Napi Online

Újra támad a WiMax

Feltámadt tetszhalott állapotából a WiMax vezeték nélküli átviteli technológia, amelyet korábban a 3G versenytársának tartottak, és amelyet az ígéret hozott ismét divatba.

Az elmúlt időszak jelentős távközlési kiállításain, konferenciáin, különösen a vezeték nélküli átviteli lehetőségekkel foglalkozó vásárokon, szimpóziumokon szinte mindenütt WiMax-berendezések láthatók, és szinte mindenki csak erről a technológiáról beszél. A WiMax a WiFi nagy testvére, ahhoz hasonlóan ez is nagy sebességű adatátvitelt tesz lehetővé, a különbség az, hogy öcsikéjénél jóval nagyobb, több kilométeres távolságra továbbíthatja az adatokat.

Korábban csak olyan távoli területeken számoltak vele, ahol a vezetékfektetést váltotta volna ki, fixen telepített drót nélküli eszköz használatát szolgálta ki, mára azonban teljes értékű technológiává vált: hálózatán belül nyugodtan mozoghatnak laptopjaikkal a felhasználók, a WiMax biztosítja a jó minőségű adatátvitelt. Pontosabban biztosítaná, mert a valóságban egyelőre igen ritka ez a technológia. Persze ennek nem kell így maradnia.

A Pyramid Research tanácsadó cég felmérése szerint a távközlési szolgáltatók 78 százaléka gondolkodik azon, hogy még az idén WiMax rendszer telepítésébe fog, több mint 200 operátor már meg is kezdte a felkészülést erre, illetve elkezdte tesztelni. A Sprint Nextel, az egyik nagy észak-amerikai cég egymilliárd dollárt készül befektetni egy az USA-t lefedő országos WiMax rendszerbe, amelynek teljes kiépítése összesen hárommilliárd dollárba kerül. Ennek első részrendszereit még az év végéig üzembe helyezik. Két kezdő vállalkozás, a Clearwire és a NextWave szintén erre a technológiára szavazott, és az Intel, a világ vezető chipgyártója is WiMax-processzorokat fejleszt, amelyekkel az év végére készülhet el. Európában a szabályozó hatóságok azt mérlegelik, hogy bizonyos frekvenciatartományokat - amelyeket eredetileg a 3G-nek szántak - átadnak a WiMaxnak.

A technológia iránt mutatkozó új keletű lelkesedés egyik oka, hogy nagyobb letöltési sebességet biztosít, mint a 3G, és állítólag a rá épülő rendszerek tizedannyiba kerülnek, mint a konkurens szabványon alapuló hálózatok. Emellett a WiFihez hasonlóan a WiMax is licencdíjmentes, azaz ingyenesen lehet használni. Hívei szerint ez a technológia versenyezhet a 3G-vel a fejlett országokban és alternatívát nyújthat a vezetékes távközléssel szemben a harmadik világban, ahol fejletlen a távközlési infrastruktúra.


Internet a réten is

A pesszimistább megfigyelők persze nem ilyen derűlátók (hiszen ezért is nevezzük őket pesszimistának). Szerintük a fejlett országokban - az elszigetelt vidékeket leszámítva - durva költségversenybe keveredhet a WiMax vezeték nélküli és drótos alternatíváival is. Az előbbinél különösen az jelent gondot számára, hogy a nagy operátorok már megkötötték dollármilliós szerződéseiket a 3G-s rendszerek telepítésére, amelyek lényegében azt tudják, mint a WiMax. A szegény országokban a magas kezdeti beruházási költségek állhatják útját a technológia terjedésének. Ráadásul bizonyos vele kapcsolatos állítások inkább a vágyak, mint a valóság világába tartoznak - mondja Mike Roberts, az Informa Telecoms & Media piackutató cég szakértője.

Bár gyorsabb átvitelt ígér, mint konkurensei, ugyanakkor a vele működő laptopok többet fogyasztanak, mint a más hálózatokra kapcsolódók, és több bázisállomást kell telepíteni a WiMax-hálózat építésekor, mint például egy 3g-s rendszernél. Gondot okozhat, hogy egy-egy adott térségben van-e felhasználható frekvenciatartomány - szóval vélhetően nem igaz, hogy tizedannyi a WiMax költsége, mint a többi nagy sebességű vezeték nélküli technológiáé. Végül, de nem utolsósorban a 3G feljavított változatai, mint például a HSDPA vagy az EV-DO gyorsan fejlődnek, és végül is beelőzhetik a WiMaxot.

Mindezek alapján kérdés, ki nyomja akkor mégis oly erősen ezt a technológiát a szakmai fórumokon. A válasz egyszerű: azok a berendezésgyártók, amelyek alulmaradtak a 3G-s rendszerek szállításáért folyó versenyben, és ezért igyekeznek a 4G-re tenni tétjeiket. A WiMax támogatója az amerikai Motorola, a kanadai Nortel, a dél-koreai Samsung, illetve a japán NEC és Fujitsu - mind olyan cég, amely lemaradt a 3G-s versenyben. Végül a legnagyobb támogató az Intel, amely a WiMax hátán előrejutva szeretné kiterjeszteni az asztali számítógépek világában megszerzett dominanciáját a vezeték nélküli berendezésekre is.

A WiMax és a továbbfejlesztett 3G között éles verseny várható, ugyanakkor nem feltétlenül kell győztest hirdetni ebben. A két technológia egymás mellett élhet, és a mobileszközök támogathatják mindkettőt. Ez ugyan többe kerül, amit azonban moderálhat, hogy az operátorok minden bizonnyal megversenyeztetik egymással a kétféle megoldás szállítóit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • virs lee #4
    A HSDPA is elég karcsú, a belvárosban 1-2 fingásnyi területen van, és annyi, azzal se fogsz a Szaharában netezni. Technológiailag lehet hogy nem egy überalles, de sztem a WiMax a nyerő, mégpedig a kulcsszó: "licencdíjmentes". Anno az Aureal3D is ezért bukott el az EAX-szel szemben: minek fizetni azért amit ingyen is megkaphatsz. Ezt nemcsak mi itt a Balkánon, de a nagy gyártók is tudják.
  • shabba #3
    Akkor rosszul tudod. A WiMax-nak mindig is két fajtáját fejlesztették. Először a fix helyhez kötött jött ki 2004-ben, 802.16d-2004, utána egy évvel követte a mobil WiMax a 802.16e-2005. Utóbbit a HSPA de inkább az követő 4G rendszerek(LTE,UMB) ellenfelének szánják.

    A fix helyhez kötött WiMax elég lassan terjed, csekély a támogatottsága. Nagyobb hatótávot tud akár 50km-ig, a sebesség akár 75 Mbps-ig persze a kettő egymás kizárja vagy nagy táv, vagy nagy sebesség közelre. Mivel már 2004 óta ígérik mint megváltó technológia és azóta sem igazán ért el érdemi eredményeket elég süllyesztő gyanus technológia.

    A mobil WiMax-ban már jobban fantáziát látnak a szolgáltatók, de annál is jó ideig elég hűvös és távolságtartó volt fogadtatás ami az utóbbi időben kezd enyhülni. Ebben nagy szerepet játszott az hogy egy igazán mammut mobil cég letette a garast a techológia mellett. Ez az amcsi Sprint aki idén és jővőre egy átfogó fejlesztés keretében 2-3 milliárd költséggel a nagy amcsi városokat lefedő WiMax hálózatot épít majd ki, ezzel közel 100 millió embert elérve. Ezt követően talán már többen bátrabbak lesznek, de persze az LTE és UMB pártolókból konzervatívabb szolgáltatókból is akad bőven.

    A mobil WiMax-nak már készülőben a második MIMO-s generációs ami WiMax Wave 2 néven tűnt fel. Az elmúlt napokban mutatta be a chipset gyártó az első Wave 2-es termékét és ősztől év végétől már az erre épülő eszközök is megjelenhetnek. A mobil WiMax hatótávja jóval korlátozottabb alig pár km, de inkább a km-en belüli cella méret a jellemző ahogy a többi mobil technológiánál is. Az eredeti 2004-es szabvány maximum 20/6 Mbps-et definiál, az új MIMO-s Wave 2 ennek a duplájával maximum 40/12 Mbps-tel kecsegtet.

    SAMSUNG Demonstrated the Newest Mobile WiMAX Technology, 'Mobile WiMAX WAVE 2' at 3GSM 2007

    PicoChip Intros Wave 2 WiMax
  • PíszLávJuniti #2
    Legjobb tudomásom szerint, a HSDPA és a WiMax teljesen más területet céloz meg.
    A 3G-s rendszer mobil kézi eszközökhöz készült, a WiMax pedig inkább a nagyobb méretű telepítettekhez, nagyobb hatótávolsággal.
  • L3zl13 #1
    "A pesszimistább megfigyelők persze nem ilyen derűlátók (hiszen ezért is nevezzük őket pesszimistának)."

    Hát ez LOL. :D