MTI

Kísérleti Termonukleáris Reaktor magyar részvétellel

A Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor Párizsban aláírt alapszerződése lehetőséget ad japán-magyar fúziós energiahasznosítással kapcsolatos közös kutatási és fejlesztési projektek kialakítására, illetve magyar részvételre amerikai kutatási ösztöndíj programokban - közölte a Nemzeti Kutatási és Technológia Hivatal (NKTH) csütörtökön az MTI-vel.

Az alapszerződés aláírása lehetőséget teremt a mintegy 10 milliárd eurós, több ezer kutatói álláshelyet teremtő nemzetközi projekt tudományos-kutatási beruházás gyakorlati lépéseinek megkezdésére. Az alapszerződés aláírásán Magyarországot Boda Miklós, a Nemzeti Kutatási és technológiai Hivatal (NKTH) elnöke, illetve a Párizsi Magyar Nagykövetség részéről Pamuk Sándor első beosztott képviselték.

Boda Miklós megbeszélést folytatott Carlos Alexandre-val, az ITER főigazgató-helyettesével a magyar kutatók és mérnökök részvételi lehetőségeiről az ITER projekttel kapcsolatos kutatási és gyártási folyamatokban. Toshiei Mizuochi japán kutatási miniszterhelyettes az NKTH elnökének elismerően nyilatkozott a magyar fizikai illetve atomfizikai kutatásokról, és felvetette a fúziós energiahasznosítással kapcsolatos közös projektek lehetőségét.

George H. Atkinson, az USA nemzetközi együttműködésekért felelős kutatási kormánytanácsadójával folytatott tárgyaláson olyan magyar-amerikai kutatócsere lehetősége merült fel, amelynek során fiatal magyar kutatókat (egyetemistákat, doktoranduszokat) fogadnának amerikai kutatási ösztöndíjra, és támogatnák tapasztaltabb USA-ban dolgozó magyar kutatók hazatelepülését - közölte az NKTH.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #2
    "szélenergiából 1.687 megawatt összteljesítményre jelezték "

    Nem tudom ki volt az a fütyi aki kitalálta ezt a lüke írásmódot. Milyen iskolába járt? 1687 így kell írni!
  • hispan2 #1
    Haladunk, haladunk...
    Csupa jó hír.