Berta Sándor

WiMAX-hálózat épül a Saar-vidéken

A német tartományban a vezeték nélküli rendszerrel oldják meg a vidéki területek szélessávú internethozzáférésekkel ellátását.

A Saar-vidék vezetői azt remélik, hogy ilyen olyan vidéki területek is szélessávú internethozzáférésekhez jutnak, ahol technikai szempontból jelenleg nem lehetséges a DSL szolgáltatás biztosítása. Az elképzelések szerint a hálózat kiépítését 2008 januárjáig befejezi az Alcatel-Lucent cég, amelyet a VSE NET nevű helyi szolgáltató bízott meg a beruházással. Az idén ősszel kezdődő munkában részt vesz még az Inquam Broadband vállalat is. A rendszerhez magánszemélyek és cégek egyaránt csatlakozhatnak majd.

Az adatátviteli sebesség az alkalmazott IEEE 802.16e szabványnak köszönhetően elérheti majd akár a 6 MBit/s-ot is. Az Alcatel-Lucent építi ki a WiMAX bázisállomásokat és az egyes adók között a jelek zavartalan továbbadását biztosító Wireless Access Controllereket. Mivel a bázisállomások a szabadban és zárt helyen egyaránt elhelyezhetők, így a Smart Antenna nevű adaptív technológia segítségével a jel valóban zavartalanul továbbítódhat majd a hálózatban. Az Alcatel-Lucent felel ezenkívül a különböző berendezések telepítéséért, beüzemeléséért és karbantartásáért is.

"A korszerű WiMAX-megoldásnak köszönhetően már valóban a szolgáltatások széles skáláját kínálhatjuk a Saar-vidék különböző régióiban, legyen szó akár nagy sávszélességű internetelérésekről vagy VoIP-előfizetésekről. A WiMAX egy olyan technológia, amellyel gyorsan és olcsón hozhatunk létre bázisállomásokat, anélkül, hogy újabb vezetékeket kellene lefektetni" - mondta Michael Leidinger, a VSE NET vezetője. "Ez a beruházás egy szép példája annak, hogy a WiMAX a szolgáltatók, az infrastruktúra kiépítését végző cégek és a licencpartnerek együttműködésének köszönhetően jó kiegészítése a meglévő szélessávú technológiáknak" - szögezte le Alf Henryk Wulf, az Alcatel Lucent Németország alelnöke.

A Heise hírportál információi szerint 2008-ban a német állam országos szinten kereken 16,6 millió euróval támogatja a vidéki területek szélessávú internethozzáférésekkel való ellátását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!