Gyurkity Péter

A Virgin bezárja zeneletöltő oldalát

A Virgin úgy döntött, hogy bezárja az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban elérhető zeneletöltő szolgáltatását, miután az nem bizonyult elég népszerűnek. A vélemények megoszlanak arról, hogy az iTunes, vagy az AllofMP3 ölte-e meg a platformot.

A cég döntése mindenképpen érdekes, hiszen napjainkban a legtöbben azon gondolkodnak, hogy miképpen tudnának borsot törni az Apple, illetve az illegális szolgáltatások orra alá. Ennek érdekében a legtöbben saját megoldáson ügyködnek, sokszor több más vállalattal közösen, mivel abban mindenki egyetért, hogy az online zenepiacot uraló almás cég, valamint a kalózmásolatokkal szemben csak kevesek vehetik fel egyedül a harcot.

A Virgin Digital két évvel ezelőtt vált elérhetővé a brit felhasználók számára, ám az elmúlt két évben nemhogy az iTunes/iPod párost, de még a Napster szigetországi részlegét sem tudták megszorongatni, pedig ez utóbbi sem büszkélkedhet óriási eredményekkel. Talán az sem véletlen, hogy október 19-én zárják be a boltot, éppen azon a napon, amikor az új érintőképernyős iPod hivatalosan is elrajtol a szigeten. A Virgin ezzel gyakorlatilag elismeri, hogy kezdeményezése megbukott, legalábbis nem hozott akkor bevételt, hogy érdemes legyen tovább működtetni.

Az előfizetőknek tehát nagyjából egy hónapjuk van arra, hogy gyűjteményükről másolatot készítsenek, illetve kiírják azt audio CD-re, ahonnan ismét berippelhetik az egyes számokat MP3-formátumban. Kissé körülményes megoldás, ám az eredetileg a Microsofttól származó beépített másolásvédelmi technológia miatt más választásuk nemigen van, hiszen egy hónap múlva már nem hallgathatják meg a letöltött anyagokat.

A szakértők véleménye megoszlik arról, hogy vajon az iPod, vagy inkább az orosz AllofMP3.com ölte-e meg az oldalt, hiszen mindkettő igen népszerűnek bizonyult a brit felhasználók körében. Nyilván mindkettő hozzájárult ehhez - nem véletlen, hogy a kiadók szemét annyira szúrja az orosz rivális.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HENCIG #2
    Mik is ezek???????
    Kit érdekelnek ezek a cégek IS?
  • Inquisitor #1
    A Virgin-nek elég sok meggondolatlan beruházása volt amik csődbe mentek, valószinüleg itt sem az volt a bukta oka, hogy volt más is a pályán, hanem a szokásos ...