Gyurkity Péter

Microsoft: nincsenek rejtett frissítések

Az automatikus szoftverfrissítés kikapcsolása ellenére végrehajtott letöltések aggodalmat váltottak ki a felhasználók körében - a szoftvercég szerint mindez csupán a szolgáltatás karbantartásához szükséges.

A jelenségről egyszerre több oldalon is közöltek rövidebb-hosszabb bejegyzést, kiemelve, hogy a Vista és a Windows XP SP2 operációs rendszerek alatt az automatikus frissítések tiltása ellenére is módosultak bizonyos rendszerfájlok, mégpedig a kikapcsoltnak hitt szolgáltatás révén. Sokan azonnal rejtett frissítésekre gyanakodtak, amivel a szoftvercég esetleg a kalózmásolatok szeretné kiszűrni, vagy egyéb szándékkal a felhasználók tudta nélkül igyekszik bizonyos fájlokat telepíteni a számítógépre. Redmond magyarázata egyszerű, szerintük nem léteznek rejtett frissítések.

A témáról ezt követően Nate Clinton termékmenedzser állított össze egy bővebb írást, amely a Windows Update blogoldalán jelent meg. Eszerint a rejtett fájlcserék, egyes rendszerfájlok frissítése pusztán a szolgáltatás karbantartását szolgálja, a szoftvercég ugyanis így igyekszik biztosítani, hogy maga a Windows Update mindenkor naprakész legyen - függetlenül attól, hogy a felhasználó engedélyezte-e a szolgáltatást vagy sem. Ezzel a telepített operációs rendszer és a központ közötti kompatibilitást tartják fenn.

"Amennyiben nem frissítenénk időről-időre egyes állományokat, a felhasználók nem tudnák igénybe venni az automatikus letöltéseket, illetve nem kapnának értesítést az elérhető frissítésekről. A végeredmény az lenne, hogy a felhasználók nem szereznének kellő időben tudomást a frissítésekről és nem is töltenék le azokat" - magyarázta Clinton a bejegyzésben. Ezzel szerinte félrevezetnék a vásárlókat, hiszen sokan olyan benyomást szereznének, hogy teljes biztonságban vannak, mivel nincsenek újabb elérhető javítások, frissítések.

Azt ugyanakkor Redmond is elismeri, hogy nem volt kellően nyílt és nem tájékoztatta a felhasználókat a szolgáltatás minden részletéről. Ígéretük szerint ezen a jövőben változtatnak, hogy eloszlassanak minden aggodalmat az engedély nélkül települő állományokkal kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csibra #42
  Le kell tiltani a BITS-et és akkor próbálkozhat ahogy akar :)
 • floatr #41
  DirectX: Ok, nagyjából igaz, bár a jóemberek itt is némileg félre vannak informálódva, hiszen van egy-két egész használható kompatibiliti léjer már.

  Viszont nemrég mindehol nagy MS előtörésekről olvastam, javarészt a vállalati szféráról szóltak a cikkek. Növekvő szerver-eladások, Office eladások, SQLServer miegymás. Elég ijesztő...

  A mi anyacégünk is totális MS gőzben fulladozik. Valahogy nemtom miért, de az az alap -- bár platformfüggetlen dolgokkal foglalkozunk -- h televásároljuk magunkat ezekkel a cuccokkal már egy nyomorék Subversion futtatásához is felrakunk egy egész windows szervert vmware alá.
 • direwolf #40
  Kizárólag a directx, és a rá épülő játékok tartják életben a Microsoftot. A vállalati beszerzések döntéshozói is az otthoni példát viszik tovább (vagy korruptak?). Ahol kicsit is tovább látnak az egyszerű végfelhasználói szintnél ott már opensource minden.
  Tehát mégegyszer a nyomaték kedvéér: a Windows a directx játékok miatt él!
 • Polemius #39
  dester:

  "De nem értem miért is zavar valakit, ha új verzió jön ki valamiből"

  Ez önmagában nem zavar senkit.

  "míg más esetben, ha nem Microsoftról van szó azonnal rakja fel mindenki az új verziót"

  Ez nem igaz. Az 1.0 userekre jellemző ez a láma hozzáállás. Akinek csöpp esze van, nem rakja fel kapásból az újabbat, csak azért mert újabb.

  "Miért váltásra kényszerítés, az ha kijön egy új Messenger és miért nem az, ha pl. kijön egy új verzió pl. egy nem Microsoft által kiadott üzenetküldőből?"

  Elmagyarázom: Ha pl. egy évvel ezelőtti Gaim-ot (ICQ, Yahoo messenger, stb.) használsz, nem kell azt látnod a reggeli kávédat kortyolgatva, hogy bejelentkezéskor az arcodba vágja: nem jelentkezhetsz be, mert csak a legfrisebb verzió telepítése után engedjük meg neked ezt.
 • Polemius #38
  David Coulthard:
  "Miért is kényszerítés az, ha egy új verzióra kellene váltani?"

  Mit nem értesz rajta? Te az eddigi verzióval mondjuk teljesen meg voltál elégedve. Erre azt mondják, azt nem használhatod, csak az újabb verziót helyette. Ez eléggé kényszerítésnek tűnik. Rákényszerülsz, hogy újabbra cseréld. (Nem arról van szó, hogy tovább nem támogatják.)
 • floatr #37
  Egyre kevésbé értem h mi vesz rá embereket h MS termékeket használjanak -- de most halál komolyan, fikázás nélkül. Jópár évig énis ellubickoltam az ilyen-olyan windows-okkal miegymás, aztán kicsit paranoiásabb lettem a csigák átlagos szintjénél, mivel ezeket a kódokról, amiket használtam, senki emberfia nem tudhatja h mit is csinálnak valójában. Egyszer tán kiböki a windows update egy formás popup-ban h

  "Rendszerünk detektálta, hogy ön terrorista. Kérem várja meg, amíg kommandós egységeink biztosítják lakásának közvetlen környezetét. Hátralévő idő 2 perc 34 másodperc..."

  Minden eszköz tökéletesen helyettesíthető alternatív (akár még ingyenes) termékekkel.
  A tépelődőknek meg ajánlom a Brazil c. filmet.
 • MrImy #36
  Windows Updater (nem)mondja:
  1. nap: Megnéztem van-e új frissítés, meg átküldtem a dokmentumok mappa könyvtárának a listáját. Ugye nem baj!?
  2. nap: Megnéztem van-e új frissítés, meg átküldtem a dokmentumok mappa gyanúsnak vélt fájlját a kém(szoftver) laboratóriumnak, mivel valami láda volt a fájlnévben. Ugye nem baj!?
  3. nap: A laboratóriumot érdekelte valamennyi dokumentum, mert úgy vélik, hogy a Láda a többiben is megjelenhetett. Már át is küldtem! Ugye nem baj!?
  .
  .
  .
  És így tovább. De persze cserébe olyan friss lesz a gép, mint senkié.

  Mellékesen ha a MS olyan nagggyon tiszta játékot játszana, akkor nem mászkálna fel a netre az Office 2000 Word-je(fix IP, New York mellett vhol.) MINDEN indításkor. Lehet utánanézni.
 • M0rph3u5 #35
  próbáltad már pl. az outlooknak a fájljait manuálisan törölni?
 • Sanyix #34
  Nekem ki van kapcsolva a frissítés, az updater szolgáltatás is le van tiltva, msn mégis letölti a legújabb verziót, bár nem telepíti, csak ott figyel a telepítő a temp-ben ugrásra készen. Ha kitörlöm megint letölti...
 • asysoft #33
  "A microsoft ezt egyszeruen ugy oldotta volna meg, hogy egyik nap titokben letolti a 7.5-ost es magatol felrakja."
  Hm? Nem szedi le magától a legfrissebb Live Messengert. Sőt, ha valóban ki van kapcsolva a frissítés (s nem csak értesítésre van állítva), a Windows Updatert sem frissíti. De ez le is van írva a blogban...