Berta Sándor

Osztrák kormánybunkerbe kerül a Schengeni Információs Rendszer

Eldőlt, hogy a Schengeni Információs Rendszer (SIS) II-vel kapcsolatos adatokat jövő decembertől az ausztriai Pongau melletti St. Johannban található bunkerben fogják tárolni.

"Az előkészítő munka már meg is kezdődött" - közölte Wilhelm Riegler, az ausztriai schengeni nyomozóközpont vezetője. Az osztrák kormányzati bunkerben helyezik el a SIS II strassburgi központi számítógépes rendszerének összes adatait tartalmazó vészhelyzeti terminált, így ha bármilyen fennakadás miatt az elsődleges adatbázis elérhetetlenné válik, az adatok továbbra is hozzáférhetők maradnak.

A SIS II új számítógépes nyilvántartásának létrehozását egyébként az indokolta, hogy az eredeti schengeni rendszerben legfeljebb 18 állam adatait lehetett tárolni, míg a Schengeni Információs Rendszer munkájában jelenleg már 24 tagállam vesz részt. Az adatbázisban több mint 21 millió bejegyzés (letartóztatási, körözési parancs stb.) található, ezek közül Ausztria 285 000-et, míg az újonnan csatlakozott országok már 750 000-et küldtek be. Utóbbiak közül körülbelül 2200 nemzetközi elfogatási parancs. Biztossá vált, hogy az új hálózathoz jövő novemberben Svájc és Liechtenstein, majd 2008 decemberében Nagy-Britannia és Írország is csatlakozik.

A tárolt információk száma az újabb csatlakozások és bővítések után már eléri a 26 milliót, a SIS II-ben őrzött adatok száma pedig meg fogja közelíteni a több mint 44 milliót. Ehhez az óriási adatmennyiséghez, amelyben lesznek fotók, ujjlenyomatok, DNS-minták, hivatalos iratok, a tagállamokban szolgáló körülbelül 1,5 millió rendőr egyetlen gombnyomásra hozzáférhet majd. A nyilvántartásban ráadásul szerepelni fog minden, az értéktárgyakkal, építőipari gépekkel, konténerekkel, hajókkal és repülőgépekkel kapcsolatos információ is. Így megállapítható lesz, hogy egy körözött személy milyen járművet használhat a menekülése során.

Mint ismeretes, a Sankt Johann im Pongau-ban lévő osztrák kormányzati bunker (ZAS) 300 méter mélyen a földfelszín alatt található. Az ausztriai szövetségi számítógépes rendszer vészhelyzeti terminálja mellett itt van a katonai légiirányítási központ is és a létesítményben kereken 250 ember dolgozik. A bunker védett a tömegpusztító (atom, biológiai és vegyi) fegyverek, valamint a természeti és más katasztrófák (erdőtüzek, árvizek stb.) hatásaival szemben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!