Gyurkity Péter

SpiralFrog: ingyen zene reklámokért

Új internetes portál indult el vasárnap az Egyesült Államokban, amely reklámokra alapozza bevételét és teljesen díjmentesen kínál zenei letöltéseket a látogatóknak. Az Universal ebben látja a jövőt.

A SpiralFrog még tavaly augusztusban jelentette be, hogy online reklámokra alapozott portált indítanak, amely számos más szolgáltatással ellentétben ingyenesen biztosítja a zeneletöltéseket a regisztrált felhasználók számára. Az Universal Music Group a kezdetektől fogva támogatta az ötletet, igaz a kiadó a mai napig az egyetlen nagyobb támogató, amely saját portfólióját kínálja ingyen ezen az úton a letöltőknek. A tartalom több különböző korlátozással érkezik.

Az új oldal kezdetben mintegy 800 ezer zeneszámot és 3500 videofelvételt kínált a regisztrálóknak. Ez reményeik szerint az elkövetkező hónapokban 2 millió fölé ugrik majd, amelynek legnagyobb része továbbra is az Universaltól érkezik majd, ám több független kiadóval is megállapodtak a terjesztésről. A szolgáltatás egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban és Kanadában elérhető, ám utat mutathat a hasonló kezdeményezéseknek, valamint a még mindig hezitáló kiadóknak, amelyek nem bíznak a reklámokra alapozott bevétel ötletében.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A cég tájékoztatása szerint a tartalmakat másolásvédelemmel látják el. Ez megakadályozza a zeneszámok kiírását CD-re, ám azt nem gátolja meg, hogy mintegy tucatnyi különböző hordozható lejátszóra másoljuk át az anyagot. Az iPod egyelőre nem támogatott, és egyszerre legfeljebb két lejátszóra, illetve ezzel kompatibilis mobiltelefonra másolhatjuk át az egyes számokat. Reményeik szerint mindez megfelelő feltételt nyújt a gyors terjeszkedéshez, kiemelve, hogy oldalukon nem kell semmilyen vírustól vagy egyéb kártevőtől tartani, ellentétben bizonyos fájlcserélő hálózatokkal.

Az üzemeltetők úgy vélik, hogy ezzel az ajánlattal erős konkurenciát jelentenek majd a kalózmásolatoknak - meglátjuk hogyan alakul a portál és a kiadók helyzete és hozzáállása a közeljövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #6
    Vagy talán a felvétel bemenetet beállítod "sztereó keverő"-re, és akkor azt veszi fel ami kijönne a hangkártyából, de DA/AD átalakítás nélkül
  • Cactus #5
    Ugyan, szted mennyi idő lenne ezt a védelmet kijátszani? Szerintem pont ezért van még csak USA-ban és Kanadában, mert megnézik, hogy feltörik-e :) Ha ott nem törik fel, akkor majd EU-ban, de addig még van idő. Na meg arról nem is beszélve, hogy valszeg ott akkora a piac, hogy tudnak a reklámbevételekre kalkulálni. Ez mondjuk hazánkban aligha lenne jövedelmező a kezdeti időkben. Aztán szerintem iwiw mintára itt is sokan megfordulnának...főleg ha még ismerősöket is lehetne jelölni :D
  • wanek #4
    Olyan, hogy "aux kábel" nincs. Inkább azt kellett volna írnod, hogy a "line out"-ot összekötöd egy kábellel a "line in"-nel.
    Ha ezt egy géppel akarod megoldani, akkor inkább használj Total Recorder-t.
  • Dark Angel 666 #3
    Ja és felveszem
  • Dark Angel 666 #2
    Védelem , minek ? Veszek egy aux kábelt , összekötöm egy másik géppel , rákötöm a line in re , és semmi gond
  • wanek #1
    Jobb is, hogy csak az usában és Kanadában lehet használni, mert a különféle védelmekkel ellátott szutykokra máshol általában senki sem kíváncsi. Nekik jó lesz így is.