Gyurkity Péter

Microsoft-kereső a jogvédett könyvekhez

A szoftvercég jelezte, hogy több nagyobb kiadóval is sikerült megállapodnia, így saját internetes könyvkeresője esetében hamarosan elérhetővé válnak a szerzői joggal védett művek, ami a Google számára viszont problémát jelent.

A Live Search Books rövid kihagyás után ismét elérhető és a kínálat hamarosan jelentős mértékben kibővül, mégpedig olyan alkotásokkal, amelyek eddig szerzői jogi kifogások miatt maradtak ki a körből. A Reuters tudósítása szerint ugyanis a Microsoft több tucat fontosabb kiadóval szerződött le a napokban, így ezek művei rövidesen megjelennek az oldalon. Redmond - a Google-hoz hasonlóan - a reklámokból reméli a bevételek növelését.

Az újdonsült partnerek között olyan neveket találunk, mint a Cambridge Egyetem kiadója, a McGraw-Hill Cos, valamint a Simon & Schuster, amely a CBS leányaként tevékenykedik. A Live szolgáltatások részeként elérhető Search Books néhány egyéb funkcióval is kibővül, így a látogatók látni fogják, hogy pontosan hány oldal megtekintését engedélyezik számukra, a kulcsszavas kereséseket pedig igyekeznek még könnyebbé és egyszerűbbé tenni.

Azt már tudni lehet, hogy a reklámok itt sem maradnak el, ám ennél fontosabb, hogy a szabadon megtekinthető előzetes magába foglalja a könyv borítóját, a tartalomjegyzéket, valamint a rövid összefoglalót.

A Microsoft korábban éppen azért kritizálta legfőbb vetélytársát, mert az elmulasztott egyeztetni a nagyobb kiadókkal a szerzői joggal védett művek bedigitalizálásáról és ezek elérhetővé tételéről. A Google több alkalommal heves elutasításra talált, az ismételt kísérletek saját könyvkeresőjének kibővítésére pedig kevés eredménnyel jártak. Valamivel sikeresebbnek tűnik ezen a téren a Microsoft, amely tehát elfogadtatta álláspontját a kiadókkal.

A kereséseket természetesen minden esetben a megfelelő hivatkozásokkal egészítik majd ki, amelyeken keresztül megvásárolhatjuk a könyvet - némi kompenzáció a kiadóknak, amelyek ettől remélik saját forgalmuk megugrását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!