Berta Sándor

A Linspire vezetője nem ellenzi a kalózkodást

A Linspire operációs rendszert kiadó vállalat első embere, Michael Robertson a szoftver 5-ös verziójának hivatalos londoni bemutatóján kijelentette, hogy "a kalózkodás jó dolog is lehet".

A vezető korábban is vihart kavart már számos kijelentésével és az már most látszik, hogy a legfrissebb felszólalása sem aratott osztatlan sikert. Robertson úgy véli, a (szoftverekről készült) kalózmásolatok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy létrejöhessen egy adott programnak a felhasználói bázisa. A Linspire (korábban Lindows) első embere szerint mindez azt jelenti tehát, hogy a kalózkodás nem feltétlenül egy negatív dolog.


Michael Robertson

Az elsősorban a Microsoft Windows XP Home és Professional operációs rendszereivel konkurálni akaró Linspire vezetője szerint a vállalatoknak, a szoftverfejlesztőknek meg kell változniuk. Robertson reméli, hogy sokan fogják megvásárolni a Linspire 5-öt és akár száz példányban is lemásolják majd a szoftvert. "S ha később végül akár csak néhányan is, de fizetnek érte, az már nagyon jó" - tette hozzá a szakember. Robertson szerint a legjobb védelem, ha az emberek egy megbízhatóan működő, sok funkciót kínáló programot kapnak a pénzükért cserébe.

Mint ismeretes a Microsoft nemrég bevezette a Windows Genuine Advantage nevű programot, amelynek keretében csak azok tölthetik le az ingyenes kiegészítő programokat és a hibajavításokat, akiknek a számítógépen futó operációs rendszeréről az alkalmazás megállapítja, hogy az legális és nem pedig egy kalózkópia. Mint azt Michael Robertson elmondta, a Linspire-nél ilyen intézkedések elképzelhetetlenek lennének. A szakember gyakorlatilag a szavát adta, hogy amíg ő áll a cég élén, ilyen módszereket a vállalat nem fog alkalmazni. A lényeg szerinte ugyanis az, hogy a felhasználók kezében legyen a teljes körű ellenőrzés mind a számítógépükben lévő hardveralkatrészek, mind a telepített szoftverek esetében.


A Linspire célja egy kezelhetőségben a Windows-zal megegyező Linux létrehozása

A Linspire első embere Londonban arra is kitért, hogy mennyire nehéz rávenni a számítógép-gyártókat az alternatív operációs rendszerek megvásárlására és a konfigurációkra való feltelepítésére. A legtöbb cég ugyanis attól fél, hogy amennyiben ilyesmit tesz, megromlik vagy a legrosszabb esetben akár meg is szakad a kapcsolata a Microsofttal. Amíg ilyen félelem van a PC-gyártóknál, addig nagyon nehéz a Linspire és más alternatív operációs rendszereket kínáló, fejlesztő vállalatok dolga. Robertson mindenesetre azt reméli, hogy előbb vagy utóbb eltűnik ez a félelem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lck #26
    Nem vártam holnapig, kipróbáltam ezt az 5.029-est.

    Szóval:

    A felülete szép - mondhatmám: amerikai csili-vili. ( talán a betütípusa alapból a legszebb a linuxok közűl ) - Mondjuk a többieket is lehet csinosítgatni.

    Telepítéskor lehet partícionálni, de pl.: a /home -ot nem tudtam külön becsatlakoztatni.

    Van benne egy csomagfrissítő rendszer, ami 15 napig ingyenes. A regisztrálás utána 50 dollár / év. :-(( Most 1600 program van benne. / Többnyire a szokásos linuxosok - Amik egyébként máshol is elérhetők. - Bár ezeket elvileg csak frissíteni kell és nem kell buherálgatni, hogy fussanak.

    Debian csomagokat nem kezeli csomagkezelővel. - Forrásból viszont lehet telepíteni ( firefox ). - Már aki azt szereti.

    Alapból a 3D-s ATI drivert rakja fel.

    Stabil - gyors.

    Az egész használat alatt valami furcsa skizofrén win-linux keverék érzésem volt. Most megnézhettem a bevételcentrikus linuxot. A beépített fizetős frissítő elég hátborzongató. Bár akinek van rá évi 50 dollárja biztos teccik neki.

    Remélem a többi linux nem így fog elwinesedni (egyhamar). - Ugyhogy másfél óra ismekedés után visszaállítottam az UHU-t.

  • lck #25
    Minden képpen írjál majd róla légyszi!

    ( Partícionálást hogy csinálja - telepítéskor lehet -e kézzel partícionálni , használ e külön csomagkezelőt ( mint pl.: kpackage vagy synaptic ), debian vagy más csomagokat kezeli e, live update-je milyen, 3D-s kártyát hogy kezeli ( a live alapbót 3D-s ATI-t használ )
    Na ilyeneket. Ha értelmes a cucc majd és is kipróbálom.
  • xaltatoun #24
    Várom mindenképp a kommentet, mert mindíg kapható vagyok valami új felfedezésére! :)
  • SuperCow #23
    ha minden igaz nekem még ma meglesz az 5.029 es változat. Már egy vinyót is Leürítettem . Nem akarom XP mellé telepíteni. HA minden jo megy. Holnap este már tudok bővebbet mondani.
  • lck #22
    A live-ot tegnap kipróbáltam.

    Szép a felülete.

    Sajna ADSL-t nem tudtam beállítani, meg csomagkezelőt sem találtam benne.

    A telepíthetö is megvan csak sajnálom letúrni az UHU-t.

    Tényleg ha valaki használlja írhatna róla.
    ( Csomagkezelő van bent, ami nem fizetős ? )



  • HuHa #21
    És a renderelt képedből semmi nem látszik a keresztbe virító Alias feliratoktól:)
  • blackeagle #20
    Miért ne lenne olyan diák ? Most is van olyan politikus csemete ,akinek már kocsija ,nyaralója ,stb .. van. Egy szoftver ezek után semmibe nem kerül.
  • SuperCow #19
    használja valaki a Linspire-t ?
  • Molnar_T #18
    A mayara visszaterve, letezik egy PLE edition. Gondolom nem annyira fullos, mint amit boltban veszel, kb 160 mega a telepitoje, de INGYEN le lehet tolteni egy kerdoiv kitoltese utan, es csak azt kell elfogadni, hogy nem hasznalod penzkeresesre. (PLE = Personal Learning Edition)
  • Ackro #17
    egyébként, ha már warezre szánják, nem is olyan érdekes, én nem töltöm le soha azért se! ;D
    méghogy másolgassuk nyugodtan! hülye retikül! bekaphatja! :))