Berta Sándor

Megrohamozták a rajongók a Radiohead weboldalát

Valósággal megbénította a brit zenekar honlapját működtető szervereket a rajongók óriási érdeklődése, amit a hetedik sorlemez, az In Rainbows ingyen letölthetővé tétele váltott ki.

Az együttes kedden reggel kör e-mailt küldött a korábban a portálon magukat regisztráló felhasználóknak, amelyben hetedik album letöltési linkje volt. A nagylemezt MP3 formátumban tették elérhetővé, de nincsenek hozzá sem borítók, sem más kiegészítők. Kedd reggel a 48,8 megabájt méretű ZIP-fájl letöltése még zökkenőmentes volt, azonban a később a szerverek fokozatosan túlterheltté váltak. Koránt sem voltak ritka, hogy valakinek akár húsz percet is várnia kellett a letöltés megkezdődéséig. Elsősorban azok voltak gondban, akik nem regisztráltatták magukat vagy nem jelezték előre letöltési szándékukat.

Mint ismeretes, a Radiohead október 2-án döntött úgy, hogy a felhasználókra bízza, mennyi pénzt fizetnek az együttes legújabb albumáért. Ezután előbb a Charlatans nevű zenekar közölte, hogy ingyen letölthetővé teszi a legújabb albumát, majd a Nine Inch Nails vezetője, Trent Reznor az együttes hivatalos weboldalán jelentette be, hogy új úton indulnak el és a jövőben a kiadóktól függetlenül akarnak boldogulni a zenepiacon.


Mark Mulligan, a Jupiter Research piackutató cég elemzője nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a Radiohead így akarta fokozni a rajongók várakozását, s valóban vannak olyan pletykák, miszerint a banda titokban tárgyalásokat folytat az EMI kiadóval a hetedik albuma karácsony előtti megjelentetéséről. Érdekes az is, hogy mivel az együttes nem közölte az eddigi letöltési adatokat az Official U.K. Charts Companynak, ezért a mű nem is szerepelhet a brit slágerlistákon. A zenekar szóvivője mindenesetre bejelentette, hogy sok rajongó 10 eurót fizetett a lemezért és csak kevesen éltek az ingyenes letöltéssel. Ugyanakkor a The Daily Swarm nevű lap tudósítása szerint a Radiohead a 99,99 fontnál nagyobb összegeket nem fogadta el.

Számos online fórumban a felhasználók arról számoltak be, hogy az In Rainbows az első kiadvány, amelyért az elmúlt években fizettek. Sokan viszont bírálták a MP3 formátumú felvételek gyenge minőségét. Az Oink nevű meghívásos rendszeren alapuló brit fájlcserélő közösség éppen emiatt törölte is a rendszeréből az albumot. A P2P-hálózatokban egyébként már a hivatalos megjelenés után szinte azonnal elérhető volt az In Rainbows és a letöltések is gyorsabbak voltak, mintha valaki a hivatalos szerverekkel próbálkozott volna.

A Telegraph brit napilap pedig arról számolt be, hogy a Radiohead és a Charlatans példáját más együttesek, köztük az éppen lemezszerződés nélkül álló Oasis és Jamiroquai is követni akarják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • drizzt1666 #16
    Amúgy az album nagyon ütős lett!
  • drizzt1666 #15
    nincs inch is ezt csinálja, ott is müxik
  • Su0my #14
    én spec úgy vagyok vele, hogy az 1 dolog, hogy szemét rablóbagázs az összes kiadó, de - főleg a legkedvesebb zenekaraim albumairól van szó - fizikai fájdalmat okoz, ha nem veszem a lemezeket eredetiben...

    remélem 1-2 év múlva ez így fog megtörténni: minimum 0Ft-ot (átutalás költség akkor is van, lásd fentebbi zenekar módszerét) utalsz zenekarnak, rendszer generál 1 jelszót, amivel meg tudod nyitni a világ összes zenekarának lemezeit tartalmazó torrent oldalon azt az állományt, amit le szeretnél tölteni... és monnyuk lenne egy 1-2 xarabb minőségű, meg 1-2 jobb (lásd lenti ötleteket, teljesen egyetértek, xarabb nyilván a kisebb sávszélességgel rendelkezőknek lenne gyors megoldás / sample-nek is tökéletes, legyen mondjuk egy 320-as mp3makból álló, egy 192-esekből, és 1 tömörítetlen hangokat tartalmazó állomány (persze ezeket nem egybetömörítik, csak egymásután 1 fájlba írják!!), amelyekhez mellékelve van a lemezborító/amit akartok.... legalábbis alakulófélben lévő zenekarom így fogja terjeszteni az igét

    és az 1 dolog, hogy valszeg jó ideig kombinálva lesz 1más mellett a 'régi és az 'új' terjesztési mód, és az is 1 dolog, hogy a rádiófejűek valszeg csak marketingfogásból csinálták mindezt(lsd fentebbi cikk), de ez olyan, mint amikor a folyó áttöri a gátat: először csak egy kis ér kezd el folydogálni, egyre nagyobb lesz, majd bamm volt gát nincs gát, szabadon áramlik a folyó, szabadon áramlik a zene/kultúra ... idealista vagyok
  • hunluigi #13
    Emberek ne kezdjük már őket magasztalni... Ez az egész akció egy jól megfontolt (és végre tisztán látó) üzleti lépés volt... Az album akkoris felkerült volna már másnap a torrent oldalakra, ha CD-n került volna terjesztésre. Arról nem is beszélve hogy egy zenekar mennyit kap egy eladott lemez után. Ha átlagosnak vesszük a 10$ / letöltést akkor is szerintem már most jobban jártak mintha a kiadón keresztül terjesztenék.

    A kiadók rövidlátósága, kapzsisága az egyedüli oka a forgalomvisszaesésnek. Nem lehet a filemegosztókat okolni hiszen az csak eszköz. Igenis fizet az ember (még a magyar is) a kultúráért ha az reállis áron érhető el. Az meg hogy annyit fizetsz amennyit jónak látsz pedig külön emeli a szerző (amúgy is nagyobb)bevételét, mert az ember lelkiismeretére is rájátszik.

    Én személyszerint nagyon régóta vártam, hogy eljöjjön ez a korszak... Ez a kiadók kivételével mindenkinek jobb lesz. (az élősködő kiadókra meg max könnyes szemmel gondolok amikor utalok a munkát ténylegesen végző zenekaromnak egy-két ezret az új albumért)
  • mrzed001 #12
    Most kirakták így tesztnek, és mivel be fog jönni ezért szépen ki fogják tenni ahogy írtad szerintem is több formátumban ....
    aztán szépen rájönnek hogy szerverkapacitással ezt nem lehet bírni, és mindenki torrentről tölti le, és így nem lehet slágerlistázni sem, ezért szépen (VÉGRE?) létrehoznak egy legális ingyenes torrent oldalt, ahonnan lehet leszedni a számokat és szépen megkérik (nem ráparancsolgatnak, fenyegetnek, beperelnek, hanem csak kérik) az egyéb torrent üzemeltetőket, hogy ott please ne, mert akkor nem lesznek valósak a letöltési adatok (és a torrentesek ezzel egyet is fognak érteni, vagy tükrözik a legális rendszert, és feladják a saját letöltési adataikat), és torrent letöltések (+ugyanitt önkéntes fizetett összegek) alapják készülhetnek a jövő slágerlistái
  • Laslow #11
    Hát, 48 MB egy albumnak elég rosszul hangzik. Ha már léptek egyet erre Radioheadék, miért nem lehet normálisan csinálni? Letölthető, de mondjuk 3 változatban: 48MB-os Low Quailty Edition, 120MB-os High Quality Edition, meg egy 600MB-os tömörítetlen, mondjuk wav-ban. Extraként borítókép, amit otthon kinyomtathatna magának, aki akar, meg kép nyomtatható felületű CD-hez. Így lenne teljes, és talán lesz is pár év múlva. Részemről a 48MB-os pakkért nem, de egy ilyenért akár 1-2e Ft-ot is fizetnék, kizárólag önkéntes alapon. (Ez utóbbi megkötés még változhat, nem része ez a fajta zeneszerzés a mindennapi életemnek, még nem alakult ki stabil viszonyom vele.)
  • Alkarcsont #10
    "A Radiohead és társaik azért különlegesek, mert az ő megélhetésük nagyban függött eddig a kiadók kapzsiságától, mindig szerződésben álltak valamelyik óriás kiadóval" most hullajtsak könnyeket, hogy leszerződtek egy nagy kiadóval?
  • intrex #9
    Alkarcsont: sok ezer zenekar tette már ingyen közkinccsé számait és lemezeit. Itt most nem ez a lényeg. Régen volt az mp3.com, ingyen lehetett töltögetni hasonló híres előadók műveit, mint a Mantra.
    A Radiohead és társaik azért különlegesek, mert az ő megélhetésük nagyban függött eddig a kiadók kapzsiságától, mindig szerződésben álltak valamelyik óriás kiadóval, és most ezzel szakítottak.
  • Alkarcsont #8
    Nem olyan nagy szám ez. Itthon pl. a Mantra lépte meg azt, hogy ingyen letölthetővé tett egyik albumát:

    "Itt van az a meglepetés, amit régóta emlegettünk: egy ingyen, teljes egészében letölthető Mantra koncertlemez! Ezt hogy találtuk ki? Néhányan emlékeztek rá, hogy tavaly a Tankcsapda turné alatt említettük, hogy felveszünk egy pár koncertet és ezt valamilyen formában ki fogjuk adni. Sokat vaciláltunk, hogy ezt hogyan történjen, végül a cím döntött.

    A címe pedig ez lett: Minden a Tiétek. Nyilván ez utal az utolsó lemezünkre, de talán fontosabb: ez a Mantra mottója. Mindig próbáltuk, hogy a lemezeink nagyon olcsóak legyenek, gyakran még be is dobáltunk egy párat közétek a bulikon, de most ezen is túlteszünk: ingyen letülthető az egész lemez és a dns által készített borító is hozzá. Szóval ez a mi ajándékunk Nektek.

    Ez egyben egy korszak lezárása is. Új erővel, új dobossal, új hangzással nyomulunk. Szeretnénk a lehető legtöbb helyre eljutni a régi slágereinkkel és készülünk az új lemezre. Addig is itt egy ajándék, töltsétek, hallgassátok!

    Üdv, a Mantra"
  • sly007 #7
    Nem perelhetik őket, ha nem állnak vele szerződésben. Azt, hogy az előadó meg ossza a zenéit, vagy sem teljesen a magán ügye. Kivéve, ha nem köti a kezét valamilyen szerződés, az adott számokkal kapcsolatosan.