Berta Sándor

A Nine Inch Nails is szakít a kiadókkal

Trent Reznor, a zenekar vezetője az együttes hivatalos weboldalán jelentette be, hogy új úton indulnak el és a jövőben a kiadóktól függetlenül akarnak boldogulni a zenepiac viharos tengerén.

"Hello mindenki. Hosszú ideje várok arra, hogy megtehessem a következő bejelentést: mostantól a Nine Inch Nails teljesen független, semelyik kiadóhoz nem köti szerződés" - írja a a honlapon Trent Reznor. Írása szerint már 18 éve felvételi szerződések határozták meg életét, és ezalatt az idő alatt az iparág radikálisan megváltozott. "Nagy örömöt okoz, hogy végre közvetlen kapcsolatunk lehet a közönségünkkel. A közeli jövőben több bejelentésünk lesz 2008-ra vonatkozóan. Izgalmas időket élünk" - közli a frontember.


Reznor korábban a magas CD-árak miatt arra kérte a rajongóikat Sydney-ben tartott koncertjükön, hogy lopják el a zenéjüket és adják tovább a barátaiknak, ismerőseiknek. Szakértők szerint az együttes a jövőben várhatóan a saját weboldalán teszi majd elérhetővé a dalait. Ezzel a lépéssel a Nine Inch Nails is csatlakozna azokhoz a zenészekhez, akik megelégelték a zeneipar, elsősorban a kiadók jelenlegi tevékenységét.

Mint ismeretes, a lavinát Prince indította el, amikor júliusban a Planet Earth című nagylemezét az egyik bulvárújság mellékleteként jelentette meg, hogy így hívja fel a figyelmet egy londoni koncertsorozatára. Ezután előbb a Radiohead brit banda döntött úgy, hogy a felhasználókra bízza, mennyi pénzt fizetnek az együttes legújabb albumáért, majd a Charlatans nevű zenekar közölte, hogy ingyen letölthető lesz a legújabb albuma. "Először a Cross my Path című zeneszám lesz letölthető, majd jövő év elejétől az XFM rádióadó honlapján a teljes nagylemez is" - jelentette be Alan McGee, a zenekar menedzsere és az XFM illetékesei közösen. McGee hozzátette, hogy azután döntöttek a zeneszám, majd a nagylemez ingyenesen letölthetővé tétele mellett, hogy a Sanctuary Kiadó elfogadhatatlan ajánlatot tett a Charlatans elé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • angol #13
    egyszer a cd / dvd is eltűnik, közvetlenül a studiókból lehet majd lehúzni a perfekt minőségü anyagot a HPTC - re, ja valami ilyesmit tudok elképzelni
  • C4ine #12
    Csóró luxusvillában senyvedő előadók... szervezzünk nekik gyűjtést, hogy fussa arany fésűre a 23. póninak. :D
    Viccet félretéve tényleg jobb ez a modell. Albumokkal lehet nem kaszálnak óriási összegeket (értek ez alatt több millát), viszont bárhol megjelenik, azért még mindíg megkapja a maga pár tíz-százezrét.
    Szóval a kecske is jól lakik(olcsó lesz számunkra a zene), és a káposzta is megmarad (nem kell lemondaniuk az előadóknak az a 3. medencéről sem:) ).

    A kiadók meg bekaphatják! :)

    Persze ezt csak nagy, ismert előadók tudják megtenni, a kicsiknek kell a támogatás(anyagi, kapcsolati...).

  • maggi #11
    jaja egyetertek, ha akar 1000ft-t adsz egy letoltott albumert meg mindig tobbet adtal az egyuttesnek mint amennyit a kiadotol kap....hajra nin,radiohead es tarsai
  • KoS #10
    Attol tartok, hogy a bevetel elosztasaval lennenek gondok ebben az esetben, es aki nem kap belole, az mashol probalna sarcolni.
    Szerintem inkabb epp az az ut jarhato, amit ez a nehany zenekar akar csinalni. Legyen elerheto a neten kissebb osszegert. En agy FLAC albumert aldoznek kb 1000-2000 forintot (es akkor meg mindig _sokkal_ tobbet adok a zenekarnak, mint amennyit egy CD arabol kapnak). Ha meg olcsobb lenne, akkor meg tobb zenet vennek a neten.

    A NIN-nek meg csak gratulalni tudok, hogy ezt megle'pte'k
  • Zedas #9
    Ha belegondolsz, teljesen reális lenne egy olyan internet előfizetés, ahol fizetsz havi 2000Ft-ot pluszban, és BÁRMIT letölthetsz jogtisztán. Sorozatot, zenét, filmet. Szinkronizálva, felirattal, legjobb minőségben.

    Sokkal több pénzük bejönne mint most, senki nem lenne ideges a fenyegetések miatt, nem lennének minőségi problémák.

    És mindenki jól járna, de ennyi eszük sajnos nincs.
  • vincuska #8
    persze szep es jo, de azert hozza tartozik a temahoz hogy 18 eve nem is lehetett kapni NIN kiadvanyt nalunk 'keleten'
    de azert ez szep es jo, majd letoltjuk a zenet itunesrol - ja hogy az nem muxik magyarban? hat akkor ezt megin beszoptuk.

    furcsa bar hogy igy 2007-ben mr trevor reznik csak nyogvenyelve jott el egy pesti (budai) fesztivalra. romania, ex-yu, bulgaria, torokorszag kimaradt a scope-bol - azokkal a rajongokkal mi lesz koncertugyileg? eppen ok azok akik nem tehetik meg hogy 'kiugranak a szigetre meg viennaba'

    na meg mivel az internet teszi lehetove hogy letolthetjuk a zenet - holnaputan meg a havi internet koltsegembe szepen beintegraljak az adot, ami mindenfele liszensz dijra megy el?
    lasd CD/DVD - ott is a nyersanyagon figyel az artisjus cimke, es szlovakiabol kell rendelnem hogy olcsobb legyen
  • hdo #7
    Hehe, még a végén eljutunk oda hogy nem kell a RIAA elől bujtogatnom a majd' 80 giga zenémet.
  • FLD #6
    a zeneszerzők még reklámokkal is tudnának nagyokat szakítani, 1 ingyen zeneszámért cserébe meg kellene tekinteni a felhasználónak egy hírdetést, így baromi sok profitot lehetne összeszedni + a koncertek-> így a zeneszerzők és a felhasználók is jól járnának
    a kiadók meg találjanak új piacot
  • eto demerzel #5
    ez meg mindig csak 3 zenekar. :) una hirundo non facit ver. bar ha a kiadok reszerol nezuk akkor lehetne akar:sic transit gloria mundi. :))
  • echo #4
    Nem semmi! múlt héten a radiohead, most meg ők! viszont a felhasználók felelőssége is nő ezzel. Cserébe el kell menni a koncertekre, és adakozni ha van hova. Ha esetleg magyar banda is bele vág ebbe akkor különösen. A Tankcsapda szerintem megtehetné. Elég sok hűséges rajongójuk van és elég vagányak is hozzá!