96
  • asysoft
    #96
    Szerintem a Karácsonyos megjegyzésedre vélaszolt ezzel. Amúgy én torrentről szoktam szedni, onnan is gyorsan lent van, s visszatöltöm teljesen (legalább ennyit csináljak az OSért:)). Bár a 7.10-et shipit-en keresztül is megrendeltem, kb 1 hónap alatt itt volt, 1 árva petákot sem kellett érte fizetni...:)
  • sathinel
    #95
    a gond hogy linux-ot nem torrentről szedik szerintem. Én is hivatalos oldalról szedem le mindíg ha kell. és van sok tükör, ami közül talán választok, de minek torrentezni? ígyis pillanatok alatt lenn.

    PL: ubuntu download
  • homeless
    #94
    Wow, Oblivion, Battlefield 2, stb... Erről ennyit.

    Mellesleg én se játszok linuxon, mert nincs kedvem szenvedni a legújabb játékokkal, de tény, hogy fut rajta pár népszerúbb dx-es játék.
  • virs lee
    #93
    És hány directx-es játékprogram fut a linuxodon? Egyse? Akkor ennyit erről.
  • szvini
    #92
    akkor jön majd a az XP 2
    ----
    Mellesleg tényleg szép Wittgen véleménye, ez a dizájnos dolog kétélű dolog.
    Egy időben én is az xp-met lebutítottam, majd most normál style megy, bár még lehetne spécizni minden féle buzerátorral, mert vannak akik igénylik. ÉS a vista már alapbol csillog villog majd meg vakulsz, eleinte szép, de aztán ha dolgozik az ember, nem ér rá méregetni a pixeleket hogy hű de szép ( de legalább néz ki valhogy). Igaz Vistán melozom, ugy adták a céges laptophoz, mret manapság minden laptoppal vistát dobálnak.
    Nem tom májkroszoftékis mit vannak ugy oda a vistával, mintha az fedezte volna fel a spanyol viaszt, majd ha már nagyon muszáj lesz átváltok mint anno 98-rol, de remélem az xp sokáig jo lesz még mindenre amire használom.
    A linuxot ugyszint nekem sincs kedvem végig buzulni, van nekem ezer más dolgom azon kívül, amit kell azt megtanulom az oskolában, meg ott a net.
    Egy átlag júzer meg ugy is winfost tanul meg előbb használni, mert ha már valami prancsot be kell gépelni kétségbe van esve, hogy hú de bonyolult, sőt ha szerencsénk van a másolás is bonyolult (persze lehet nem ez most az átlag user :D ).
    Aki meg hárdkor játékokkal nyomul az ugy is befektet egy erőforrásra.

    De lehet itt fikázni a windózt, linuxot vagy mac-at lehet veretni magunkat hogy mi kerül rajta ennyi meg annyiba ugy sem veszem meg. Aki akarja ugy is megevszi aki nem meg nem, meg van aki nem akarja de ugy is megkapja :)

    Konkluziot ne vonnyatok le a véleményebőm :D

  • elmebáj
    #91
    Minden ki lett tárgyalva. Nekem 90%-ban Wittgen véleménye nyerő.
    Evvel is gazdagítom a véleményekből kivont statisztikát.
  • phoenix1
    #90
    Eddig csak egy dolog tetszet a vistában, az, hogy gyorsan indul. Habár ugyanolyan gyorsan fel is ment az XP. :P
    Ennyit a vistáról. :D
  • Narxis
    #89
  • Wittgen
    #88
    Irodai alkalmazott szemével nézve a dolgokat (ez gondolom általános lehet):
    Qrvára felesleges a vi$ta, mivel az irodai szoftvercsomagok (pl office, lotus notes, stb.) simán mennek az ilyen melókra elégséges hardverrel (alap vidkari, 256-512 mb memória, 40gb vinyó, sima celeron proc vagy egyéb ilyesmi) rendelkező rendszereken, amikre xp van telepítve. Azért váltron a cég vistára, hogy kemény péntekért (pl 100e) új vasat vegyen hozzá minden alkalmazottnak + új nero, lotus, office meg minden ilyesmi (for vista természetesen). Talán 200e ft/főből ki is jönne. Megéri? Gazdaságos? Nélkülözhetetlen a meló elvégzéséhez a vista? NEM!!!!

    Otthoni júzer/gémer szemével (ez a saját véleményem): Azért pakoljak fel vistát, hogy zabálja az erőforrásaimat? Hogy új vastat vegyek kemény pénzekért, mert még a passziánsz is akadozik? Hogy gyönyörködjek a kinézetében meg a csilivili látványos dolgokban, amik qrvára haszontalanok? Hogy vista only szoftvereket vadásszak össze kemény pénzekért? Hogy dx10-es játékokkal nyomuljak, mert az húdekafa grafika?
    EGY NAGY F*SZT!!!!
    Nekem egy OS ne legye qrva nagy méretű, ne zabálja az erőforrásokat, ne bonyolítsa a dolgokat. Legyen egyszerű, átlátható, gyors, legyen OPTIMALIZÁLT. A dx10es grafikát meg magasról leszarom, mert nekem nem az jelenti az extázist (mint a sok mai fiatal pöcsinek), hogy gyönyörködöm az élethű ábrázolásmódon és a játék grafikájában mérem azt, hogy az jó-e vagy sem, hanem hogy milyen játékélményt tud biztosítani hosszú távon (nem pedig 3-4 órás végigjátszás alatt). Ha gyönyörködni akarok, kimegyek és nézem a csajokat az utcán.

    Úgyhogy majd ha eltelik x év és kénytelen leszek vmi másik OS-re váltani az xp-ről, akkor majd megteszem a szükséges lépéseket. Addig is a vi$ta bekaphatja
  • Wittgen
    #87
    Én is ilyen konfigon nyomultam vele
  • Benedicht
    #86
    Mint a linux desktop eve? :P
  • sathinel
    #85
    nézzétek meg a torrent letöltések közt a vistát) hehe karácsony? de melyik évben? szerintem 1-2 év múlva.
  • Benedicht
    #84
    Eee PC Vistaval... :P
  • strogg
    #83
    lck: tudom, és én amúgy is kedvelem az E17-et. Viszont más dolog, amikor alaposan összedrótozzák a dolgot, és megint más, amikor nekiállsz apt-al felrakni, állítgatni, egyszóval te magad integrálni. Magyarán: lényegesen továbbtart ugyanezt létrehozni magadnak, mint simán letölteni :)
  • lck
    #82
    Ja, látom KOXX már megírta. Bocs.
  • lck
    #81
    Sima Ubuntu 7.10 zöldre skinezve + egy kicsit kinézetre feltupírozva + az összes Google alkalmazás, mert a Google támogatja. Ennyi.
  • KOXX
    #80
    + egy kis ízelítő: http://hup.hu/node/47138
  • fixpont
    #79
    Csak amiota en foglalkozom Linuxszal (ezt igykell irni?) volt mar a Debian, a RedHat, a Suse, a Gentoo (server fronton) a legnepszerubbek, most az Ubuntu, holnap mas. Az egyik oka annak, hogy desktop piacon soha nem fogja felvenni a versenyt a Linux a Winnel szemben a 6,24*10^18 disztribucio, valamint az, hogy ez a szam meg mindig no. :-)
  • KOXX
    #78
    Elmondom, hogy ez a gOS egy Ubuntu linux, mely a legnépszerűbb disztro jelenleg.
  • blackeagle
    #77
    Tudom azért mondom ,full 3d a kezdő pentiumos időben. Én is próbáltam 486-val ,de a p166-on ment simán. Micsoda gépigény!
    Ami ma megy az hulladékgyártás .
  • Sanyix
    #76
    Én 100mhz-s 486 dx4-en, 32 mega rammal, 1 megás s3trio64-el nyomtam, persze fullon, röccenés nélkül, és hát akkoriban nem volt gyenge grafikája, sőt tulajdonképpen mintha megelőzte volna a korát. Tehát még jobban tudtak programozni mint hiszed :)
    képkép kép
  • Mardel
    #75
    Az nForce 2 temahoz: majd' fel evig ment rajta nallam a vista. Gyorsabb volt rajta mint az xp. (AMD 2500+ barthon proci, 1.5 GB ram, GF6800-as videokartya) "Roccenes" nelkul ment rajta aeroval, indexelessel minden anyamkinjaval egyutt...

    Nálam csak a VGA más, de proci, memória ugyanaz. Viszon driver telepítése után nincs hálozat, és net. Driver nélkül meg pár dolog pl SM Bus Controller nincs rendesen beállítva (eszközkezelőben nézve, ha meg beállítom hogy szedje le netről és telepítse, akkor bootoloáskor kékhalál).
  • Benedicht
    #74
    A vista temahoz: szamomra jobb mint az xp. Latszatra nem tunik kulonbozonek az xp-tol, viszont nagyon sok aprobb es nagyobb (lathato) valtozas van, amitol jobb.
    A linux temahoz: hasznaltam fel evig, nekem meg mindig jobb a vista.
    Az nForce 2 temahoz: majd' fel evig ment rajta nallam a vista. Gyorsabb volt rajta mint az xp. (AMD 2500+ barthon proci, 1.5 GB ram, GF6800-as videokartya) "Roccenes" nelkul ment rajta aeroval, indexelessel minden anyamkinjaval egyutt...
  • floatr
    #73
    Mer pakoltak volna rá gondolom mindenféle csencselt játékot, aztán nem ment. Ennyit tudnak róla, mint az emberek többsége.

    De szvsz a Vista be fog dőlni, és az lesz a sorsa mint a 2000nek. A jómunkásemberek kibírják a következő verzióig is. Vagy migrálnak másra. Mint ahogy énis, melóban/otthon ubuntu... A vista árából meg veszek konzolt
  • Yv@n
    #72
    Ez így megy. A befektetők, részvényesek évről évre növekvő profitot várnak. Fejleszteni kell, nem ülnek a babérjaikon, mert attól nem javulnak a céges mutatók. Csinálják a frissebb verziókat amiket el kell adni, új (gyakran felesleges) funkciókkal tömik(lásd Nero), ettől fejlesztési idő nő, amitől a költségek is. Megoldást a jobb fejlesztői eszközök biztosítják, optimalizációra idő nincs, sőt ha a fejlesztést gyorsítja, akkor nem gond ha a generált kód lassabb, mint egyéb eszközök esetén, hisz ők időt és ezáltal pénzt spórolnak. A felhasználó pedig majd megveszi a szükséges hw-t ha szüksége van rá.
  • Yv@n
    #71
    Most ez szép és jó, de épp az ubuntu install az, aminél egyszerűbb bizonyára nincs. Lévén bebootolsz a live cd-ről, majd az asztalon léő install ikon megnyomása után felhajítja a rendszert a winyóra, úgy, hog ymindekőzben az épp futó rendszert is használhatod.
    Ennél egyszerűbbet hova akarsz?
    És ezt is "kidobták a kukába"...
  • Mynet
    #70
    Hát vannak grafikus program telepítők is. Nem mellesleg a programok nagyrésze megtalálható apt-n, szerintem nem kell ennél kényelmesebb.
  • fixpont
    #69
    Ezekbol soha semmi sem lesz, kezdjem el sorolni hany ilyen szepremenyu OS ment mar a kukaba, mikor fogjatok mar fel, hogy ezeknek nincs jovoje.
  • Sirus86
    #68
    Viszatérve Linux-Ms vitára: amíg olyan felhasználók lesznek,akik megijednek egy konzol láttán és amíg Linux alatt sokszor kell apt paranccsal szoftvert installálni, addig sajnos MS lesz a nyerő az átlagemberek számára.
    Mellesleg anno rendeltem vagy 25 darab Ubuntu cd-t és a falu könyvtárában aláírással elvihették a kölkök, az összes Ubuntu live cdnek az lett a sorsa,hogy kidobták! Annak ellenére,hogy megmutattam a használatát és leírást adtam arról,hogy a cd live cd, és magától el fog indulni...
  • JTBM
    #67
    A Vista alatt a következő problémáim voltak eddig:
    - WEP védelmes WAN-ra nem tudtam felmenni vele (szállodában).
    - Otthoni WAN-on nem megy a Vista laptop könyvtármegosztása, az XP látja a Vista-t, de a Vista nem látja az XP-t. (XP-XP megy) A hálózatkezelése valami borzalom...
    - Supreme Commander-nél kiderült, hogy a memóriakezelése sz*r. Kézzel át kellett állítani a maximális memóriaméretet, magától kék halál.
    - File-ok szerkesztése egy tortúra. Mára belejöttem, de aki nem rendszergarázda, az szív vele rendesen, ha egyáltalán megy neki...
    - A "Start" menü sokkal rosszabb lett, mint az XP-n volt.
    - Az intéző sokkal rosszabban kezelhető, mint az XP-n. Állandóan "elfelejti", hogy nekem a részletes menü a nyerő és nem a kis képes, amit a rosszul látó nagypapáknak találtak ki.

    Összességében a Vista egy ipari hulladék. Nekem sajnos jött a laptopommal és mivel céges, még csak kis sem dobhatom. Jó lenne egy olyan törvény Magyarországon is, hogy aki akarja, az legálisan visszacserélhesse XP-re...
  • strogg
    #66
    http://thinkgos.com/
    Most erre leszek kíváncis. Érdekesen hangzik :)
  • MrImy
    #65
    joggal reménykedik a MS. ugyanis itt a karácsony mindenki ajándékot vesz de a boltokban nem lesz más cucc, csak Vista-val előtelepített vas. Az tök mellékes, hogy első bekapcsolást követően formázással és XP v. más installal kezd a felhasználó de a vista karácsony valóra válik. É$ dől a $ok ki$ zöldha$ú a Vi$ta értéke$íté$e révén. Januárban azt fogják persze mondani: "Már szinte mindenki Vistat használ, higyen ennyi meg ennyi példányt adtunk el!"
  • remark #64
    Mar valtozik a helyzet. Nezd csak meg az elozo hsz-emben belinkelt cikket. 10.000 200$-os Ubuntu-s gepet kapkodtak el az egyszeru-juzerek az USA-ban.
    Tanulsag? Az atlagember nagyra ertekeli az olcso de (jatek kivetelevel) mindenre hasznalhato PC-t, es sokaknak nincs semmi szuksege sem a Vista-ra, sem az uj tobbmagos PC-kre.
    Meglatjuk hosszu tavon mi sul ki ebbol.
  • strogg
    #63
    Én nem vistát fikázni vagyok itt, mert sosem volt visztám, és valszeg nem is lesz. Viszont (mindenféle flame szándék nélkül) a linux alapjaiban változtatta meg a gondolkodásoamt annyiban, hogy igenis az SW (és gyártója) van értem és nem fordítva. Tehát ha egy gyártó elkéri a pénzemet (nem is keveset) valamiért, akkor azt hiszem joggal várhatom el, hogy az SW kényelmes, optimalizált, és al ehető leg hibamentesebb legyen! Én az ubuntumon erősen úgy vettem észre, hogy ha jól optimalizálják az sw-t, akkor tényleg fika vason is képes lefutni. Akinek példa kell: KDE, Beryl, stb... A berly lényegesen látványosabb mint az aero, 1/4 vason, a KDE pedig már évek óta tud olyan kénylemi funkciókat, amire a vista oly büszke manapság. Ismétlem: akár 1/4 vason. Ha az ubuntuért pénzt kérnének én fizetnék, és nem azért, mert húdefanatikus vagyok, hanem mert látom, hogy a gyártó van értem a tremékeivel, és nem én vagyok őérte.
    Ha egy vistáért elkérnek X ezer forintot elvárom, hogy ne kelljen y ezer forintot még ráköltenem, tehát ha NF2 board van gépben, azon is kényelemsen fusson.
    Nem igaz a "ha nem veszed meg, nem kötelező" dolog, mert a wines világ egym ókuskerék. Ha nem csengetsz X ezer forintot időnként (új verzió) akkor nesze neked, mert nem támogatott oprendszered lesz, amire lényegében nincsen frissítés. Egy cégnek egy idő után igenis kötelező fizetnie, mert nem engedheti meg magának, hogy biztonsági szempontból nem naprakész OS-en tároljon fontos adatokat.
    Ez nem linux, ahol vagy lefuttatom a dist-upgrade-t, vagy sem, nem kötelező futtatni. (magyarán semmiben me kerül, ha lefuttatod)
    A wines világ egy mókuskerékm, ahol ha aztm ondja az m$, hogy az XP-re 2009 után nem lesz biztonsági frissítés, a köv. windowst pedig kaidjuk 2012-ben, akkor ha vagy fizetsz a vistáért (meg a vasért amit kér), vagy átállsz linuxra, ésamit a vasra kötlenél beleölöd szoftver migrációba. (de legalbáb kiléptél a mókuskeréből).
    És amint felvirrad a 2012 jön az új windows, és az egész kezdődik előlről... nah ez a fő problem. Bár örömmel látom egyre többen (főleg cégek) kezdik ezt nagyon unni, és egyre inkább az alternatívákon agyalnak, mert rájöttek, hogy minden verzió váltással megvezetik őket.
  • blackeagle
    #62
    "lebutított grafikus felülettel!" ," kétmagos proci ketyeg 2 giga rammal."
    Mikor volt az hogy egy p166-on 64mega rammal ,sima 4megás 2d-s VGA -val nyomtam a Dosos F22 Lightning2 -t full 3d-ben. Lehet akkor még tudtak programozni.
  • Sirus86
    #61
    Nos ez így van, de addig nem is fog változni a helyzet, míg a technológia határát nem fogjuk súrolni...
    Aki informatika világában él,annak muszály fejlődni..
    Én sem örülök annak,hogy 1,5 évente vehetek új gépet..
  • floatr
    #60
    Nekem egyedül az a problémám, ami jópár más alkalmazással is. Egyre erőteljesebb platformokat vesznek az emberek, mire a szoftvergyártók elfelejtenek optimalizálni, mert "Bazeg, 2007-et írunk, ne gyere mán a te krisztus előtti cuccoddal. Vegyé óccsóé újat, mer sokkal jobb lesz neked"
  • Sirus86
    #59
    Én a sok fikázás ellenére felraktam egy Asrock hibrid alaplapra, amiben egy kétmagos proci ketyeg 2 giga rammal.
    Azóta megszerettem lebutított grafikus felülettel!
    Az Xp-hez képest én kb. 2-3 szoros gyorsulást tapasztaltam!
    Szerintem annak érdemes Vistát felrakni a gépére,akinek legalább 2 giga memóriája és kétmagos gépe van. Akkor nem fog csalódni, azalatt meg lehet fikázni, én is azt tenném, de Yv@n-nek is igaza van! Nem nforce2-es és régebbi lappokkal kell szenvedni, annak az Xp a tökéletes!
  • Yv@n
    #58
    Meg lehet oldani. Azt hívták win98-nak, azt pedig amit a felhasználók rendeztek amikor egy új hw illesztésekor jött a cd kérő popup hangos kurvaanyázásnak nevezzük.

    2007et írunk. A 400gigás winyót az ember után dobják. Egy ekkroa winyó esetében ez a rettenetes 10GiB konkrétan a tároló össz kapacitásának 2,5%-a, úgyhogy nyugodtan elmondhatjuk hogy a foglalt hely miatt történő hiszti egyszerű műbalhé.

    Látom valaki nforce2 miatt szenved...Nforce2? Gyerekek. Azt még Noé baszta ki a bárkából. 386-osokra sem telepítgettünk Win98-at. Miért kényszere néhányaknak krisztus előtti hw-re legfrissebb cuccokat telepíteni?
  • FoodLFG
    #57
    Eddig a legnagyobb problémám a vistával az állandó COM Surrogate Has Stopped Working üzenetek miután fel telepítettem a fantasztikus nero legfrissebb legális változatát. Mellé csak xvid-et telepítettem, de úgy látszik kár volt..
    Mindenesetre ez a probléma is megoldódni látszik.

    Ja, egyébként üdvözletem a fent említett programok fejlesztőinek..