MTI

Nagyszabású atomerőmű-építési program Oroszországban

Oroszország 42-58 atomerőmű építését tervezi 2030-ig, és nyugati és orosz turbinagyártókat egyaránt felkér arra, hogy segédkezzenek az új erőművi flotta kiépítésében - közölte az oroszországi Szövetségi Atomenergia Hivatal vezetője.

A World Nuclear Association (WNA) londoni tudományos értekezletén Szergej Kirijenkó elmondta, hogy Oroszország a jelenlegi kétszeresére kívánja növelni energiatermelését, hogy kielégítse a gyorsan bővüli igényeket, és ebben az atomenergetikai áramtermelésnek nagy szerep jut. Az országnak legalább 300 MW pótlólagos áramtermelési kapacitásra van szüksége, hogy a jelenleginél 935 terawattal több energiát tudjon termelni 2030-ig.

Az atomenergiára azért hárul nagy szerep, mert ezzel nemcsak az ellátási biztonság szavatolható, hanem ellensúlyozhatók az energiatermelésre használt gáz és olaj égetésének egyre magasabb költségei is. "A kérdés nem az, hogy az atomenergia jó vagy nem jó. Nincs alternatívánk. A mai gáz- és olajárak mellett nem gazdaságos ilyen nagy mennyiségű gázt elégetni" - mondta Kirijenko.

Az atomenergia ma 15,4 százalékot képvisel az ország áramtermelésében, az áramnak csaknem a felét a földgáz hasznosításával állítják elő. A kormány erőteljesen szubvencionálja a gáztüzelésű erőművekben folyó áramtermelést, hogy alacsony tartsa az áram kiskereskedelmi árát. "Ez azonban egy elavult gazdasági modell, amely aligha maradhat sokáig fenn" - mutatott rá Kirijenko.

Az első atomerőmű építését a tervek szerint 2007-ben kezdik meg, az üzembeállítás 2012-ben várható. Már döntés van arról, hogy évente két erőmű építését fedezik, de most azt tervezik, hogy 2015-ig évente hármat-négyet finanszíroznak majd. Az erőművi beruházások felfuttatását a turbinagyártás hasonló mértékű felfejlesztése kíséri majd. Már folynak tárgyalások orosz gyártókkal, valamint nyugati cégekkel közös vállalat létesítéséről 50-80 turbina gyártásáról, döntően az új atomerőművi flottához. A turbinák kapacitása 1200-1500 megawatt lesz, és Oroszországban kell megépíteni őket.

Kirijenko elmondta, hogy legalább 42 új erőművet kell építeni, hogy az atomenergia részaránya a teljes áramtermelésen belül 2030-ra elérhesse a 16 százalék körüli szintet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fflx #18
    "Az országnak legalább 300 MW pótlólagos áramtermelési kapacitásra van szüksége..."

    Ugye az ott nem megawatt, hanem mondjuk giga-, de inkabb terawatt akart lenni?
  • Kornan #17
    De gondolni kell arra is ,hogy a jövőben a holdon majd emberek fognak élni.Mondjuk később eltakaríthatnák a hulladékot,de ha odarakjuk csak a probléma elodázása lenne,nem a megszüntetése.De lehetne a jupiterre is vinni,ott annyira szélsőségesek a körülmények,hogy nem valószínű,hogy emberek fognak lakni ott.
    0 költséggel még űrfelvónóval sem lehet feljuttatni semmit.
  • pilóta #16
    Én csak azt nem értem ezzel az atomhulladék mizériával, hogy miért nem a legkézenfekvőbb megoldást csinálják? Vagyis miért nem viszik vissza oda, ahol azelőtt is volt, ahonnan kibányászták? Ott eddig is volt urán, kutyát nem zavarta, akkor egy lekerített kifogyott vájatbqan milyen jól elférne már...
  • Lame #15
    Meg csak tobb uzemanyag se kell.
    Csak aztan nehogy raszokjunk, hogy minden szemetet belelovunk a napba :)
    Vagy az egyik bolygot kinevezzuk szemetlerakonak :)
  • JTBM #14
    Pedig a holdon tökéletes helye lenne az atom hulladéknak: Se eső, se szél, pont ott lenne egy évezred múlva is, ahova letetted, a hordók se rozsdásodnának.

    Már "csak" az űrfelvonót kellene megépíteni, hogy 0 költséggel el lehessen juttatni a veszélyes hulladékot a holdra...
  • Kornan #13
    Hát ha már fel tudnák vinni a holdra,akkor a napba is lehetne vinni,csak több üzemanyag kéne a szállító űrhajóra+egy modul ami a rakományt beledobja a napba.Nem kéne a holdat telepakolni atomhulladékkal.
  • Randal #12
    Asszem az oroszok tervezik megint az első Holdra szállásukat. Meg a Hold iaprosítását, mert van ott egy-két cucc ami hasznosítható lenne, plusz majd oda akarják vinni a hulladékokat.

    Szóval a hulladéktárolás megoldható lesz nekik egy idő múlva.
  • Teppik Amon #11
    Meg kéne oldani valahogy a fáradt fűtőelemek biztonságos tárolását. Amúgy tényleg nemsok más lehetőségünk van mint az atomenergia. És tényleg szükségünk volna rá.
  • sgbo #10
    szép és jó dolog a megújuló energiaforrások, de egyetlen ami GW-os nagyságrendbe termel az a víz. Ha ez nincs akkor meg atomon kívül tényleg nincs választás.
    "Vagy ha az energiát nem pazarolnánk, bőségesen elég lenne a mai kapacitás is...."
    De például ugye elektromos autó is majd divat lesz (főleg ha majd elfogy a nafta) - azok energiáját is meg kell valahol termelni majd....
  • HappyBoy #9
    Vagy ha az energiát nem pazarolnánk, bőségesen elég lenne a mai kapacitás is....