Gege

Pert nyert a Lindows a Microsoft ellen

Úgy tűnik, a Microsoft és a Lindows között zajló, védjegy megsértése miatt folyó jogi csatározások a Linuxot értékesítő társaság győzelmét hozták.

A névhasználati vita már 2001 óta tart, és azóta a Lindows hasonló pereket veszített Hollandiában és Svédországban. A seattle-i járásbíróság tegnap meghozott ítéletében a következő indoklással élt: a Microsoft védjegye, a "windows" túlzottan általános kifejezés, melyet már jóval régebb óta használnak, mint amióta szoftvergyártó Windows nevű operációs rendszere létezik, így ezt a Redmondból ömlő marketingdollárok sem változtathatják meg.

A windows (magyarul ablakok) szó általános jellege miatt ítélt a bíró a Lindows javára, egyúttal engedélyezte, hogy a társaság mindaddig használja a Lindows nevet, amíg végleges döntés nem születik az ügyben. A nyílt forráskódú szoftvercég előtt azonban még tornyosulnak jogi akadályok: a bíró a Microsoft által benyújtott fellebbezés miatt határozatlan időre elnapolta a március 1-re kijelölt, eleve kései perkezdetet.

Daniel Harris, a Lindows vezető jogi tanácsadója úgy véli, ezzel a győzelemmel súlyos csapást mértek a Microsoftra. "A bíróság döntése megerősíti abbéli véleményünket, hogy egy vállalat, attól függetlenül, mennyi pénzt költ erre a célra, nem vásárolhatja meg az angol nyelv egy adott szavát. A Microsoft csak pénzügyi forrásainkat szeretné kimeríteni azáltal, hogy ismételten benyújtja periratait, s ezáltal a végtelenségig nyújtja a jogi hercehurcát" - mondta Harris.

A Microsoft reményei szerint sikerül operációs rendszeréhez igen hasonló nevű vállalatot eltiltani a névhasználattól, és erre több bírósági ítélet alapján van is esélye. A Benelux államokban tiltó határozatot született a Lindows ellen: termékeladási és reklámtilalmat rendelt el és a ki nem szállított megrendelések törlésére kötelezte a társaságot, továbbá weboldaláról le kellett tiltania a holland, luxemburgi és belga felhasználókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • galocza #17
    nem perelték, csak kapott egy kedves figyelmeztetést 8)
  • RelakS #16
    Ez nem feltétlenül van így. Emléxel a Windows Commanderre? Azt is beperelték, ezért lett Total Commander
  • SuD #12
    abból a szempontból megértem a Microsoftosokat, hogyha én kitalálnék egy szuperszoftvert, amivel kaszálnék, és is besz*rnék ha jönne egy lehetséges vetélytárs :)
  • valaé valaé ná #10
    Annál sokkal jobb ha betűket védesz le.
  • GABOR16 #5
    Ez csak átverés. A Microsoft-nak csak indok a program neve.
    A valódi ok az a Microsoft Windowsal való nagyfokú kompatibilisság.
    A Microsoft csak a saját pozicióját félti ettől az operációs rendszertől ami jóval olcsóbb mint az övé, de mégis kompatibilis.
    Ezzel a perrel akarja a programot kitíltani több országból ami látjuk, néha sikerül is neki.
  • Vik1984 #4
    Fazz, hogy már nem lehet látogatni egy oldalt, ha a kormány/biróság azt mondja.
  • [HUN]PAStheLoD #2
    ez tényleg no comment ...