Gyurkity Péter

A tajvani gyártók nem hisznek a hibrid lejátszókban

A szigetország optikai meghajtókat gyártó vállalatai nem számítanak arra, hogy a mindkét nagy felbontású formátumot kezelő meghajtók elterjedhetnek. Jóslatukat a magas licencköltségekkel támasztják alá.

Az elmúlt évben több alkalommal beszámoltunk a neves gyártók hibrid megoldásairól, amelyek többnyire a konkurens nagy felbontású szabvány olvasásával egészítették ki a különböző asztali és PC-s írók tudását. Ilyen fejlesztést bejelentett, illetve már bemutatott a Samsung, az LG és a Plextor is, ám érdekes módon a tajvani vetélytársak még a fáradtságot sem veszik és magabiztosan kijelentik, hogy a magas díjak miatt nem látnak esélyt a hibrid megoldásokban.

Az X-bit Labs a DigiTimes értesülésére hivatkozva ismertette a szigetország nagyobb gyártóinak közös véleményét, miszerint a magas licencdíjak mindenképpen megakadályozzák a hibrid lejátszók széleskörű elterjedését. A Sony és tábora 30 dollárt kér minden egyes olyan lejátszó után, amely beolvassa a Blu-ray korongokat, míg a Toshiba 12 dollárra tart igényt minden HD DVD készülék után. Ez összesen 42 dolláros pluszköltséget jelent termékenként és akkor még nem beszéltünk a gyártási költségekről és az egyéb kiadásokról. Éppen ezért a tajvaniak úgy látják, hogy túlságosan drágán lehet csak előállítani a hibrid olvasókat és írókat, így nem tudnak versenyezni a vásárlók széles tömegeiért.



A gyártók aláhúzzák, hogy jelenleg az átlagos DVD-írókat alig 40 dollárért megkapjuk, az említett különbség pedig ennek fényében igenis jelentős. Igaz, egy nagy felbontású lejátszó előállítása enélkül is sokba kerül, így a rivális formátum támogatásának hozzáadása már nem jelent nagy kiadást, az érintettek mégis húzódoznak a lépés megtételétől. A két éve tartó formátumháború ráadásul a jelek szerint a végéhez közeledik és egyesek máris a Betamax történetének megismétlődését emlegetik, így aztán igazán kevéssé motiváltak az ágazat szereplői (azok, akik még nem kezdték el a munkát) a hibrid lejátszók kifejlesztésében.

Érdekes, hogy az ABI Research ellenkező véleményen van és azt jósolja, hogy a hibrid meghajtók 2009 után hozzák majd a bevételek nagy részét. Igaz, a tanulmány elkészítésekor még nem volt ismert a Warner lépése, amely a feje tetejére állította a szegmenst, így könnyen lehet, hogy a hibridek mégsem játszanak majd olyan fontos szerepet, mint az korábban jósolták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!