Berta Sándor

Ingyen letölthető lesz a Charlatans legújabb albuma

Prince után a brit Charlatans együttes is október 22-től ingyen hozzáférhetővé tette új nagylemezének egyik számát, később pedig a teljes album elérhető lesz. A zeneipar a kezdő előadókat félti.

"Először a Cross my Path című zeneszám lesz letölthető, majd jövő év elejétől az XFM rádióadó honlapján a teljes nagylemez is" - jelentették be Alan McGee, a zenekar menedzsere és az XFM illetékesei közösen. Az Oasist felfedező szakember szerint a jövőben egyre több együttes fog élő koncerteket adni és meg fog változni a zenei világ, legalábbis, ami az értékesítést és a reklámokat érinti. McGee közölte, hogy azután döntöttek a zeneszám, majd a nagylemez ingyenesen letölthetővé tétele mellett, hogy a Sanctuary Kiadó elfogadhatatlan ajánlatot tett a Charlatans elé.

"Ráadásul ma már a legtöbb zenét ingyen töltik le az emberek és különben sem vesz már senki zenei CD-ket. Úgy véljük, így az internet amúgy is lehetővé teszi, hogy közvetlen kapcsolatot alakíthatunk ki a rajongóinkkal. Amikor elmondtam az ötletet Tim Burgessnek, a banda énekesének, azonnal támogatta, később meggyőztük a többieket is" - tette hozzá a menedzser. Mike Walsh, az XFM zenei vezetője elmondta, hogy úgy érezték, a Charlatans döntése egy kihagyhatatlan ajánlat és hogy végre valami olyasmit csinálhatnak, amit előtte még soha.


A bejelentést azonnal élesen bírálta Kim Bayley, az Entertainment Retailers Association brit zenei szövetség szóvivője, aki úgy vélte, amennyiben széles körűen elterjed ez a gondolkodásmód, akkor a jövőben fennáll annak a veszélye, hogy a kezdő zenekarok nem fognak tudni pénzt keresni a dalaikkal, hiszen a zenei albumok egyszerűen eldobható termékké válnak.

Az első hasonló kampány Prince nevéhez fűződik, aki júliusban a Planet Earth című nagylemezét az egyik bulvárújság mellékleteként jelentette meg, hogy így hívja fel a figyelmet egy londoni koncertsorozatára. Most kedden pedig a Radiohead brit banda döntött úgy, hogy a felhasználókra bízza, mennyi pénzt fizetnek az együttes legújabb albumáért.

Bob Lefsetz amerikai zenei szakértő úgy kommentálta a fejleményeket, hogy ezzel a zeneipar legborzalmasabb rémálmai valósulnak meg, hiszen a Radiohead nyilvánvalóvá tette, hogy nincs szüksége a kiadók támogatására és ezzel a lépésével a zenekar gyakorlatilag fügét mutatott a zeneiparnak. Lefsetz hangsúlyozta: ez büntetés a kiadóknak amiatt, hogy néha 20 dollárt kérnek olyan albumokért is, amelyeken rossz zene van és utána a felhasználókat okolják azért, hogy nem hajlandók zenei CD-ket vásárolni, hanem inkább letöltik az őket érdeklő lemezeket vagy dalokat a fájlcserélő hálózatokból.

Mark Mulligan, a Jupiter Research elemzője ezzel szemben úgy vélte, hogy a kiadók és a nagy zenei konszernek a jövőben is fontos szerepet fognak játszani a zenei életben és azt sem szabad elfelejteni, hogy ezeknek a cégeknek köszönhető, hogy a Radiohead vagy éppen a Charlatans ismert lett. Ugyanakkor tény, hogy a kiadóknak rugalmasabbá kell válniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #4
    > amennyiben széles körűen elterjed ez a gondolkodásmód, akkor a jövőben fennáll annak a veszélye, hogy a kezdő zenekarok nem fognak tudni pénzt keresni a dalaikkal

    Es Kim Bayley-nek a sajat vastag bankszamlaja meg sem fordult a fejeben mikor ezt mondta.

    > Lefsetz hangsúlyozta: ez büntetés a kiadóknak amiatt, hogy néha 20 dollárt kérnek olyan albumokért is, amelyeken rossz zene van és utána a felhasználókat okolják azért, hogy nem hajlandók zenei CD-ket vásárolni, hanem inkább letöltik az őket érdeklő lemezeket vagy dalokat a fájlcserélő hálózatokból.

    Ez lett volna Jammie Thomas mellett a legjobb vedobeszed.
  • irkab1rka #3
    Egy másik hír a zeneiparból, csak hogy tudj róla :)
    http://www.deluxe.hu/cikk/20071003/lebukott_a_pedofil_milliomos/
  • irkab1rka #2
    A "zeneipar" a bevételét félti. Amúgy nem értem, hogy az ügyvédek ezen csoportját miért nevezzük zeneiparnak ahelyett, hogy a zeneipar hiénáinak neveznénk őket.
  • Soundmaker #1
    Azért ez vicc... eddig a warez volt a mumus a kiadók szemében, most hogy alternatíva van album értékesítésre a neten már az együttes is szar mert megkerüli őket vagy jóval olcsóbban adja... Ráadásul még van pofájuk azt mondani, hogy silány terméket dobnak piacra a zenészek és ezért nem veszik a hivatalos üzletben.

    Szánalmas pénzsóvár f****alap majmok...

    Tesék olcsóbban, piacképesen, új irányvonalat követve kiadni a zenei termékeket.

    A kezdeményező zenekaroknak meg hajrá! & BIG respect... teremtsenek csak piaci versenyhelyzetet, jót tesz majd a CD áraknak...