Gyurkity Péter

Vista-karácsonyt remél a Microsoft

A szoftvercég abban reménykedik, hogy az operációs rendszer gyermekbetegségeinek leküzdésével végre valóban fellendül a forgalom és az ünnepekre kellő kereslet támad a Vista iránt. Szóba került az utód is, amelyről azonban semmit nem árulnak el.

A cég elképzeléseiről Mike Nash alelnök beszélt a sajtónak, több alkalommal is kifejtve azon véleményüket, miszerint a kezdeti hibákat többé-kevésbé mind sikerült kijavítaniuk, ez pedig megnyithatja az utat a váltás felgyorsítása felé. Az immár egy éve megjelent operációs rendszerre rá is férne ez, hiszen eddig nem tudta megkezdeni a Windows XP kiszorítását. A nagy többség - bölcsen - maradt a jól bevált és kevesebb idegesítő problémát jelentő verziónál - arról nem is beszélve, hogy ez utóbbi jóval elviselhetőbb követelményeket támaszt a hardverrel szemben.

A teljesítmény és a kompatibilitás rengeteg gondot okozott a vállalati és magánfelhasználóknak egyaránt. Sokan keserűen állapították meg, hogy gépükön nem az elvárt sebességgel fut a Vista, illetve számos hardver nem működik együtt az operációs rendszerrel a megfelelő meghajtók hiánya miatt. Ez természetesen sokak kedvét elvette, bármilyen hangzatos szólamok is érkeztek Redmond felől, az első negatív tapasztalatok visszafogták az érdeklődést. Erre jött még rá a fagyások, leállások, valamint a magasabb fogyasztás ténye, amely különösen a laptopok felhasználóit érintette kényelmetlenül.


Az indulásnál még mindenki nagy sikerre számított

Nash elmondása szerint mostanra azonban sikerült javítani a szoftver megítélését és a felhasználói élmény egészen biztosan jobb mint akár az egy hónappal ezelőtti, nem beszélve a megjelenés időszakáról. A javítások mellett néhány bővítést is terveznek: három újabb frissítés érkezik, amelyekben a vezetéknélküli elérést, valamint az USB funkcionalitását javítják (ez utóbbi az összes fagyások 1-2 százalékáért felelős). Emellett pedig elkészült a Windows Live Photo Gallery, illetve az online szolgáltatások között megjelent egy levelező megoldás, amely leválthatja a beépített klienst.

A riport során szóba került az SP1, valamint az utód is. Ezekkel kapcsolatban az alelnök elmondta, hogy a javítócsomagban felesleges újításokat keresnünk, azokat kizárólag a Windows 7 kódnévvel illetett következő operációs rendszerben találjuk majd meg. Ezekről azonban semmilyen további részletet nem volt hajlandó elárulni, így marad a találgatás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #96
    Szerintem a Karácsonyos megjegyzésedre vélaszolt ezzel. Amúgy én torrentről szoktam szedni, onnan is gyorsan lent van, s visszatöltöm teljesen (legalább ennyit csináljak az OSért:)). Bár a 7.10-et shipit-en keresztül is megrendeltem, kb 1 hónap alatt itt volt, 1 árva petákot sem kellett érte fizetni...:)
  • sathinel #95
    a gond hogy linux-ot nem torrentről szedik szerintem. Én is hivatalos oldalról szedem le mindíg ha kell. és van sok tükör, ami közül talán választok, de minek torrentezni? ígyis pillanatok alatt lenn.

    PL: ubuntu download
  • homeless #94
    Wow, Oblivion, Battlefield 2, stb... Erről ennyit.

    Mellesleg én se játszok linuxon, mert nincs kedvem szenvedni a legújabb játékokkal, de tény, hogy fut rajta pár népszerúbb dx-es játék.
  • virs lee #93
    És hány directx-es játékprogram fut a linuxodon? Egyse? Akkor ennyit erről.
  • szvini #92
    akkor jön majd a az XP 2
    ----
    Mellesleg tényleg szép Wittgen véleménye, ez a dizájnos dolog kétélű dolog.
    Egy időben én is az xp-met lebutítottam, majd most normál style megy, bár még lehetne spécizni minden féle buzerátorral, mert vannak akik igénylik. ÉS a vista már alapbol csillog villog majd meg vakulsz, eleinte szép, de aztán ha dolgozik az ember, nem ér rá méregetni a pixeleket hogy hű de szép ( de legalább néz ki valhogy). Igaz Vistán melozom, ugy adták a céges laptophoz, mret manapság minden laptoppal vistát dobálnak.
    Nem tom májkroszoftékis mit vannak ugy oda a vistával, mintha az fedezte volna fel a spanyol viaszt, majd ha már nagyon muszáj lesz átváltok mint anno 98-rol, de remélem az xp sokáig jo lesz még mindenre amire használom.
    A linuxot ugyszint nekem sincs kedvem végig buzulni, van nekem ezer más dolgom azon kívül, amit kell azt megtanulom az oskolában, meg ott a net.
    Egy átlag júzer meg ugy is winfost tanul meg előbb használni, mert ha már valami prancsot be kell gépelni kétségbe van esve, hogy hú de bonyolult, sőt ha szerencsénk van a másolás is bonyolult (persze lehet nem ez most az átlag user :D ).
    Aki meg hárdkor játékokkal nyomul az ugy is befektet egy erőforrásra.

    De lehet itt fikázni a windózt, linuxot vagy mac-at lehet veretni magunkat hogy mi kerül rajta ennyi meg annyiba ugy sem veszem meg. Aki akarja ugy is megevszi aki nem meg nem, meg van aki nem akarja de ugy is megkapja :)

    Konkluziot ne vonnyatok le a véleményebőm :D

  • elmebáj #91
    Minden ki lett tárgyalva. Nekem 90%-ban Wittgen véleménye nyerő.
    Evvel is gazdagítom a véleményekből kivont statisztikát.
  • phoenix1 #90
    Eddig csak egy dolog tetszet a vistában, az, hogy gyorsan indul. Habár ugyanolyan gyorsan fel is ment az XP. :P
    Ennyit a vistáról. :D
  • Narxis #89
  • Wittgen #88
    Irodai alkalmazott szemével nézve a dolgokat (ez gondolom általános lehet):
    Qrvára felesleges a vi$ta, mivel az irodai szoftvercsomagok (pl office, lotus notes, stb.) simán mennek az ilyen melókra elégséges hardverrel (alap vidkari, 256-512 mb memória, 40gb vinyó, sima celeron proc vagy egyéb ilyesmi) rendelkező rendszereken, amikre xp van telepítve. Azért váltron a cég vistára, hogy kemény péntekért (pl 100e) új vasat vegyen hozzá minden alkalmazottnak + új nero, lotus, office meg minden ilyesmi (for vista természetesen). Talán 200e ft/főből ki is jönne. Megéri? Gazdaságos? Nélkülözhetetlen a meló elvégzéséhez a vista? NEM!!!!

    Otthoni júzer/gémer szemével (ez a saját véleményem): Azért pakoljak fel vistát, hogy zabálja az erőforrásaimat? Hogy új vastat vegyek kemény pénzekért, mert még a passziánsz is akadozik? Hogy gyönyörködjek a kinézetében meg a csilivili látványos dolgokban, amik qrvára haszontalanok? Hogy vista only szoftvereket vadásszak össze kemény pénzekért? Hogy dx10-es játékokkal nyomuljak, mert az húdekafa grafika?
    EGY NAGY F*SZT!!!!
    Nekem egy OS ne legye qrva nagy méretű, ne zabálja az erőforrásokat, ne bonyolítsa a dolgokat. Legyen egyszerű, átlátható, gyors, legyen OPTIMALIZÁLT. A dx10es grafikát meg magasról leszarom, mert nekem nem az jelenti az extázist (mint a sok mai fiatal pöcsinek), hogy gyönyörködöm az élethű ábrázolásmódon és a játék grafikájában mérem azt, hogy az jó-e vagy sem, hanem hogy milyen játékélményt tud biztosítani hosszú távon (nem pedig 3-4 órás végigjátszás alatt). Ha gyönyörködni akarok, kimegyek és nézem a csajokat az utcán.

    Úgyhogy majd ha eltelik x év és kénytelen leszek vmi másik OS-re váltani az xp-ről, akkor majd megteszem a szükséges lépéseket. Addig is a vi$ta bekaphatja
  • Wittgen #87
    Én is ilyen konfigon nyomultam vele