Berta Sándor

WiMAX hálózat Nyugat-Magyarországon

A WiMAX-technológia népszerűsítése és a közép-európai régió fejlesztése mellett tette le a voksát a BEWAG osztrák áramszolgáltató cég.

"Burgenlandban már a lakosság 75 százalékának van WLAN-hozzáférése, így nem kizárólag helyi léptékekben gondolkodunk" - nyilatkozta Christian Kurz, a vállalat menedzsere és a távközlési részlegének vezetője. A BEWAG az első osztrák áramszolgáltató, amely a WiMAX-táborhoz csatlakozik. Kurz szerint Burgenland a földrajzi viszonyok, a népesség struktúra és megoszlása szempontjából Ausztriában egy ideális helyszín az új technológiák kipróbálására, éppen ezért úgy véli, hogy legfeljebb három éven belül az új megoldások felválthatják a régebbi rendszereket.

A terjeszkedéshez a vállalat a kelet-európai régiókat szemelte ki és az elmúlt években ennek megfelelő célzott stratégiát folytat. A BEWAG jelenleg Burgenlandban egy 1000 km hosszú optikai hálózattal rendelkezik, amelynek közvetlen kapcsolata van Szlovákia, Csehország, Horvátország, Szlovénia és Magyarország felé. A cég Nyugat-Magyarországon a Sopronban bejegyzett B.net Hungária Kft. nevű leányvállalatának köszönhetően már jelen van, vezeték nélküli internethozzáféréseket kínál és felvásárolta a SIM Kft. nevű fertőszentmiklósi internetszolgáltatót is.

Azonban ez csak a kezdet, a társaság szeretne jelentős pozíciókba jutni a nyugat-magyarországi távközlési piacon, elsősorban Sopronban és a Fertő-tó környéki településeken, emellett folytatná a szélessávú hálózat kiépítését Burgenlandban. A tervek szerint a mostani fejlesztéseknek köszönhetően újabb 72 000 háztartásnak lehet majd új nagy sávszélességű internetelérése és további 41 helyi településen építik ki a vezeték nélküli hálózatot.

"A nyugat-magyarországi internetpiac az elmúlt években folyamatosan fejlődött és ez a folyamat a következő esztendőkben is jellemző lesz" - közölte Klaus Maras, a BEWAG leányvállalatának, a B.net-nek a vezetője. A B.net Hungária Kft. feladata elsősorban az új infrastruktúra kiépítése lesz Nyugat-Magyarországon, illetve új üzleti és magán előfizetőket is szerezni kíván. A SIM Kft. megvásárlása óta az osztrák vállalat két további helységben, Pinnyén és Agyagosszergényben is beruházásokat hajtott végre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!