Gyurkity Péter

Újabb szolgáltatótól követelik a tartalomszűrést

A belga SABAM szerzői jogi csoport egy újabb belföldi szolgáltatót szólított fel az illegális zenei tartalmak megszűrésére, míg a cég azzal védekezik, hogy csak az információ közvetítéséért felelős, nem a tartalomért.

A Reuters a Le Soir tudósítására hivatkozva számolt be az újabb fejleményről, amely a hónap elején nyilvánosságra hozott bírósági ítélet nyomán született meg. Ebben ugyanis a Scarlet nevű szolgáltatót arra kötelezték, hogy 6 hónapon belül álljon készen a tartalmak megszűrésére, vagyis szolgáltatói szinten korlátozza az illegálisnak minősülő zenei anyagok elérését. Bár az internetszolgáltatók nem sok hajlandóságot mutatnak erre, a zeneipar egyre növekvő nyomásával állnak szemben.

Ezúttal a Belgacom telekommunikációs csoportot szólította fel a SABAM egy nyílt levélben a szükséges intézkedések meghozatalára, a válaszra pedig mindössze 8 napot hagytak. A levélben a korábbi bírósági döntésre hivatkoznak, kiemelve, hogy az illegális tartalmak megszűrése szintén a szolgáltató felelőssége, és ennek elmulasztása esetén felelősségrevonásra számíthatnak. Arról egyelőre nem esett szó, hogy a szolgáltatónak mennyi időt biztosítanak a kívánt rendszer kiépítésére, ám nyilván először a cég válaszára kíváncsiak.

Ez pedig várhatóan nem lesz kedvező, legalábbis az első nyilatkozatok alapján a Belgacom eltérő módon vélekedik a kérdésről. "A mi szerepünk és felelősségünk kizárólag az információ továbbítására vonatkozik, nem pedig a tartalom ellenőrzésére, megszűrésére" - magyarázta Haroun Fenaux, a cég szóvivője. Elmondása szerint nem hárítják el bizonyos technológiák alkalmazását, ám erre csak abban az esetben hajlanak, ha teljes mértékben biztosítják, hogy semmilyen módon nem sértik a felhasználók jogait.

A két álláspont tehát a jelek szerint egyelőre nem közeledik egymáshoz - a várhatóan negatív válasz után nagy kérdés, hogy a SABAM milyen irányba lép tovább.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #19
    Állítólag a bíró egy olyan "eszközre" alapozta a döntését, ami képes kiszűrni egy adatfolyamból az xy.mp3 sztringeket. :P Nos ennek aztán sok értelme van. Ha ennek a röhelyes kütyünek a beépítésre akarják kötelezni a szolgáltatokat, hát csak tegyék. :D Komolyabb szűrésre meg nincs mód, mert nem létezik olyan eszköz, ami megfelelő sebességgel, komolyabb szűrést tudna végezni, védett tartalmak tekintetében.
  • chuky123 #18
    A cikkben csak 1 szolgáltatót emlitenek. Addig nincs is baj mig csak 1et korlátoznak majd az előfizetök átmennek más szolgáltatóhoz.
    Csak akkor lesz a gond ha mindegyik szolgáltatóra rákényszeritik
  • dez #17
    Ez a hivatalos adat. Benne vannak a leszbik is. (Sajna sok jó nő leszbi.)
  • who am I 7 #16
    ne akarj elkeseríteni dez...ebbe akkor már benne vannak a leszbikusok is :DDD legalábbis remélem...ez a minden 10. egy kicsit erős nem?
  • dez #15
    Már nem azért, de jó nagy lakatlan szigetnek kellene annak lennie. Úgy egy Ausztráliányi. Mivel állítólag minden 10. ember homo.
  • eax #14
    Ha tenyleg akarjak, akkor szurik is, attol ne felj. Amilyen titkositas a p2p sw-ekben van, az ezer sebbol verzik, annyira, hogy igazabol csak obfuscation-re jo, pl. nincs benne semmilyen rendes hitelesites a vegpontok kozott. Gyakorlatilag arra talaltak ki, hogy pl. a .*bittorrent.* regexpre figyelve ne lehessen trivialisan kiszu'rni a forgalmat, ennel szofisztikaltabb modszerek ellen nem ved. Pl. USA-ban mar van egy csomo szolgaltato, amelyik vigan szuri a "titkositott" p2p forgalmat.
    Mas kerdes, hogy ha igy kenyszeritik az ISP-ket, akkor valoszinuleg nem fognak a minimalisnal sokkal tobb energiat es penzt fektetni a dologba; amit a legolcsobb defaulton megfog, az meg van fogva, a tobbi meg nem erdekel senkit.
  • FoodLFG #13
    Elmagyarázná ezt valaki?
    Hogyan tudják szűrni, hogy én a p2p hálózaton (vagy akárhol máshol) illegális anyagokat osztok meg, töltök le ? Megkérdezik a peereket ? XD
    Ha meg a p2p forgalmat korlátozzák, az mitől szűrés ? Attól még ugyanúgy át fognak menni az illegális anyagok, csak lassabban..
    És mi történik azokkal, akik valamilyen hivatalos, p2p technológiát használó szolgáltatást vesznek igénybe és fizetnek érte?
    Nekem ez nem tiszta.
  • Yv@n #12
    p2p Kliensben encryption pipa be, forgalom áthelyezése 80as vagy 21es portra.

    Hajrá srácok, mindent bele. Szűrjetek forgalmat :)
  • tar86 #11
    Le kellene dobálni őket a Taygetos-ról
  • who am I 7 #10
    Tar TE hogy állsz a homószekszúálisakkal?