Berta Sándor

Exalead: kereső a Quaero nyomdokain

A közös európai kereső az összefogás hiánya miatt nem jöhetett létre, egy kis francia cég azonban szeretné megvalósítani a Quaero kapcsán felmerült elképzeléseket.

Mint ismeretes, már tavaly decemberben számos kérdés merült fel a tervezett európai keresővel kapcsolatban, majd idén januárban beigazolódtak a korábbi sejtések, miszerint Németország teljes figyelmét saját keresőjére szentelné, ezért inkább kiszáll a közös európai projektből. A Quaero projekt tehát gyakorlatilag megbukott, az Exalead nevű francia vállalat azonban ambiciózus terveket dédelget. A cég első lépésként szeretne 2-3 százalékos piaci részesedést szerezni az online keresők piacán.

"Amennyiben a Google a keresőpiac Microsoftja, akkor mi leszünk e területen az Apple. A jövő a felhasználói felület humanizálásában van" - mondta Francois Bourdoncle, az Exalead vezetője. A kulcs az utóbbi kijelentésen van, ugyanis a jelenlegi internetes keresők szövegalapúak, vagyis nem igazán képesek képek vagy videók megtalálására a világhálón. Már pedig pont ez a terület, ahol az Exalead - a Quaero programban összegyűjtött tapasztalatok miatt - lépéselőnybe kerülhet a konkurensekkel szemben. "Az emberek vizuális típusok. A mi felhasználóink pedig szeretik, hogy a találatok mellett képeket is találnak" - tette hozzá Bourdoncle.

Az Exalead elsősorban asszociációs kulcsokkal és rokon fogalmakkal dolgozik, így az emberek sokkal pontosabb találatokat kaphatnak, mint a hagyományos keresők használatkor. "Igaz, ehhez a keresőt nem szabad úgy használniuk, mint a Google-t. Az Exalead a Google-nál képest technológiailag fejlettebb, azonban egy kis időre és türelemre van szükség, amíg az ember megszokja a használatát" - vallotta be Thorsten Olscher, a kölni RankingCheck GmbH munkatársa.

A francia kereső adatbázisa jelenleg nyolcmilliárd weboldalt tartalmaz, ami körülbelül az MSN Live teljes indexének és a Google indexe hatvan százalékának felel meg. Az exalead.com cím 2004 óta elérhető, a program tesztelése azonban csupán tavaly októberben zárult le. Ennek oka, hogy a cég korábban a Quaero projektre koncentrált. "Abba a programba több mint 300 000 eurót fektettünk be, de még egy centet sem kaptunk vissza" - kesergett a 42 éves Francois Bourdoncle, aki idén hétmillió eurós forgalommal számol. Mindenesetre a szakember bizakodó és elhatározta, hogy megszorongatja a Google birodalmát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • assdf #4
    Mondjuk ilyen intereaktiv nevekkel nehéz lesz sikert elérni...
    Emlékszem kezdetben még a googlenél is mindig filóztam hogy az o dupla vagy az e.
    Ezeket meg még ráadásul kiejteni sem lehet.
  • Tripax #3
    Szeretem a Google- t, de szerintem egy kis versenyszellem nem árt. Ha más nem, hát több szolgáltatást tudunk kapni. Remélem.
  • Sir Quno Jedi #2
    Humbug. Videót/képet ésszerű számítókapacitással és sávszélességgel NEM lehet keresni tartalom alapján, ha nincs hozzá segédanyag. Ha pedig szövegre túl "intuitív" a keresőnk, az csak arra jó, hogy megtöbbszörözze a találatok számát, amivel semmivel sem vagyunk előrébb. Imádom az ilyen már előre hamvába holt fejlesztéseket. Erre van idejük.
  • kisb92 #1
    Hát hajrá.