SG.hu összeállítás

Budapesten járt Viviane Reding

Az európai uniós távközlési biztos a telekommunikációs, az informatikai, a média és a szórakoztató szektor jövőbeni európai uniós szabályozása témájában rendezett budapesti konferencián vett részt.

"Az európai uniós telekommunikációs szabályozásnak reformokon kell keresztül mennie, mivel a reguláció még mindig az országos határokra épül, miközben a kommunikáció már régen átlépett ezeken" - mondta Viviane Reding, az Európai Bizottság távközlési biztosa budapesti sajtótájékoztatóján. A biztos elismerően nyilatkozott a magyar szabályozásáról, s közölte: ezt nemzetközi szinten is így gondolják, amit bizonyít az is, hogy Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke a jövő évtől az ERG és az IRG (European Regulators Group - Európai Szabályozók Csoportja; Independent Regulators Group - Független Szabályozók Csoportja) elnöki posztját is betölti.

Viviane Reding szerint erős, a fogyasztókat védő szabályozó testületekre van szükség. Olyanokra, amelyek nem engednek a politikai és a piaci szereplők nyomásnak, s képesek a valódi piaci verseny kikényszerítésére. A biztos e tekintetben a magyar hatóságot példaként, modellként hozta fel, s reményét fejezte ki, hogy a reform végigvitelében is élen jár a magyar szervezet. A konferencia jelentőségét az adja, hogy a távközlési ágazat reformjára és a szabályozás átalakítására készül az Európai Unió. Az egyik cél az, hogy a verseny növelésével gyorsabban fejlődjön a szélessávú internet, s így dinamikusabban bővüljön a világhálót elérő előfizetők tábora.


Viviane Reding érte el, hogy ez év őszétől mérséklődjön a beszélgetések roamingtarifája, de ennyivel nem elégedett: meggyöződése szerint az adatforgalom roamingtarifája túlságosan magas, azt csökkenteni kell. Ha a szolgáltatók nem képesek egymás között eredményt elérni, akkor az unió lépni fog - mondta Viviane Reding. A biztos kérte a European Regulators Group, illetve az Independent Regulators Group segítségét is, utóbbinak elnöki tisztét Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke látja el. Kiemelte, hogy a beszédforgalom roaming díjának kötelező uniós mérséklése nem vezetett a szolgáltatók csődjéhez, sőt, a magasabb beszédfogalom bevételnövekedéssel járt számukra. A biztos úgy vélte, az adatroamingot tekintve gyorsabban lejátszódik a csökkentési folyamat, mint a beszéd esetében, mivel nagy a nyomás a felhasználók részéről.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke rámutatott, hogy Magyarországon 2004 óta a távközlés és a telekommunikáció az egyetlen szektor, ahol nominálisan is csökkennek az árak. Statisztikai adatokra hivatkozva közölte: októberhez képest az elmúlt 12 hónapban 1,7 százalékkal csökkentek a távközlési árak, miközben az infláció 6,7 százalék volt. Az elnök szerint az árcsökkenés leginkább a szélessávú internetes szolgáltatások területén érzékelhető, ahol a felére mérséklődtek az előfizetési árak az elmúlt években.

Az uniós biztos más területen is változásokra, reformokra készül, a szabályozás ugyanis még mindig az országos határokra épül. Kifejtette, hogy azon szolgáltatók részéről számít ellenállásra, amelyek ellenzik az egyre több szereplőt, s egyben nagyobb befektetéseket hozó és alacsonyabb árakhoz vezető versenyt. A biztos a hatóságok szerepét is átértékelné, mert azok az esetek egy részében túlzottan közel állnak a politikai és a piaci szereplőkhöz. Ezen a téren példaértékűnek tartja Reding a Nemzeti Hírközlési Hatóságot. Elismerően szólt arról is, hogy Magyarországon egy hét alatt lehet szolgáltatót váltani, szemben az unió egyes országaiban bevett gyakorlattal, ahol a procedúra akár egy hónapot is igénybe vesz. A nem is távoli cél, hogy egy napra rövidüljön a szolgáltatóváltás ideje. Bár Magyarországon a szélessávú internet-penetráció elmarad az uniós átlagtól, de az árak - részben az NHH-nak is köszönhetően - igen kedvezőek: Magyarországon a DSL havi díja 20 euró körül van, míg például Belgiumban 37 euró.

"Magyarország támogat minden olyan európai uniós törekvést, amely erősíti a távközlési piacon uralkodó versenyt, védi a fogyasztók jogait és növeli a szolgáltatók közötti választási szabadságot" - jelentette ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, miután az uniós távközlési szabályozás reformjáról egyeztetett Viviane Redinggel. Az Európai Bizottság november közepén hozta nyilvánosságra az elektronikus hírközlésre vonatkozó keretszabályozás módosítási javaslatait. A Távközlési Tanács csütörtökön kezdi meg a vitát a témában.

A gazdasági miniszter szerint Magyarország egyértelmű érdeke, hogy a verseny összeurópai szinten kiteljesedjék. Kóka János a megbeszélésen beszámolt arról, hogy a magyar infokommunikációs piac liberalizálása óta a versenynek köszönhetően jelentősen csökkentek a szolgáltatások árai. Példaként említette, hogy csak az elmúlt egy évben a mobilpiacon a fajlagos percköltség 5 százalékkal, a szélessávú DSL-előfizetések átlagos havidíja 20 százalékkal, a kábelmodemes internet havidíja pedig 14 százalékkal csökkent. Bejelentése szerint a GKM elkötelezett a szélessávú hozzáférések és szolgáltatások hazai növekedésében. A Gazdaságfejlesztési Operatív Programok több pályázata fókuszál infrastruktúrafejlesztésre, a vállalati folyamatmenedzsment támogatásra, az e-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások támogatására.

Ugyanez a cél vezette a szaktárcát a 900 megaherzes GSM frekvenciajogosultság tárgyalásai során is, amelynek eredményeképp két vezető mobilszolgáltató az elkövetkező 2 évben nettó 20 - 20 milliárd forint értékű beruházást valósít meg. Ezekkel a fejlesztésekkel gyakorlatilag teljes lesz a mobilszélessáv lefedettség Magyarországon: a lakosság 98 százaléka számára válik így hozzáférhetővé a szolgáltatás. A csütörtöki uniós eszmecserén a magyar kormányt Kóka János képviseli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kobaljov #3
    -hamarosan az EU országok közti mobil adatroaming díjakat egységesíteni és csökkenteni akarják-fogják, gyorsabban mint a beszédnél ment
    -az országonkénti szabályozások és verseny helyett európai szintűt
    -egyik cél a szélessávú Netet elérők növelése
    -a szabályozó testületeket függetlenebbé tenni a szolgáltatóktól, politikusoktól
    -Magyarország viszonylag jól áll az árakkal, szabályozással
  • Myron #2
    nincs kedvem végigolvasni, nem írná le valaki h mondott e valami fontosat?:D