Berta Sándor

Európai uniós támogatás a Theseusnak

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy Németország 120 millió euróval támogassa a Theseus kereső kifejlesztését. A program célja, hogy elősegítse az új generációs keresőtechnológiák fejlesztését és azok tesztelését.

A projektben nagyvállalatok és kis- és közepes cégek egyaránt részt vesznek. "Örülök, hogy Németország további kutatási és innovációs intézkedésekkel támogatja a következő internetgenerációt és emellett szem előtt tartja azt is, hogy minél kevesebb versenypiaci konfliktushelyzet jöjjön létre" - nyilatkozta a döntést követően Neelie Kroes, az Európai Unió versenyügyi biztosa.

Mint ismeretes, az új generációs online kereső megalkotását tavaly december végén jelentette be Hartmut Schauerte, a német gazdasági minisztérium államtitkára, aki egyúttal közölte azt is, hogy: "Németország önállóan fogja kifejleszteni a Theseus nevű internetes keresőt és majd csak később dönt arról, hogy az így szerzett információkat és tapasztalatokat megosztja-e Franciaországgal."

A Theseus a Quareón alapul és egy intelligens kereső lesz, amely például a golf szó megadásakor megkülönbözteti a sportot és az autómárkát, és eszerint rendszerezi a találatokat is. A program azonban nemcsak egy egyszerű kereső lesz, hiszen később a tervek szerint hozzáférhet majd a könyvtárak, múzeumok és archívumok adatbázisaihoz is. A 280 millió euró költségvetésű programban részt vesz többek között a Siemens, a SAP, valamint a Fraunhofer Intézet is. A Theseus egyike a német kormány által súlyponti programként megjelölt projektnek.

A kutatások fő iránya a tartalmak jelentését felismerésében segítő szemantikus technológiák tanulmányozása lesz. Ezenkívül fontos, hogy a Theseus a jelentéseket megfelelő sorrendbe és kapcsolatba hozza más fogalmakkal is, így a számítógépes programok megérthetnék az összefüggéseket az egyes adatok és információk között. A programot a német kormány 2011-ig 120 millió euróval támogatja, ezt egészíti ki a most jóváhagyott újabb 120 millió euró.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dömsödi #1
    Ez igen. De jól fog itt valaki keresni.
    Ha kapnék én + még vagy 4-5 programozó havi 10.000 eurot, akkor garantálom, hogy 2-3 éven belül megcsinálnám...
    Ja igen: Informatika hardware fejlesztésre 1 milla euro bőven elég lenne...
    De nagy programozói bravúr kell hozzá, hogy mondat/szó elemzéssel, keressen...
    Az hogy hozzáférjen más rendszerek adatbázisához, egy kicsit bonyolultabb, de közel sem macerás. (Ha az adott rendszerekről minden infot megadnak)