Berta Sándor

Svájci falu tiltakozik egy WiMAX-teszt ellen

Egy kis svájci település, Boltigen lakói nincsenek meggyőződve a vezetéknélküli technikák biztonságos működéséről, ezért igyekeznek megakadályozni egy közeli tesztet.

Boltigen lakosainak a harcban partnere is akadt az elektroszmog által érintettek érdekeit képviselő Gigaherz.ch egyesület személyében. A csoport végül a berni kantoni közigazgatási bíróságnál elérte, hogy leállítsák a Swisscom projektjét. A Gigaherz.ch leginkább azt kifogásolta, hogy a távközlési cég túl kicsinek adta meg az adó teljesítményét, hogy így kerülje ki a nyilvános építésengedélyezési eljárást.

"A célunk a teljes WiMAX-tilalom elérése. Egyszerűen nem értjük, hogy a Svájci Alpok legeldugottabb szegletét miért kellene vezetéknélküli technikákkal ellátni. Sok esetről tudunk, amikor az emberek egy idő után kénytelenek voltak elhagyni az otthonaikat, mert már nem bírták elviselni a megnövekedett sugárzást és elektroszmogot" - közölte Hans Jakob, az érdekvédelmi egyesület elnöke. A WiMAX ellenzői egyelőre azt szeretnék elérni, hogy a Swisscom valós adatokat adjon meg a kiépítendő berendezésekkel kapcsolatban és hogy tartsák be a törvényeket, amelyek bármikor jogorvoslati lehetőséget nyújtanak a lakók számára.

A tudósok között ugyanakkor továbbra is vita van arról, hogy káros-e az emberi szervezetre és ha igen, milyen mértékben az elektroszmog. Au Essexi Egyetem kutatóinak tanulmányából az derült ki, hogy elvileg semmilyen összefüggés nincsen a kimerülés- és fáradtságérzet, a fejfájások, illetve az antennák között.

"Ilyen ügyekben gyakran pszichológiai vagy politikai okok is szerepet játszanak. A végeredményben pedig az egész kérdés átalakulhat egy olyan vitává, ahol mindenki meg van győződve arról, hogy neki van igaza és már senkit sem érdekel, hogy szakmailag is felderítsék az ügyet. Tény, hogy jogosnak tekinthetők az emberek félelmei, azonban azt sokan elfelejtik, hogy az adók korszerűbbé válásával a teljesítményük is csökkenhet. Egy UMTS bázisállomás környékén mért emisszióértékek például kevesebb mint a felét teszik ki egy GSM-adó közelében mért értékeknek. Hasonló a helyzet a WLAN-állomások esetében is" - reagált a teszt megakadályozására Gunde Ziegelberger, a német Szövetségi Sugárzásvédelmi Hivatal szakértője.

"Nagyon meglepett minket az ítélet" - mondta Carsten Rotz, a Swisscom szóvivője. A svájci konszern keresi a jogi lehetőségeket a tilalom feloldására és első lépésként azt fontolgatja, hogy fellebbez a döntés ellen. A vállalat mindenesetre elgondolkozhatna azon, hogy - bár 12 boltigeni lakos csatlakozott a programhoz -, ha egy településen nem kell a technológia, akkor minek erőltetni a tesztet és az esetleges későbbi beruházást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #22
    "Az indukált feszültség szempontjából mindegy, hoyg milyen a vezető közeg, ameddig az nem ferromágneses. Tehát az 1 V akkor is ott lesz, csak az áram lesz sokkal kisebb."
    Ezt mondatodat nem sikerült elemeznem, segítesz ?
  • Caro #21
    Az addig OK, hogy kvantumosan kisebb energiájú fotonok közlekednek, mivel a fény csak jó sok THz-nél kezdődik.
    De. Az indukált feszültség szempontjából mindegy, hoyg milyen a vezető közeg, ameddig az nem ferromágneses. Tehát az 1 V akkor is ott lesz, csak az áram lesz sokkal kisebb.
    És az indukált feszültségnek nincs köze ahhoz, hogy mekkora energiakvantumokban érkezik az elektromágneses tér megváltozása!
  • turul16 #20
    Nincs kapcsolat.
    Pár Ghz (cm es) hullámok energia kvantumjai jóval kisebb energiával rendelkeznek, mint a látható fény fotonjai.
  • turul16 #19
    "Az emberi idegrendszer alapbol 1 volt korul mukodik, ezert is latjuk az 1eV-os energiataromanyu fenyt, ugyanis erre erzekeny az emberi idegrendszer."

    "Nincs kapcsolat. Pár Ghz (cm es) hullámok qvantumjai jóval kisebb energiával rendelkeznek, mint a fotonok.
    "0.8V/meteres magneses ter egy atlagos ember eseten kb. 1.5V-os terheles, tehat olyan mintha folyamatosan egy ceruzaelem lenne az illeto laba es feje kozze kotve, ez meg nem erezheto de az 1V-os idegrendszer elegge megszenvedi. A budapesti belvarosban ahol 14 wifi bazisallomas es 3 mobil szolgaltato lathato, tovabba van tv es radio vetel szobaantennaval is mar siman elerheto ez a feszultseg par olcso schottky diodaval es egy 2 meteres antennaval. (a sajat otthoni teszt rendszer, epphogy bekapcsolt egy led-et) A kerdes csak az, jo ez nekunk???"

    Az agy nem fémdrórokbol áll, tehát ilyen gyenge térben az indukált feszültség közel 0V. (egy EMP elpuknásánál lehet, hogy már mérhető mennyiség indukálódik)

    Másrészt főleg (középhullámú) nagyteljsítményű (kW) adók hatására lehet így ledet kivilágítattni, vagy tápnélküli radiót üzemeltetni. RFID technológiák is csak az adó közelében kapnak elég energiát, hogy válaszolni tudjanak.

    Normális esetben (URH/Micro Nem az adótol pár méterre (URH tipikus 100W adó teljesítmány, micro hullámnál ~3W)) a vevő antenájában is csak microvoltok indukálodnak egy adó miatt. (1/r^2 szerűen csökken a távolsággal.)
  • Nagymoli #18
    Esetleg agyhiányos állapot is kialakult már. Vagy mindenki megszőkült ott. :-D

    a TV meg 15625Hz-vel zümmög, a 17,5 khz téves mérés eredménye lehet. :-D
  • Sanyix #17
    Hát én visszaalakítás nélkül hallom, akik aztmondják érzik, azok is csak hallják, mert hallható hang. Meg nekem a gép(amiből log a mikrofon) mellett van a tv egyszer mikor (gépen)spektrumanalizátorral szórakoztam, észrvettem, hogy csatornaváltáskor az egyik kis kiemelkedés ugrál, és mikor kikapcsolom a tv-t teljesen eltűnik. Tudom hogy elektromágneses spektrumban is ott van, de szerintem az ember a hangját érzékeli.
  • kvp #16
    "De az hang nem elektromágneses sugárzás. A fülemmel hallom, meg mikrofonnal is fel lehet venni. Egyébként az én tv-m 17,5 khz-s "sipolást" ad ki magából."

    A vertical retrace 'hangja' az elektromagneses spektrumban is ott van, sok ember nem hallja, csak ha van fizikailag kiadott hang is. Viszont elofordul, hogy nehany ember megerzi, ezt kiserlettel bizonyitottak. En azert mondtam hogy hallhato, mert egy ulf/vlf vevovel vissza lehet alakitani hallhato hangga, frekvenciatranszformacio nelkul (aztan fft-vel megjeleniteni). Egyebkent azert csak az alacsony frekvenciat erzekeljuk, mert a magasabb frekvenciakra nem erzekeny az emberi idegrendszer (a max orajel folottiekre). Ezert is van, hogy pl. a nagyfrekvencias aramutest nem erzekeli az idegrendszer, csak a masodlagos hatasait (pl. egesi sebek), tehat elsore nem faj csak miutan az aram mar roncsolta a szoveteket.
  • Caro #15
    Nem _tudjuk_ hogy milyen hatása van. Azt tudjuk, hogy melegít. Hogy mást is okoz-e azt nem.
  • Sanyix #14
    "Az erzekenyebbek fel is tudjak ismerni a ter ki es bekapcsolasat. (minel alacsonyabb a frekvencia annal konnyebb, a 15.625 kHz-es tv-s pal horizontal retrace peldaul meg hallhato)" De az hang nem elektromágneses sugárzás. A fülemmel hallom, meg mikrofonnal is fel lehet venni. Egyébként az én tv-m 17,5 khz-s "sipolást" ad ki magából.
  • szelezsangy #13
    Ez a félelem az elektromos rádióhullámok iránt nyilván a magas hegyekben lévő oxigénhiányos állapot agyra való hatása miatt alakult ki.