Gyurkity Péter

Sony: Blu-ray 2.0 lejátszók

A Toshiba veresége után a Sony zöld utat adott a Blu-ray 2.0 szabványt támogató asztali lejátszók bemutatásának. Januárban még csak a prototípusok készültek el, most azonban bemutatták a végleges változatokat.

Egészen pontosan két új asztali készülékről van szó, amelyek a BDP-S350 és BDP-S550 jelzést kapták. A számozás ismerős lehet, hogy a cég a mostanában divatos módszert választotta és egy ötvenessel toldotta meg a már kapható változatok típusjelét. Ezúttal részletes technikai ismertetőt és pontos árakat is kaptunk, így lássuk, pontosan mivel is újít a cég a nagy felbontású piacon.

A két új készülék támogatja a BonusView (kép a képben funkció) és BD-Live technológiákat, ez utóbbi kezelésére az S550 1 GB-os háttértárolóval egészült ki. Mindkét lejátszó 1080/60p felbontást kezel 24p True Cinema minőségben, természetesen beolvassák a hagyományos DVD-tartalmakat is, ez utóbbiakat pedig akár 1080p felbontásban is élvezhetjük a HDMI-kimenet és megfelelő HDTV-készülék megléte esetén. "Ezek az újdonságok a mozinál is jobb élményt hoznak el otthonainkba" - jelentette ki magabiztosan Chris Fawcett, Sony Electronics Home Product Division marketingért felelős alelnöke.



A támogatott formátumok teljes listája a következő: BD-R/RE (BDMV és BDAV módokban), DVD+R/+RW, DVD-R/-RW, CD, CD-R/RW (CD-DA), illetve JPEG DVD/CD. Az S350 esetében megemlítik, hogy az olvasó egy külön Ethernet-csatlakozót is kapott, amely az esetleges később firmware frissítést teszi lehetővé, hogy mindazon tartalmakat és szolgáltatásokat elérjük a BD-Live keretében, amelyeket a drágább változatnál már a szállításkor kipróbálhatunk. A BDP-S350 a beszámoló szerint nyáron jelenik meg, míg a BDP-S550 ősszel bukkan majd fel a boltok polcain.

Ami az árakat illeti, a Sony szerencsére nem esett túlzásba: az olcsóbb lejátszó 400 dollárt kóstál, a drágább játékszer pedig induláskor 500 dolláros áron találhat majd gazdára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #21
    Na és? Nem tudom, mit problémázol ezen. Amúgy is, ha nem vetted volna észre, a nyilvános fórumokon az adott személy hsz-ére hivatkozással nem csak neki szóló tartalom lehet, hanem az ő mondandójának továbbfűzése, stb.
  • DJ Boss #20
    PErsze, h nem, így sokan olvashatják, csak ugye nekem címzett post volt. :)
  • dez #19
    Mivel említetted a magasabb fps-eket, gondoltam, leírom, baj?
  • dez #18
    Ha a #4-es hsz-re akarsz válaszolni, akkor a #4-esben lésőb "válasz erre"-re kellett volna klikkelned, nem a #3-asban lévőve. Hány embernek okoz még ez ekkora gondot?
  • DJ Boss #17
    Nekem a gép játssza a BD filmet, nem a monitor, de ettől tekintsünk el.:P
    A Sony-mániát tessék a korral levetkőzni. Nincs egy és igaz (IT)isten. :)
    Nem tudom, te olvasol-e mindenfélét, de még ha csak az SGt is, akkor is pont a minap írtak egy EIZO monitorról, ami mellett (a képátlótól eltekintve) elbújhat a Bravia, még a fasorban sincs, vagy hogy szokás mondani.
    És próbáld meg akkor te is megemészteni, hogy a képméret önmagában SEMMIT se jelent. A felbontás és a képponttávolság drasztikus hatással vannak a képminőségre fix távolság esetében.

    dez: egy korábbi hírnél beszéltünk már eleget az HD @ 50/60 fps-ről, és nem kezdeném újra, úh ne nekem mondd. ;)
  • jin #16
    Igem és a gagyi monitorod biztosan olyan minőségben játssza le a BD filmeket, mint egy Barvia! A 24p-s bement is csak Braviákon van.
  • dez #15
    És hogy helyre tegyük ezt a "A támogatott formátumok teljes listája a következő: BD-R/RE (BDMV és BDAV módokban), DVD+R/+RW, DVD-R/-RW, CD, CD-R/RW (CD-DA), illetve JPEG DVD/CD."-t, mert a cikkíró úgy tűnik, b...ik rá, az eredeti szöveg így hangzott:
    "The players also feature compatibility with an array of video formats, including BD-R/RE (BDMV and BDAV modes), DVD+R/+RW, DVD-R/-RW, CD, CD-R/RW (CD-DA format) and JPEG on DVD//CD recordable media."
    Azaz a felsoroltakat is támogatja.
    (Eddig azt hittem, a fordítási problémák az alapvető technikai felkészültség hiányából fakadnak, de itt nyelvértelmezési problémák is vannak.)
  • dez #14
    Gondolhatott még komponens kimenetre (YCbCr), ami az újabb kártyákon van, bár ilyen felbontásoknál már nem az igazi, jobb a digitális HDMI (újabb kártyákhoz van DVI->HDMI adapter).

    Eddig nem sok 60p-s (60 fps-es progresszívben) Blu-ray lemez van, mert a többség 24p-s mozifilm.
  • dez #13
    Attól, hogy kicsit más a felbontás, nem lesz torz a kép, csak lesz egy (vagy vastagabb lesz a) fekete csík alul-felül.
    Egy 51cm-es tévé tényleg nem jó HD-re meg mozizásra, de egy 51cm-es monitor igen, mert sokkal nagyobb a felbontása, és közelebbről is érdemes nézni.
    ps. egyébként rossz helyre címezted, de mindegy.
  • dez #12
    Már többszáz Blu-ray film kapható, sok itthon is, egy részük magyar felirattal is, és jópár magyar szinkronnal is.