Berta Sándor

Ingyen Vista-XP cserét akarnak holland fogyasztóvédők

A Consumentenbond nevű holland szervezet azt szeretné elérni, hogy - amennyiben ezt a felhasználók kérik - a Microsoft minden előretelepített Vistát ingyen cseréljen ki Windows XP-re.

A fogyasztóvédelmi egyesület bejelentette, hogy már meg is kezdték az ügyben a tárgyalásokat a redmondi óriáscég illetékeseivel. A szervezet azután kezdeményezte a Vista-XP csere lehetővé tételét, hogy rövid időn belül több mint 5000 panasz és észrevétel érkezett hozzá a felhasználóktól a Windows Vistával kapcsolatban. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az operációs rendszer tele van hibákkal és instabil, ezért szeretnének inkább XP-re váltani.

A Microsoft eddig elutasította az elképzelést, mondván az új számítógépeket kifejezetten a Vista számára fejlesztették ki a gyártók és így a Windows XP még több problémát okozhatna, mint a Vista. A szoftveróriás azonban abba beleegyezett, hogy egy külön oldalt hoznak létre, ahol bárki felteheti a kérdéseit és elmondhatja a problémáit, amelyekre technikusok próbálnak majd megoldást találni. A Microsoft Hollandia is reagált a kritikákra. A cég álláspontja szerint a a több mint 5000 bejelentéshez egymillió eladott Vista társul, vagyis semmi sem indokolja a cserét.

A Microsoftot sorozatosan támadták a Vista miatt. Mint ismeretes, először Gianfranco Lanci, az Acer elnöke bírálta a Vista korai piacra dobása és az operációs rendszer hibái és instabilitása miatt a konszernt. Lanci a Dell, a Lenovo és HP nevében is beszélve közölte, hogy az üzleti megrendelők gyakran kérik, hogy a megvásárolt PC-ket inkább szállítsák XP-vel és ezt alátámasztja az a korábbi hír is, miszerint pont a Vistával kapcsolatos gondok miatt egyre többen keresik az XP operációs rendszereket. Szintén komoly kritika, hogy néhány nappal ezelőtt a Pekingi Olimpia hivatalos számítástechnikai partnere, a Lenovo illetékesei bejelentették: Windows XP kerül az olimpiára szállított számítógépekre és notebookokra.

A PC-gyártók után egyébként nemrég maga a Microsoft is kénytelen volt felülvizsgálni az álláspontját az üzleti célú konfigurációkkal kapcsolatban és szép csendben engedélyezte a gyártóknak, hogy Windows XP-vel is szállítsák a Vistás termékeket. Számos gyártó nem várta meg a konszern döntését, hanem maga lépett. A szakértők a legagresszívabbnak a Fujitsu lépését tartják. A cég ugyanis nemes egyszerűséggel egy XP-s telepítőlemezt is mellékel a konfigurációkhoz, a vásárlóra bízva, hogy mely operációs rendszert telepítik majd a gépekre. A HP szintén kínál egy ilyen lemezt, amely lehetővé teszi a visszaváltást a régi rendszerre az üzleti PC-ktől a Tablet PC-kig bezárólag. A Lenovo külön oldalt alakított ki, amelyen megtaláljuk a részletes leírást és a fontosabb tudnivalókat, a Dell pedig szintén lehetővé tette egyes cégeknek az XP választását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #22
    Hát most a sonytól mit vársz?
  • BlueGold #21
    Az Acer szerintem "elég jó márka" laptopban és elég sok Acer-t meglehet venni Linux-al. Modjuk az már más kérdés, hogy az Acer honlapján NEM mindegyik Linux-os géphez van XP-s driver ( ha még is inkább Windows-t szeretnél telepiteni rá ).
  • Gatts #20
    A1274815 már írta, hogy vannak olyan gyártók, akik OS nélkül, vagy esetleg Linux-szal adják a gépeiket. Sajnos ilyennel eddig nem találkoztam. Épp mostanság szeretnék venni egy komolyabb notebook-ot és rengeteg gyártót és lehetőséget néztem meg, de ezzel a lehetőséggel nem találkoztam eddig. Persze ahogy írta, csak "néhány márkásabb gyártó" ragaszkodik a Vistához, nem muszáj náluk gépet venni. Azért egy ilyen nem két filléres tétel esetén nem feltétlenül választanék valami névtelen gyártót, hanem lehetőség szerint olyat ami megbízható, jók a szervízmegoldásaik, egyéb supportjuk, stb. (én konkrétan Dell gépet tervezek, amit éppenséggel lehet XP-vel is kérni, de ezt nem reklámként mondom).
    A kérdésem csak annyi lenne, hogy ha megveszek egy gépet, miért kell nekem fizetni érte a Microsoftnak is, hogy hozzámvágják valamelyik terméküket, amire egyáltalán nincs szükségem (akár XP, akár Vista), miért nem lehet opcióként választani mindenhol a Linuxot, vagy akármelyik másik OS-t? Nem pont ez lenne a trösztellenesség lényege?
  • M0rph3u5 #19
    te sem vagy a helyzet magaslatán, pedig neked még legális füvezés se kellett hozzá;)
  • KLT #18
    Azért azt sem szabad elfelejteni, hogy nem mindenhol annyira természetes a "talált" verziók használata.
  • dondore #17
    Azert nlite-al ujrairhato cd-vel probalkozzatok ;)
  • remark #16
    "Elvileg az Eula alapján jogod van hozzá, szoval igen."
    Azert fontos reszletkerdes ez, mert a holland szervezet ingyenes downgrade-t akar. Az pedig hogy mihez van jogod es mihez nincs (mire van lehetoseged es mire nincs) az nem mond semmit arrol, hogy mindehhez milyen aron van jogod.
  • Adenoma #15
    ha nincs floppy-d, és sata-s lemezed van, akkor jó dolog, ugyanis telepítéskor a windows xp bekéri a sata-s meghajtó drivereit, de csak és kizárólag floppy lemezen( nem, nem lehet pendrive-on, cd-n, dvd-n rajta, csak floppy-n, de számtalan laptopban nincs floppy, így ők meg vannak lőve.
  • Dany007 #14
    Hmm most valamit nem értek...Lehet hülye kérdés de miért jó az neked, ha Serial-ATAs alaplapnál emulálod az IDE-t?
  • A1274815 #13
    Minden alaplap amely SATA-s alapból kezeli, de XP-nem amit néhány alaplap tuda, az hogy emulálja az IDE-t a SATA-án és általában komoly funkció csonkoplást, esetleg problémákat, illetve teljesítményromláshoz vezet.