Berta Sándor

Véget ért a Microsoft kontra Lindows vita

A vita azon robbant ki, hogy a Microsoft kifogásolta, miszerint a Lindows név túlzottan hasonlít a Windows terméknévre. Mint azt az elmúlt hónapokban megszokhattuk, az ügy azzal zárult, hogy a Microsoft fizet az ellenfelének, még hozzá nem is keveset.

A megállapodás értelmében a "szoftvergóliát" 20 millió dollárt a "szoftverdávidnak", amely cserébe soha többet nem használja a Lindows nevet. Az egyezmény szerint a redmondi cégnek idén augusztus 15-éig 15 millió dollárt kell átutalnia a Linspire bankszámlájára.

Cserébe a Linspire vállalja, hogy ez év szeptember közepéig kivonja az összes Lindows márkanevű termékét a piacról, illetve átnevezi őket Linspire-é. A vállalat hasonlóképpen jár el a saját nevét illetően is. Szeptember 15-e után tehát már csak a Linspire névvel lehet majd találkozni a szoftverpiacon.

Ezután, ha mindez megtörtént, a Microsoft további 5 millió dollárt fizet a Linspire-nek, cserébe pedig megkapja 13 weboldal, köztük például a lindows.org és a lindowsfan.com tulajdonjogait. A felek megállapodtak abban is, hogy a Linspire a lindows.com és a lindowsinc.com domainneveket, illetve azok tulajdonjogait csak 2008-ban adja át a Microsoftnak.

A Microsoft ezen kívül ingyen juttatja a Windows Media szoftverek licenceihez a Linspire-t, ezeket a programokat a vállalat integrálnia akarja ugyanis a saját termékeibe.
A megegyezés némileg váratlanul érte a szakmát és a sajtót, hiszen a Linspire eddig azzal érvelt, ráadásul több bíróság előtt is sikeresen, hogy a "Windows" fogalom csupán egy általános meghatározás. Mindenesetre a Linspire nem járt rosszul az egyezséggel, a 20 millió dollárnak is már meg van a helye. Hiszen nyílt titok, hogy a cég, hasonlóan például a Google-hoz, meg akar jelenni a tőzsdén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Felfedező #7
    Pár éve a Windows Commander miatt ment a vita, mert a Microsoftnak nem tetszett a
    név ezért változtatták Total Commander-re..
  • Killgore #6
    Milyen szép megállapodás. Szerintem mindketten jól jártak.
  • SwITcHMaN #5
    Vagy inkább asztalos?

  • SwITcHMaN #4
    Az ácsokat is pereljék be, mert ott virit a cégtáblán hogy windows, és az emberek esetleg azt hihetik, hogy windows kompatibilis microsoft terméket vásárolnak...
  • h4x0r #3
    Bocsesz, lemaradt, hogy
  • h4x0r #2
    Akkor most a Lindows uj neve Winux lesz?
  • NEXUS6 #1
    Nem az a lényeg, mi van a dobozon, hanem hogy mi van benne! Bár ezt nem sokan tudják, sajna.

    Azért az emberek se hülyék, a szart mindenkinek csak egyszer lehet eladni.
    Lehet, hogy ezért van annyi Win meg Lin, nehogy az embereknek a sok doboz között feltűnjön, hogy már a múltkor is ezzel szopatták be?

    Hát ez a Lindows se lett egy nagy siker, amúgy lehet, hogy a két "nagyszerű" oprendszernek nem a legjobb, hanem a legroszabb tulajdonságait kombinálták?