Berta Sándor

WiMAX-program indul Németországban

Az elmúlt napokban az Európai Unió egyik legjelentősebb gazdaságával büszkélkedő államban számos vezetéknélküli hálózati frekvenciát értesítettek, összesen 56,1 millió euró értékben.

A programot meghirdető német kormány a lépéssel azt akarta elérni, hogy a jövőben egyetlen szélessávú internethozzáférés nélküli fehér folt se maradjon Németország térképén. Erre minden esély meg is van, hiszen három internetszolgáltató, a Clearwire, a Deutsche Breitbanddienste (DBD) és az Inquam az elérhető 28 területen érvényes engedélyekhez jutott. A frekvenciák kiosztása kedden kezdődött Mainzban és a pályázat összesen 35 fordulós volt.

"Az új szolgáltatásoknak köszönhetően azokban a régiókban is lesz nagy sávszélességű internethozzáférés, ahol eddig nem volt" - hangsúlyozta Matthias Kurth, a német szövetségi hálózatokat felügyelő ügynökség vezetője. A legnagyobb érdeklődés a müncheni és a München környéki régiók frekvenciáiért mutatkozott, hiszen a cégek itt számíthatnak az egyik legtöbb előfizetőre és az új vállalatoknak is itt komoly esélyük lehet a vezetéknélküli internetpiacon való megjelenésre.

A WiMAX iránt elsősorban olyan területeken van érdeklődés, ahol a hagyományos szélessávú internethozzáféréseket (például DSL) nem lehet kiépíteni a nagy távolságok miatt. Jó példa erre egy tanyavilág. A nyertes pályázóknak két feltételnek kell megfelelniük. Az egyik szerint 2009 végéig a teljes hálózat legalább 15 százalékát kell kiépíteniük és működtetniük, 2011 végéig pedig ennek az aránynak el kell érnie a 25 százalékot.

"A WiMAX-ot ugyan nem lehet összehasonlítani a DSL-lel, de ettől függetlenül az embereknek olyan gyors internethozzáféréseket fogunk kínálni, amilyenekre szükségük és igényük van" - jelentette ki Bernd Kieslich, a DBD technikai vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!