MTI

EU: a Microsoft már teljesíti az előírásokat

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó testülete elérte, hogy a Microsoft eleget tegyen a számára Brüsszel által még 2004-ben előírt, és nemrég bírósági úton is megerősített kötelezettségeknek, közölték hétfőn Brüsszelben.

Az Európai Bíróság szeptember 17-én utasította el a Microsoft keresetét, amelyet az amerikai székhelyű cég azért indított, mert a brüsszeli bizottság 2004-ben 497 millió eurós bírságot szabott ki rá, megállapítva, hogy a Microsoft visszaélt piaci erőfölényével. Az egyik szankcionált magatartás az volt, hogy a Microsoft megtagadta az "interoperabilitáshoz szükséges információk" átadását a versenytársaknak és nem engedélyezte az ilyen információk fejlesztésre és terjesztésre való felhasználását a Microsoft termékeivel versenyző termékek számára a munkacsoportszerverekhez való operációs rendszerek piacán. A bizottság korrekciós intézkedésként kötelezte a Microsoftot, hogy tegye hozzáférhetővé a kliensszerver és a szerverek közötti kommunikáció protokolljainak specifikációit minden olyan vállalkozás részére, amely munkacsoportszerverekhez való operációs rendszereket kíván fejleszteni és forgalmazni.


Neelie Kroes
Most - az Európai Bizottság bejelentése szerint - a Microsoft beleegyezett, hogy az igényelt információkat átadja a konkurens fejlesztőknek egyszeri, 10 ezer eurós díjfizetés ellenében. Másfelől a világlicenszek - beleértve a világszabadalmak - szabadalmi jutalékát 5,95 százalékról 0,4 százalékra csökkenti a Microsoft. Így a cég nyílt forrású versenytársai ezentúl újító és versenyképes választási lehetőségeket kínálhatnak a Microsoft munkacsoport-szerver termékeivel szemben, közölték Brüsszelben.

A kötelezettségvállalás a londoni főbíróság előtt érvényesíthető szükség esetén. A megállapodásokat olyan szavatossági garanciák erősítik, amelyek révén biztosítható, hogy a "nyílt forráskóddal" dolgozó versenytársak bízhatnak abban: az általuk kifejlesztett szoftvertermékek teljes mértékben összeférnek a személyi számítógépek Microsoft gyártotta Windows kezelőrendszerével. Az EU versenyügyi biztosa, Neelie Kroes elégedetten nyilatkozott a Microsoft intézkedéséről, de sajnálatosnak mondta, hogy ez csak nagy késedelemmel, két bírósági döntés és jelentős pénzbüntetés után következett el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • floatr #3
    Télleg nem szerződik exkluzívan a gépgyártókkal? :)
  • Csaba42 #2
    Na, már itt tartunk?
  • rigidus #1
    > EU: a Microsoft már teljesíti az előírásokat

    Ha ezuttal tenyleg igy van, akkor ez volt az ev hire.