Berta Sándor

Ma kezdődik a Wimax World Europe 2007

A többnapos rendezvényre a bécsi Austria Centerben kerül sor. A hivatalos megnyitót megelőzte az Intel és a Motorola szakemberei által tartott Executive Summit előadássorozat.

A résztvevők számos kérdésre keresnek választ, ezek egyike, hogy vajon létrejön-e az Ubiquitous Computing nevű jelenség, vagyis, hogy lesz-e egy az egész világot behálózó rendszer. Berge Ayvazian, a Yankee Group munkatársa szerint nem valószínű, hogy kialakul egy ilyen központilag irányított hálózat, amelyben csupán egyetlen szolgáltató működne. Egy másik érdekes téma azoknak a kis hálózatoknak a jövője, amelyeknek csupán 10 000 vagy még kevesebb ügyfelük van.

Természetesen szóba kerül majd a névadó WiMAX technológia szerepe, lehetőségei is, különösen a konkurens WLAN térhódításának tükrében. A szakemberek úgy vélik, a WiMAX előnye a WLAN-nal szemben az lehet, hogy kitűnően együttműködik az internetes telefon-szolgáltatásokkal.

A rendezvényen leginkább a kelet-európai országok, köztük Magyarország képviseltetik magukat, de számos közel- és távol-keleti, afrikai és nyugat-európai állam, így Macedónia, Finnország, Ukrajna, Jordánia, Pakisztán, Egyiptom stb. szakemberei is jelen lesznek. Emellett a rendezvényen részt vesznek az Intel, a Motorola, az Alcatel Lucent, a Siemens és a Nokia munkatársai is.

Abban egyetértés van, hogy a WiMAX előtt óriási lehetőségek állnak például az Egyesült Államokban és Indiában. Utóbbi országban a Maravedis cég előrejelzése alapján 2012-re a kiépített WiMAX-hálózatnak már akár 13 millió előfizetője is lehet. Jelenleg azonban a technológia részesedése a mobil piacból csekély. Tavaly például a WiMAX-hálózatokat üzemeltető cégek összesen 300 millió dolláros forgalmat könyvelhettek el és ebből az összegből az Egyesült Államokban működő vezeték nélküli internetszolgáltatók 185 millió dollárt értek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    datanet és a t-online is használ ilyet vidéken, olyan kis falvaknál, ahol máshogy nem biztosítható szélessáv.

    mikloss: vezetéknélküli net, amellyel (elméletileg) 70 kmre lehet 50 megabitet vinni. Persze a gyakorlati érték ezeknek kevesebb mint a fele, de még így is jó.
  • mikloss #2
    Mi az a wimax?
  • Pintyőke #1
    Szeretnek mar latni egy mukodo winmaxos rendszert! Sot, szeretnek tesztelni egy wimaxos rendszert (szolgaltato fuggetlent)! Mindig csak irnak rola, a kereskedelemben meg nem lehet kapni, fokepp elerheto aron. :(