• mogyi925
    #15
    Nem mindenben értek egyet a sráccal. Amikor a gépemet megvettem, benne a merevlemezzel és a DVD-íróval, kicsengettem a súlyos sarcot az szerzői jogokért. Mikor a fényképezőgépemet és egy memóriakártyát hozzá megvettem, megint csak mocskos nagy sarcot tettem le a jogvédőknek. Ehhez még hozzájön egy mp3-lejátszó, és bár nem drága kütyüket vettem, mintegy 40-50 kHUF-ot már beletoltam valami tahók zsebébe. Cserébe nem warezolok se zenét, se szoftvert (IT Crowd-ot mondjuk pont warezoltam, megvan az oka). Ha ezen az alsó hangon is 40 kHUFon túl még a netért is jogdíjsarcot kéne fizetnem, bizisten az első dolog, amit letöltenék, egy Molotov-koktélról szóló dokumentumfilm vagy pár évad MacGyver lenne. Persze tisztában vagyok vele, hogy egyszer fizettem ki ezt a pénzt, de sokáig tölthetnék le vele zenét, így nem áll arányban, de valahol tárolnom is kell. Oda akarok kilyukadni, hogy döntsék el végre: vagy a netet sarcolják meg az ártatlanság vélelmének teljes lesz@rásával, vagy az adathordozókat, de mindkettőt egyszerre ne.

    A szoftveripar egyébként kezdi belátni, hogy az üzleti célú szoftverekben van pénz, az otthoni felhasználóknak a nagyok már régóta kínálnak ingyenes alternatívát. Például a Linux vagy az OpenBSD, FreeBSD, de a Microsoft is számos termékét ingyen adja (Visual Studio Express, MSN Messenger, IE, stb). Magyarországon a diákok még Windowst is kaphatnak ingyen.

    Mellesleg számos olyan zenész van, akik ingyen is sok mp3-at nyújtanak, például a honlapjukon. Machinae Supremacy, Pornophonique, Kárpátia, Prosectura, stb.