MTI

Mindenkit befogadó digitális társadalmat sürget az Európai Bizottság

A műszaki fejlődés és a verseny fokozódása ellenére az európaiak több mint egyharmada továbbra sem képes élni a digitális társadalom előnyeivel - állapította meg csütörtökön közzétett összeállításában az EU legfőbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság.

Eszerint öt év alatt mintegy 35-85 milliárd eurós hasznot hozhatna, ha a társadalom nyitottabbá válna, az internetes oldalakhoz könnyebben lehetne hozzáférni, és minden uniós polgárnak rendelkezésére állna a szélessávú internethozzáférés.

A Bizottság a Tanács elé terjesztette az elektronikus társadalmi integrációról összeállított közleményét, amelyben több kulcsfontosságú kezdeményezés - köztük "e-integráció: te is légy benne!" címmel figyelemfelkeltő kampány - támogatására szólítja fel a tagállamokat. Az elektronikus szolgáltatások hozzáférhetőségéről a Bizottság jogalkotási kezdeményezést is mérlegel, amely hasonlítana az Egyesült Államokban e téren bevezetett szabályozáshoz.

"Napjaink társadalmában a tájékozódás szabadsága állampolgári jog, és egyben a jólét előfeltétele is. Morális szempontból sem fogadható el, gazdaságilag sem tartható az az állapot, hogy több milliónyian képtelenek saját érdekükben igénybe venni az információs és kommunikációs technológiákban rejlő lehetőségeket" - mondta Viviane Reding, az információs társadalomért és a médiaügyért felelős uniós biztos. "Mai kezdeményezésével a Bizottság megerősíti elkötelezettségét az európai digitális társadalomból kirekesztettek ügye mellett. Az elmúlt időszak mérlege eléggé felemás. A Bizottság ma egyértelmű jelzést ad minden érintettnek, iparnak, szabályozó hatóságoknak és kormányoknak egyaránt: most együtt kell cselekednünk, ha azt akarjuk, hogy mindenki akadálymentesen kapcsolódhasson be az információs társadalom vérkeringésébe" - hangoztatta.

A Bizottság véleménye szerint az információs és kommunikációs technológiáknak biztosítaniuk kell a választás szabadságát, és a társadalmi különbségek mérséklése érdekében olyan formában kell eljutniuk a felhasználókhoz, hogy személyes vagy társadalmi helyzetétől függetlenül mindenki igénybe vehesse azokat. A 2006-os rigai nyilatkozatukban az európai uniós miniszterek egyértelmű irányszámok teljesítését vállalták, így például azt, hogy felére csökkentik az internethasználat és a digitális műveltség terén meglévő szakadékot, valamint azt, hogy 2010-ig gondoskodnak arról, hogy a nyilvános honlapok 100 százalékban hozzáférhetőek legyenek mindenki számára. Az irányszámok teljesítése ötéves távlatban mintegy 35-85 milliárd eurós hasznot hozhat.

Az irányszámok és a hatóságokat, az ipart és a civil társadalmat egyaránt mozgósító kezdeményezések ellenére azonban az előrehaladás egyelőre lassú és egyenlőtlen - állapította meg a Bizottság. Brüsszel most úgy látja, hogy a Rigában vállalt célok nagy része nem fog időben teljesülni. A nyilvános honlapok hozzáférhetősége még csak 5 százalékon áll. A 64 év feletti korosztálynak csak 10 százaléka használja az internetet, szemben a 47 százalékos európai átlaggal. "Ha nem lépünk, a szakadék 2010 helyett csak 2015-re fog a felére csökkenni" - olvasható a helyzetértékelésben.

A Bizottság részére elvégzett legutóbbi elemzések azt mutatják, hogy az internetes oldalak, a kommunikációs terminálok, a televíziókészülékek és más információs és kommunikációs technológiák hozzáférhetőségével továbbra is gondok vannak, és a lemaradás veszélyének elsősorban a kevésbé iskolázottak, a gazdaságilag inaktívak és az idősek vannak kitéve.

A kutatás és a kísérleti projektek támogatása mellett a Bizottság horizontális jellegű jogi szabályozás kidolgozásán is munkálkodni fog annak érdekében, hogy az információs társadalomban még többen vehessenek részt, hogy egyenlő jogok érvényesüljenek, és kialakuljon a valóban egységes piac. Több EU-tagállam - így Nagy-Britannia, Spanyolország és Olaszország - már meg is kezdte az elektronikus társadalmi integrációt elősegítő jogszabályi intézkedések elfogadását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #2
    Várjunk csak milyen előnyökről papognak?
    Elektroszmog, függőség, a valódi emberi kapcsolatok háttérbe szorulása?
  • Darth Sith #1
    "Eszerint öt év alatt mintegy 35-85 milliárd eurós hasznot hozhatna, ha a társadalom nyitottabbá válna"
    itt van a kutya elásva...