Berta Sándor

Osztrák vita a távközlési adattárolásról

Jövő hét hétfőn lejár az a határidő, ameddig az internetszolgáltatók és más cégek módosítójavaslatokat nyújthatnak be az osztrák távközlési adattárolási törvénytervezethez. Eközben egyre élesebb bírálatok érik a készülő jogszabályt.

Mint ismeretes, az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei tavaly februárban szavazták meg a távközlési adattárolási irányelvet. A gyakorlati megvalósítás a tagországokban a telekommunikációs cégekre és az internetszolgáltatókra hárul. Az illetékes osztrák minisztérium törvénytervezete szerint Ausztriában hat hónapon keresztül tárolnák az internetszolgáltatók a mobil, illetve vezetékes távközlési cégek a felhasználók telekommunikációs forgalmi adatait.

"Ez az alapvető emberi jogokat megsértő lépés" - hangsúlyozta Alexander Zach, az Osztrák Liberális Fórum szóvivője, az SPÖ parlamenti képviselője. A tervek szerint hat hónapig megőriznék a mobil és a vezetékes telefonszámokról kezdeményezett összes hívás időpontját, időtartamát, a hívó és a hívott fél adatait, az e-mailekkel és az SMS-ekkel kapcsolatos információkat, valamint a dinamikus IP-címeket. Az intézkedés célja a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc, azonban nem szükséges hozzá bírói engedély, vagyis az adatgyűjtés megelőzési céllal történik, nem konkrét gyanúsítások alapján.

A háttérben már folyik a távközlési adatokat elemző különleges szoftverek fejlesztése, amelyek minden információt egyszerre mutatnak majd meg. A programok segítségével egyetlen kattintással lekérhető lesz egy adott vezetékes vagy mobil telefonszám forgalma hónapokra visszamenőleg.

Az adattárolást lehetővé tevő és az Európai Távközlési Szabványok Intézete (ETSI) által kidolgozandó szabványokat összegyűjtő DTS/LI-00033 program támogatói között van többek között a VeriSign, az izraeli Verint és Nice, az Utimaco Safeware AG, a brit Home Office és a holland Platform Interceptie Decryptie en Signaalanalyse (PIDS) titkosszolgálat. A támogatói csoport titkára a brit MI5 titkosszolgálat egyik munkatársa, aki korábban részt vett a Német Alkotmányvédelmi Hivatal két megfigyelési munkacsoportja (3GPP SA LI) közül az egyiknek a tevékenységében is.

Korábban Szlovákia és Írország beadványt nyújtott be az Európai Bírósághoz, amelyben a két tagállam a szükséges jogi háttér hiánya miatt az irányelv hatályon kívül helyezését kéri. "A sajtóorgánumok függetlensége jelentősen sérülhet. A jövőben nem létezik majd az ártatlanság vélelme, mindenki potenciális bűnöző lesz. A teljes lakosságot megelőzési célokból megfigyelik majd, az emberi szabadságjogokat pedig feláldozzák a jelenleginél nagyobb biztonság oltárán. Az új törvény nem ismer kivételeket és nem nyújt mentességet az orvosoknak, az ügyvédeknek, de az egyházak képviselőinek vagy az újságíróknak sem" - nyilatkozta a parlamenti képviselő, aki korábban számos kérdést tett fel az ügyben Maria Berger osztrák igazságügyi miniszternek.

Zach többek között arra volt kíváncsi, hogy betiltják-e az anonim szörfölést lehetővé tévő szolgáltatásokat (Java Anon Proxys - JAP, TOR) vagy kötelezik az internetszolgáltatókat a működésük megakadályozására; megtiltják-e az internetes telefonok és az internetkávézók működését és valóban azt hiszik, hogy a terroristák és a szervezett bűnözők önként és dalolva hozzá fognak járulni kommunikációjuk megfigyeléséhez?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!