19
  • angol
    #19
    "Nem az a fontos, hogy mennyit kap egy rockbanda a zeneszámaiért, hanem az, hogy hányan és hogy minél többen figyeljenek rá. Azt a figyelmet utána át lehet váltani pénzre, de semmiképpen sem előre."

    na sok ilyen mondat kell, végre egy normálisan gondolkodó ember
  • M0rph3u5
    #18
    mármint azért nem írtam, h mi 3-5000ft, mer nem emléxem, h csak windows, vagy office-szal, vagy visual studio-val együtt volt annyi(btw az msdnaa-ról minden microsoft progit le lehet tölteni a játékok kivételével)
  • M0rph3u5
    #17
    elárulom, h legalábbis felsőoktatásban a campus NEM ingyenes, 3-5000ft körül van asszem... és attól, h szinte ingyenes a bolti árhoz képest, attól még NEM(!!!) ingyenes

    van egy alternatíva, az MSDNAA, ahol le lehet INGYEN tölteni, mivel nincs lemezköltség.

    ...csak hogy képben legyünk;)
  • Yv@n
    #16
    "Magyarországon a diákok még Windowst is kaphatnak ingyen."
    Ezt campus-nak hívják, és épp nincsen, csak nem közvetlenül fizetsz érte, hanem az állam pengette ki a befizetett adóból.
  • mogyi925
    #15
    Nem mindenben értek egyet a sráccal. Amikor a gépemet megvettem, benne a merevlemezzel és a DVD-íróval, kicsengettem a súlyos sarcot az szerzői jogokért. Mikor a fényképezőgépemet és egy memóriakártyát hozzá megvettem, megint csak mocskos nagy sarcot tettem le a jogvédőknek. Ehhez még hozzájön egy mp3-lejátszó, és bár nem drága kütyüket vettem, mintegy 40-50 kHUF-ot már beletoltam valami tahók zsebébe. Cserébe nem warezolok se zenét, se szoftvert (IT Crowd-ot mondjuk pont warezoltam, megvan az oka). Ha ezen az alsó hangon is 40 kHUFon túl még a netért is jogdíjsarcot kéne fizetnem, bizisten az első dolog, amit letöltenék, egy Molotov-koktélról szóló dokumentumfilm vagy pár évad MacGyver lenne. Persze tisztában vagyok vele, hogy egyszer fizettem ki ezt a pénzt, de sokáig tölthetnék le vele zenét, így nem áll arányban, de valahol tárolnom is kell. Oda akarok kilyukadni, hogy döntsék el végre: vagy a netet sarcolják meg az ártatlanság vélelmének teljes lesz@rásával, vagy az adathordozókat, de mindkettőt egyszerre ne.

    A szoftveripar egyébként kezdi belátni, hogy az üzleti célú szoftverekben van pénz, az otthoni felhasználóknak a nagyok már régóta kínálnak ingyenes alternatívát. Például a Linux vagy az OpenBSD, FreeBSD, de a Microsoft is számos termékét ingyen adja (Visual Studio Express, MSN Messenger, IE, stb). Magyarországon a diákok még Windowst is kaphatnak ingyen.

    Mellesleg számos olyan zenész van, akik ingyen is sok mp3-at nyújtanak, például a honlapjukon. Machinae Supremacy, Pornophonique, Kárpátia, Prosectura, stb.
  • bvalek2
    #14
    Arra ott van a nyílt szoftveres mozgalom. Évről évre egyre kisebb területen vagyunk rászorulva az elavult üzleti konstrukciókban fejlesztett szoftverekre. Ilyenkor a Linux és társai szoktak beugrani, de nem csak ők vannak. Különböző felhasználói területeken, különböző licensztípusokkal lehet találkozni, amik az adott user, vagy ipar számára ideálisak.
  • eto demerzel
    #13
    ok. a zene szamok. de mi van a soft-al. az sem 1 olcso mulatsag ha azt veszuk.
  • Wittgen
    #12
    Jól beszél a srác és én egyetértek vele.
  • M0rph3u5
    #11
    "Csak nevetni tudok a RIAA stratégiáján. A fájlcserélők beperelése hülye lépés"
    Ott a pont.
  • Gerygrey
    #10
    Igen, és azt is elárulja, milyen nagyságrendre gondolt: Olyan konstrukciót kell kidolgozni, hogy az emberek szinte észre se vegyék, hogy fizettek, például hetente egy eurót

    Ha havi egy rugóért békén vagyok hagyva mindörökre, és többé senki sem aggatja rám a warezterrorista/nyilasnáci/tolvaj/bűnöző jelzőket, akkor bevállalható.
  • Tobacco
    #9
    Ezek a jogdijak már be vannak épitve, Minden egyes eladot mp3 lejátszó árában ott a jogdij, ugyan igy a dvd lejátszokéba, és minden egyes nyers cd vagy dvd-ben ugyan ugy benne van a jogdij. Amúgy igaza van az embernek nyugotan terjedhet a neten a zene, az elóadoknak a pénz nem az eladot album mennyiségében van, mert fix dijat kapnak, hanem a koncertekben, polokban, reklámokban, saját divatcégekben, parfümökben.PL: 50cent lemez eladásbol kereset 2 millio-t, mig a saját divat cégéböl kereset 300 milliot.
  • asdasdasd
    #8
    "könyvünkben ismertettünk egy lehetséges alternatívát, amit hálózati licencnek neveztünk el. Ez gyakorlatilag a zenék után fizetendő egységes díj, amely bármekkora időtartamra vonatkozhat."

    Csak nekem tünik úgy, hogy "matricázni" szeretné az internet elérést, mondván, hogy ugyis zeneletöltésre használjuk. Láttunk már ilyent adathordozók esetén, fizetünk is érte rendesen. Majd beépítik ezt a jogdíjat az internet elérésbe, zenelejátszókba, dvd playerekbe, és minden szarba.
    Szóval szerintem nem beszél olyan jól...
  • dronkZero
    #7
    Mit kell csinálnom, hogy én is jövőkutató lehessek, és ne érdekeljen, hogy kapok-e 10000 eurót, vagy nem?
  • Mike
    #6
    "Azt a figyelmet utána át lehet váltani pénzre, de semmiképpen sem előre."

    mennyire igaz
  • Csaba42
    #5
    Ha itt csöcsös lenne az eladólányka, mindig megvenném eredetiben a lemezeket.
  • avman
    #4
    az irányítás bion rövid i. ellenben ritka alkalom, mikor a licencet az akadámikuss szerinti helyes formában látom leírva. mivel én spec soha nem is ejtem így hanem licensznek, így annak ís írom. de jobbára liszensznek mondja mindenki.
  • strogg
    #3
    igaz. tényleg triviális, és pofátlanul egyszer lenne megszüntetni a problémát. Csak hát az őszülő halántékú döntéshozók nem képesek felfogni dolgokat, mert nekik a "zene=bakelit" pénzügyi konstrukció. Tehát megfogható dolog, amiért boltba mész be a lábadon, és csilingelő kasszába ütik be az árat csöcsös eladó lánykák. Nem fér a fejükbe, hogy erre már nincsen szükség.
  • Zedas
    #2
    Hát igen. Az a szomorú, hogy triviális amiket mond, mégsem esik le az érintetteknek a tantusz.
  • Dany007
    #1
    Jólbeszélsz Gred!!!