Berta Sándor

Slysoft: már a BD+ védelem sem akadály

A szoftverfejlesztő cég közleménye szerint AnyDVD nevű programjuk már a legújabb BD+ másolásvédelmet is ki tudja játszani, így a filmipar ismét lépéshátrányba került.

Az új funkció az AnyDVD 6.4.0.0-s verziójában érhető el és a Slysoft tájékoztatása alapján gyakorlatilag bármely BD+ DRM-mel ellátott Blu-ray lemez tartalmának merevlemezre másolásához eredményesen alkalmazható. Azt ugyanakkor maguk a fejlesztők is elismerték, hogy a megoldás közel sem tartós, vagyis egyáltalán nem tudják garantálni, hogy mindig és minden alkotás esetében működik. Ennek oka a másolásvédelem felépítésében keresendő.

A filmipar azután fejlesztette ki az új DRM-eljárást, hogy a Slysoft szoftvere képessé vált az AACS másolásvédelem kijátszására. A BD+-t később felvették a hivatalos a Blu-ray specifikációk sorába is. A DRM egy virtuális Java-gépen fut, amely képes automatikusan frissíteni magát. Vagyis mindez azt jelenti, hogy mind a kód, mind pedig az egész védelmi rendszer állandóan változtatható, így jelentősen megnehezíthető a kódfeltörők dolga. Legalábbis eddig ezt hitte a filmipar. A Slysoft munkatársai azonban most egy új utat találtak, amelynek a segítségével megkerülhető, illetve feltörhető a rendszer.


"Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy a jelenlegi filmek még közel sem aknázták ki a BD+-ban rejlő lehetőségeket. A később megjelenő műveket minden bizonnyal már egy módosított és finomított másolásvédelemmel látják majd el, azonban mi igyekeztünk erre is felkészülni" - közölték a Slysoft fejlesztői. A szakemberek ugyanakkor kijelentették, hogy már tavaly októberben a rendelkezésükre állt a BD+ feltörését lehetővé tévő eljárás, azonban mindenképpen meg akarták várni a formátumháború végét.

A mostani bejelentés csak azért érdekes, sok egykor a HD-DVD formátumot támogató filmstúdió részben pont a BD+ miatt állt át a Blu-ray táborba, vagy legalábbis ez a szempont is szerepet játszott a döntésükben. A filmipar és a stúdiók eddig nem reagáltak a legújabb bejelentésre, de az szinte biztosra vehető, hogy az új verzió megjelenését semmiképpen sem fogja válaszlépés nélkül hagyni.

A Slysoft még tavaly februárban törte fel az AACS másolásvédelmet, majd márciustól az AnyDVD HD nevű szoftver számára már a Blu-ray lemezek DRM-rendszerei sem jelentettek akadályt. Ugyan az AACS másolásvédelem mögött álló Advanced Access Content System License Administrator (AACS LA) nevű konzorcium próbált lépni és kiadott frissítéseket, azonban ezek sem szegték kedvét a Slysoft munkatársainak. A cég tavaly októberben arról számolt be, hogy az AnyDVD változatát kibővítették egy mesterséges intelligencia funkcióval, így gyakorlatilag automatikusan képes a digitális másolásvédelmek felismerésére, felkutatására és kijátszására.

Az AnyDVD (HD) 6.4.0.0 letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Roli012 #31
    22: az elkövetkező 10-20 év mindneképp a fájlcserélgetésről szól majd, így lesz piaca a hackereknek. lehet én is az leszek egy szép napon, jól keresnek.. :)

    28: a 'külöNbség' szó 5. betűje N és nem M. csak h tudd. :)

    29: amíg emberek írják, addig emberek fogják feltörni.
  • Roli012 #30
    kedves, hogy a cikk végére bebiggyesztettek egy letöltési linket. :)
  • ziipp #29
    Idézek:

    "Háhá."
    - Nelson Muntz

    Belegondolni is szönyű, hogy mikre lehet képes egy jól képzett kalóz csapat. Ha a nagy BR technológiáját is ilyen könnyen felnyomják, akkor mi jelenthet akadájt?
  • arrakistor #28
    a törvény nem tesz külöMbséget kicsi és nagy kalóz között , és ha már lúd, akkor legyen kövér.
  • arrakistor #27
    "A DRM egy virtuális Java-gépen fut, amely képes automatikusan frissíteni magát."

    Hát köszönöm szépen, de nekem olyan szoftver ne fusson a gépemen, ami a tudtom nélkül egy bitet is kitol a netre, vagy leszippant onnan, egyrészt.
    Másrést pedig köszönöm szépen, de nekem olyan szoftver nem kell, ami nem hajlandó offline elindulni, vagy legalábbis, csak abban az esetben, ha az online futásért cserébe nyújt is valamit.

    Őszintén szólva halvány lövésem nincs mi ez a DRM, de van egy olyan gyanda sanúm, hogy az életbe nem fogom használni és amilyen messze csak lehet elkerülöm, és maradok a jó öreg divx és xvid csúcsminőségben letorrentezett vadiúj kalózfilmeknél.
  • dez #26
    (is)
  • dez #25
    Na, megjött a halandzsamester. :P
  • kvp #24
    "Java fut a BR lejátszókon? És még frissül is rajtuk valami? Mindíg tanul az ember..."

    A legismertebb br lejatszo a sony ps3, ami meg jatekokat is kepes futtatni, bar a videokartya miatt csak limitalt minosegben. Ezen linux fut, mint ahogy a sony bravia tvken is. Linux alatt az egyetlen rendesen hasznalhato virtualis gep a java. A frissules nem jo dolog, mert arrol szol, hogy a lejatszo kepes megolni magat es a frissites tobbnyire csak ezt a kizarasi listat frissiti. Hd-dvd eseten ez a beagyazott kod csak x86-on futott windows alatt. A sony az ibm-nek koszonhetoen inkabb a javas valtozatot eroltette, ami lathetoan jobban bevalt.
  • dez #23
    Nem, ez az ő stílusa. :) Igazi műremek.
  • zoli47 #22
    Minek? Úgyis feltörik mások, egyszerűbb lerántani a netről a törtet. ~~