Berta Sándor

Wimax az Amazonas egyik szigetén

Egyre több cég és szervezet vállalkozik a világszerte meglévő digitális szakadék bezárására. Most az Intel döntött úgy, hogy vezeték nélküli szélessávú internethálózatot hoz létre az Amazonas egyik szigetén.

Parintins városa a dél-amerikai folyam Tupinambarana nevű szigetén található és csak csónakkal, hajóval vagy repülőgéppel lehet megközelíteni. A településnek kereken 114 000 lakosa van, akik gyakorlatilag a külvilágtól teljesen elzárva élnek. Ezen a helyzeten akart változtatni a világ legnagyobb processzorgyártója amikor úgy döntött, hogy az általa támogatott WiMAX-rendszerrel szereli fel az egész szigetet. A hálózat átadására maga Craig Barrett, az Intel elnöke is a szigetre utazott.

A program célja az volt, hogy a tanárok, orvosok és diákok szélessávú internethozzáférésekhez jussanak. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy Parintinsben nem volt áram sem. "Azonban ezt a feladatot is megoldottuk. Vagyis, ha itt bebizonyítottuk, hogy ez lehetséges, akkor a világ más részein is megoldható" - mondta Craig Barrett. Barret kijelentette, hogy a Közel-Keleten és Afrikában is tesztelni akarják majd a WiMAX-rendszereket. Erre a célra a következő öt évben összesen egymilliárd dollárt különítettek el.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Persze tény az is, hogy a beruházás jó reklámja a Worldwide Interoperability for Microwave Access (WiMAX) technikának és az Intel a sikeres befektetés után minden bizonnyal további megrendelésekre is számít.

Bár a WiMAX hatótávolsága csupán néhány kilométer, azonban még így is ez volt a legkézenfekvőbb megoldás, ugyanis a szigeten bajos lett volna egy hagyományos DSL-hálózat kiépítése. Az Intel ötven munkatársa összesen 2 hónapot töltött a rendszer megtervezésével, felállításával és az emberek képzésével. A végül felszerelt kereken 100 méter magas WiMAX-torony 50 kilométeres körben teszi lehetővé a szélessávú internetezést. A hálózatba jelenleg egy kórházat, két iskolát, egy közösségi központot és egy főiskolát, valamint összesen 60 számítógépet kötöttek be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sionnach #5
    Napelemek? Valamilyen üzemanyaggal működő generátorok? Elvégre 114000 lakos van, csak van valami fejlettség...
  • BiroAndras #4
    A legnagyobb problémát az jelentette, hogy Parintinsben nem volt áram sem.
  • Cat #3
    "A településnek kereken 114 000 lakosa van"

    Nyilván van áram, telefonálásra mobilt használnak, tévét meg eddig műholdon néztek.
  • Berber #2
    Végülis honnan lett áram? Banánlevélből? Mintha hiányos lenne a hír. Rendben, hogy a PC-k kurblival mennek, de az adón nem hiszem hogy pedál van.
  • Flashy #1
    50 kilométer az nem rossz.