Dojcsák Dániel

Megregulázná az európai netszolgáltatókat a zeneipar

A Nemzetközi Zeneipari Szövetség az Európai Uniót hívná segítségül, hogy kényszerítse a zenei kalózkodás visszaszorítására az internetszolgáltatókat. A felhívás ellen várhatóan mind a felhasználók, mind a szolgáltatók tiltakozni fognak.

A Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) nemrégiben közzétett éves jelentésében kitér arra, hogy a legális, fizetős zeneletöltések piaca az elmúlt évben 40%-kal nőtt, ám ez még mindig nem elegendő a meredeken zuhanó CD eladások kompenzálására. Többek közt azzal erősíti álláspontját a szervezet, hogy az interneten minden egyes legális letöltésre még mindig 19 illegális is jut.

John Kennedy, az IFPI elnöke elmondta, hogy a "szerzői jogi szabályokba ütköző lopások zabolátlanul történhetnek a szolgáltatók hálózatain, akik ezeket különböző technológiai okokra hivatkozva fedik el." Szerinte az internet szolgáltatók nagyrészt tétlenül nézik, hogy a szerzői jog által védett zenék masszív mennyiségben vándoroljanak a hálózaton. Ez a folyamat az IFPI szerint egy olyan krízist idézhet elő, ami az egész digitális piacra komoly hatással lehet. Kennedy szerint "Elérkezett az idő, hogy az EU törvényeket hozzon ez ügyben."


Az Internet Szolgáltatók Egyesülete azonnal reagálva erre a felvetésre jelezte, hogy a teljes adatforgalom monitorozása műszakilag lehetetlen. Kiemelik, hogy nem támogatják a szerzői jogok megsértését és az intellektuális javak ellopását, viszont a szolgáltatók képtelenek vizsgálni a rendszerükön áthaladó adatok típusát. A képviseletükben nyilatkozó szóvivő elmondta, hogy "az internet szolgáltatók épp annyira képesek megvizsgálni és szűrni minden egyes adatcsomagot, melyet továbbítanak a hálózatukon, mint amennyire a posta képes felnyitni és megvizsgálni minden egyes elküldött levelet."

Ez az érv mindenesetre erősen megállja a helyét, hiszen kinek jutna eszébe a postahivatalokat arra kötelezni, hogy vizsgálják meg, ki és kinek küld fénymásolt könyvrészleteket vagy másolt CD lemezeket, esetleg bármilyen egyéb jogsértő, tiltott dolgokat a levelekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #14
    Maga a CD egyszerűen elavult. Néhány HI-FI-s megszállotton kívül, a többség számára nem képvisel értéket, csak egy nyűg a műanyag darab, amit pakolgatni kell. A legtöbb ember tökéletesen elégedett, ha a 8 Gigás mp3 lejátszóján lévő számokból válogathat és nem kell magával cipelni egy szatyor műanyag korongot is ehhez. A lexikonoknak is betett az internet elterjedése, normális ember manapság nem abban lapozgat, hanem megkeresi az interneten. Persze egy-két lexikont így is eladnak még szobadísznek, de mára ma már szinte másra sem jó. NEM az emberekben van a hiba, hanem azokban, akik meg szeretnék fordítani az idő kerekét.
  • Polemius #13
    Alapvetően ott a probléma, hogy minden olyan letöltést amiből nem származik bevételük (nem tőlük veszik meg), azt ezek illegálisnak neveznek.
    Miközben számos országban ezek teljesen legális dolgok.
    Vagyis azt akarják elérni, hogy az ő rendelésükre hozzanak törvényeket az emberek jogai ellenében.

    Valakinek végre meg kellene értetni velük, hogy nem azok a törvények működnek amit ők megálmodnak, illetve hogy az USA törvényei máshol nem érvényesek. Mert ugye sokszor arra hivatkoznak.
    Adjon már nekik valaki egy térképet, hogy lássák nem minden ország USA tagállam.
  • FoodLFG #12
    Tragikomikus :DD
  • barret #11
    Ez jo otletnek tunik:)
    Manapsag ki vesz hordozhato cd lejatszot?
    100 emberbol 98 mp3-at hallgat.
    Majd cipeli magaval a nagy nehez lemezeket...
  • Ghoosty #10
    Erről jutott eszembe, meg is tehetnék a netszolgáltatók, hogy megregulázzák.
    Pl Valamilyen véletlen hiba folytán nem lesz elérhető 1-2 hétig egyik hivatalos online letöltő oldal sem. Ha nyavajognak, akkor válasz, hogy dolgoznak a hiba elhárításán, de nem tudják mi lehet az oka :D
    Ezután elgondolkodhatnak, azon, hogy hol is van a helyük!
  • Scroll #9
    "Megregulázná az európai netszolgáltatókat a zeneipar"
    LOL!
    Inkább ezt kellene lássuk:
    "Megreguláznák az európai netszolgáltatók a zeneipart"
    :)
  • Ghoosty #8
    Amúgy kiváncsi lennék, hogy egy torret adatforgalom egyes csomagjait hogy akarnak megszűrni??? Nekem vannok olyan torrentek, amiket napokig futtatok, mert nincs seedelve rendesen, ráadásul titkosított adatforgalommal megy. Ezek után minden szolgáltató vegyen egy szuperszámítógépet, dekódoljon minden csomagot, majd tárolja el, és mikor befejeződött a letöltés nézze meg, hogy micsoda és hogy illegális-e?
  • assdf #7
    Zeneipar=maffia, ez köztudott.

    Egyéként meg tiltsuk be az internetet. Veszélyes üzem hisz a terroristák ezen keresztül osztják meg egymással britni spears új számait... És a fenyegetés egyre nő, mert már több százmillió ilyen terrorista van... Lehet hogy nemcsak az internetet kéne betiltani, hanem azonnal falhoz állitani és lelőni mindenkit akinek internete van... (el tudom képzelni hogy a zeneipar egyes emberei ilyesmiről álmodnak esténként...)
  • metaljesus #6
    "ám ez még mindig nem elegendő a meredeken zuhanó CD eladások kompenzálására"

    talán mert a cd már egy félholt formátum? ilyen alapon pereljék be az mp3-lejátszók gyártóit, a mobilgyártókat mert ma már azok is tudnak mp3-at, sőt úgy sarcoltassák meg még jobban az üres cd gyártókat, mert biztosan ettől esnek a cd eladások
  • Wittgen #5
    ...és miután senki nem veszi a lovaskocsikat, berperelnék az összes autógyártót és olajvállalatot...

    Csak az van, hogy mindig a tetves kiadók és jogvédők siránkoznak, akiket képviselnek (pl zenészek), azok már nem. Jó lenne, ha észrevennék már, hogy eljárt az idő felettük, változik a társadalom, a technológia, meg minden.

    Nem hiszem, hogy pl a motorgyártók még mindig a gőzhajtású motorok gyártását és értékesítését erőltetnék, hisz már nem ott tart a fejlődés.