Napi Online

Az USA is az atomerőművekre szavaz

Harminc éve először nyújtottak be engedélykérelmet új atomerőmű építésére az Egyesült Államok illetékes hatóságához, a Nuclear Regulatory Commissionhoz (NRC).

A beadványt az amerikai Constellation Energy Group Inc. és a francia Areva tulajdonában lévő Unistar Nuclear atomerőmű-üzemeltető adta be, amely a marylandi Lusbyban lévő Calvert Cliffs erőművét akarja bővíteni. Az 1600 megawattos új blokk csaknem megkétszerezné a Calvert Cliffs 1735 megawattos jelenlegi áramtermelő kapacitását, amelyet az üzem 1975-ben és 1977-ben átadott két blokkja termel. Ennek segítségével összesen 2,6 millió háztartást tud majd ellátni elektromos energiával a Washington D.C.-től 80 kilométerre lévő erőmű.

Az engedélyezési eljárás akár négy évig is elhúzódhat. Az NRC apparátusa két, két és fél évig vizsgálja a tervezett blokk technikai részleteit, mielőtt kiadja engedélyét, ám ezt a bíróságon meg lehet támadni, így még egy évet vehetnek igénybe a jogi procedúrák. Csak ezután indulhat meg az építkezés, ezért várhatóan leghamarabb 2014-re készülhet el az új energiatermelő blokk.

Az NRC arra számít, hogy 2009 végéig összesen 19 új atomerőművi blokk építésére vonatkozó engedélykérelmet kap (jelenleg 104 reaktor üzemel az országban). Ha ezek mindegyikére megadja a licencet, akkor 32-33 ezer megawattal nőhet az USA jelenleg 100 ezer megawattos nukleáris energiatermelő kapacitása. Az atomerőművek adják az USA villamosenergia-ellátásának 20 százalékát.

Nincs alternatívája az atomenergiának

A következő ötven évben még nélkülözhetetlen lesz az atomenergia Magyarországon - ezt komoly érvekkel alátámasztva senki sem vitatta a 2020-ig tartó új energiapolitikai stratégia társadalmi egyeztetésén. A zöldszervezetek szerint kiváltható lenne az atomenergia alkalmazása a hatékonyabb energiafelhasználás révén, ám ezzel az állásponttal egyedül maradtak.

A paksi atomerőmű ma a magyar villamosenergia-termelés 38 százalékát adja, a 2020-ig tartó időszakon belül nem látunk olyan reális alternatívát, amely kiválthatná ezt a kapacitást - ismertette a gazdasági tárca álláspontját Felsmann Balázs szakállamtitkár, a 2020-ig előretekintő energiapolitikai koncepció első társadalmi vitáján. A koncepció tervezete várhatóan szeptember végén kerülhet a kormány elé. A tárca előrejelzése szerint az alternatív energiahordozók felhasználása a jelenlegi négy százalék körüli értékről 15-18 százalékra növekedhet a fenti időpontig. Ebből kiindulva 2020 után is szükség lesz atomerőművekre Magyarországon, ami viszont új erőművi blokkok építését jelenti.

Felsmann szerint ha valamilyen ok miatt mégis a hazai atomenergia-termelés megszüntetése mellett döntene az ország, annak alternatívája csak a légkört szennyező elavult hazai, ukrán, balkáni szénerőművekben, illetve ukrán atomerőművekben megtermelt áram importálása, ám ezen megoldások egyike sem kívánatos környezetvédelmi megfontolásokból.

A magyar villamosenergia-rendszer jelenleg is kapacitáshiánnyal küzd, emiatt ma már nincs alternatívája az atomerőműnek - szögezte le az egyik markáns véleményt Járosi Márton. Az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke szerint a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket ma túlbecsülik. A véleményskála másik végén elhelyezkedők - az atomellenes Energiaklub - álláspontja szerint a várható hatékonyságnövekedés és a zöldenergia együttesen kiválthatja az atomerőműveket.

A Greenpeace viszont a megújuló energia várható arányát kevesellte, Rohonyi Péter kampányszervező szerint kormányzati szervek véleménye alapján 2020-ig akár 20 százalékra növelhető a megújuló energiák aránya. A zöldeknek ezt a véleményét nem osztotta az ellenoldal, ám azzal a felvetésükkel egyetértettek, hogy a 2020-ig tartó koncepció időhorizontján jóval túlmutat egy majdani új atomerőmű élethossza, ezért ezen erőművek életképességét hosszabb időtávban is vizsgálni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vorpal #8
    Ilyenek látod az impériumok - minél nagyobb piramisokat épitenek annál többen tartják őket alulról.
  • AranyKéz #7
    De gáz bazze XD

    És tényleg, ezt alternatívaként merik beállítani ?

    Hát júj bazz. Eddig is tudtam hogy a zöldek nem épp a legokosabbak a világon, de ez aztán kész...
  • mrzool #6
    "Egyedül a gotermikus rendszerek jelentenek valódi alternatívát"

    Biztos ez, vagy csak hallottál vmi trendi dologról, és most szajkózód?:) A világ legnagyobb geotermikus erőműve a kaliforniai 'Geysers', ami 21 külöálló egységből áll, és 750MW-ot termel. Ez egy közepes atomreaktor teljesítménye. Hát 'tényleg' komoly alternatíva...
  • opeca #5
    Azon még véletlenül sem gondolkoztál el, hogy az energiatakarékosságra is lehetne hangsúlyt fektetni, illetve az egyszerű fogyssztóknak is lehetne az árammal spórolni.
  • kernerster #4
    Imádom a szélerőműveket: persze csak azt amelyik állandóan képes arra hogy min 40 MW-t beküldjön az országos hálózatba, ilyen pedig gyakorlatilag nincs. Egyedül a gotermikus rendszerek jelentenek valódi alternatívát, de azok meg olyan szintű befektetést és fejlesztést igényelnének hogy nagyon lassan hoznák vissza a pénzt.
    Amit írsz őrültség, bocs.
  • shoe #3
    This is really impressive, csak azt nem értem ki a francnak kell új űrszonda meg atomerőmű, stb... amikor az amcsik sorra döglenek meg mert csapnivalóan működik náluk az egészségbiztosítás. Úgy látom azért nemcsak a magyarok rovására lehet írni a következetlen gazdaság- és egészségügyi politikát...
  • WinG #2
    Jó ötlet, lenne is áram hetente vagy másfél órára.
  • matt taylor #1
    És még az amcsik köpködtek az Iráni atom erőműre
    Agyar országot meg tele kell dobálni szél erőművekkel