Gyurkity Péter

Indul a Vista SP1 bétatesztelése

Hosszas várakozás után végre megjelent a Vista első javítócsomagjának bétaváltozata, egyelőre a kiválasztott tesztelők számára. A Microsoft jobb sebességet és a laptopoknál megnövelt üzemidőt ígér.

Hétfőn a Vista blogoldalán számoltak be arról, hogy az SP1 bétája immár elérhető, igaz első körben csak a 12 ezer kiválasztott tesztelő fér majd hozzá a csomaghoz. A méret némileg csökkent, ám ez nagyon eltérő lehet, attól függően hogy milyen forrásból, illetve milyen nyelvi támogatással szerezzük be a frissítést. A szoftvercég szerint a javítócsomaggal jelentős mértékben javulnak a Vista használatának körülményei, nő a sebesség és végre magunk mögött hagyhatunk jó néhány idegesítő hibát, illetve hiányosságot.

A bétatesztelők két különböző változatban szerezhetik be a 32, valamint 64 bites változatokhoz szánt frissítést. Az 5 nyelvet támogató csomag mérete 687 MB (x86), illetve 1117 MB (x64), a teljes nemzetközi változat pedig 1308, illetve 1778 MB lesz. A frissítés a Microsoft jelzése szerint szerdáig a Windows Update szolgáltatáson keresztül is elérhetővé válik, ez utóbbi 51 és 679 MB közötti csomagot fog letölteni és telepíteni. Az "újítások" között olyan funkciókat is találunk, amelyek már jóval korábban megtalálhatók voltak a Windows családon belül, a Vistából mégis kimaradtak - ilyen a töredezettségmentesítő, amely forradalmi áttörésként ismét engedélyezi az egyes meghajtók kiválasztását.


Redmond azonban a sebességet és a kényelmet emeli ki, amely javult a javítócsomag megjelenésével. A blogbejegyzés szerint mind a mobil, mind pedig az asztali gépeken gyorsabb a hibernációs, illetve alvó állapotból történő visszatérés, emellett pedig a fájlmásolás sebessége is megugrott. A laptopok, esetében javították a fogyasztási mutatókat, ezzel pedig növekszik a működési idő. A hálózati mappák elérése is gyorsabb, a végső ítéletet azonban majd a felhasználók mondják ki, akik közül már nagyon sokan várják az igencsak szükséges javítósokat.

Eközben a Windows Server 2008, vagyis az egykori Longhorn kiadáshoz közeli változata is elkészült. Az RC0 jelölésű verzió rövid időn belül elérhető lesz a szoftvercég oldalán, a végleges változat azonban csak jövőre jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #21
    De miért hatalmas nagy javitócsomagot kellet kiadni? Ennyi mindent be kellet foltozni? vagy csak p* vakitás az egész?
    off: heidrich játszál macen akkor
  • pitbulllll #20
    Miért kéne szívni? Valakinek ez jön be valakinek az. Érdekes én még nem szívtam win-el pedig lassan 12 éve használom. Igaz voltak rossz verziók, pl ME vagy 2000 de szerintem az Xp-vel semmi probléma max annak aki hülye hozzá. Pedig nem kell nagy ész ;) A vista egyenlőre még nem szuperál, de akik használtak, használak Xp-t szerintem tudják, hogy anno az Xp is így kezdte.
  • heidrich #19
    *nem felvágni akartam
  • heidrich #18
    szívjátok a winnel az való nektek!
    ja és nem felvágni hogy macem van..
  • pitbulllll #17
    etoka nem azzal van bajom amit használ, hanem ahogyan ezt kijelentette. Elképzeltem magamnak, hogy habzó szájjal ő most kő keményen kijelentette, milyen fasza gyerek a makjával
  • GABOR16 #16
  • eto demerzel #15
    mi az nm tetszik hogy masnak mas a velemenye?? mert nm hasznal ablakot mar xaros a muki? en orulok neki hogy vannak akik mas is hasznalnak nm csak ablakot. ember THINK DIFFRENT mar ha megy nalad. azt nm ertem miert kell fikazni fesz azt aki linuxot hasznal vagy os x? ugyan ez ervenyes visza fele is. mindenki legyen bolgod avval a szoftal amit hasznal es kesz.
  • pitbulllll #14
    jaja nehogy foltos legyen a Ma(c)kkod a végén
  • who am I 7 #13
    Légy boldog vele
  • heidrich #12
    tőlem lehet sp10 is én maradok a Mac OS X-nél akárki akármit mond!
    ja és várom a az új OS X 10.5 Leopard -ot!
    örülök h megszabadultam a wintől a sok kinszenvedés után