Berta Sándor

Ausztria: távközlési adattárolás 6 hónapig

Az osztrák közlekedési, innovációs és technológiai minisztérium kiküldte a távközlési adattárolásról szóló törvénytervezetet az internetszolgáltatóknak és a távközlési vállalatoknak.

Mint ismeretes, az európai uniós tagországok igazságügyi miniszterei tavaly februárban szavazták meg az egységes távközlési adattárolásról szóló irányelvet. Az illetékes osztrák minisztérium elképzelései szerint Ausztriában hat hónapon keresztül tárolnák az internetszolgáltatók a mobil, illetve vezetékes távközlési cégek a felhasználók telekommunikációs forgalmi adatait.

Az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetsége (ISPA) korábban már bírálta az európai távközlési adattárolási kötelezettséget, mondván az irányelv technikailag "teljesen hülyeség". Azt a telekommunikációs cégeknek kiküldött törvénytervezet kiegészítő melléklete is elismeri, hogy az adattárolás miatt keletkezhetnek plusz költségek, azonban azt egyelőre még nem lehet megbecsülni, hogy ezek az összegek mekkorák lesznek.

Németországban nemrég fogadták el a távközlési adattárolási irányelvet és ott a többletköltségeket a szolgáltatók az ügyfelekre fogják hárítani. Az adatokat szintén hat hónapig fogják megőrizni, a megfelelő rendszerek kiépítése akár 75 millió euróba is kerülhet, nem beszélve a több tízmillió euróba kerülő plusz személyzet fizetéséről, adó- és járulékterheiről. Érthető, hogy ezek után nemcsak Németországban van éles vita, hanem Ausztriában is.

Az ARGE Daten osztrák adatvédelmi szervezet állásfoglalásában kifejtette: a tervezett lépés egy biztonságpolitikai zsákutca, amely ráadásul teljességgel összeegyeztethetetlen egy nyitott társadalom alapértékeivel, sérti az alapvető emberi jogokat. A törvény lehetővé tenni az állampolgárok kommunikációs szokásainak kikémlelését. A szervezet adatai szerint Ausztriában jelenleg 12-14 millió telefonelőfizetés van, évente 20-40 milliárd telefonhívást bonyolítanak és 40 milliárd e-mailt küldenek el.

A módosított távközlési törvény már idén szeptember 15-én hatályba lép, annak ellenére, hogy az irányelvet Ausztriában 2009. március 15-ig kellene elfogadni. A minisztériumhoz módosító indítványokat május 21-ig lehet benyújtani. A hasonló magyar törvény egyelőre még várat magára, ugyanis a szabad demokraták elnökváltása körüli kampány bekavart a döntésbe: a liberálisnak mondott párt vezető poziciójáért harcoló Kóka János nem támogat(hat)ta a szabadságjogok csorbítását.

Mindenesetre elgondolkoztató, hogy a várhatóan több tíz-, sőt több százmillió eurós költségeket nekünk, felhasználóknak kell majd megfizetnünk, vagy a szolgáltatások árában vagy külön adók formájában. Vagyis megfigyelnek és lehallgatnak bennünket és még mi is fizessük ki. Isten hozott mindenkit az új digitális börtönben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garfield #11
    Ehh, basszájba, Ernőke, már megint ez a teszkógazdaságos adatvédelem...
    Ugyan lapozzuk már fel az Eht.-t (gy.k.: 2003. évi C. törvény), és keressük meg a 157. § 82), (3) és (8) bekezdéseket, valamint nézzünk utána a 35/2002-es számviteli kérdésnek.
  • Evil Merodak #10
    "A törvény lehetővé tenni az állampolgárok kommunikációs szokásainak kikémlelését."

    Jó kis mondat.
  • teddybear #9
    Bocs, nem volt elég részletes, amit írtam.
    Ha részletes számlát kérsz, akkor tételesen felsorolják benne, hogy mikor, kivel beszéltél.
  • kicsizoz #8
    Ott a pont!
    A lényeg ha ez igaz lenne, a forgalomarányos számlázásban résztvevő tételekre nem lehet igaz, mert túl rövid idő, jelenleg is megörzik, de sokkal tovább (törvényi kötelezettség), a számlázásban nem szereplő tételeknél meg minek?

    Az egész értelmét nem látom, kicsit zavaros...
  • teddybear #7
    Ami azt illeti, ezeknek az adatoknak alapján számláznak a fogyasztónak a telefontársaságok, aminek a másolatát eddig is 5 évig meg kell őrízniök, APEH előírás.
  • Lame #6
    Aki ezt kitalalta es tamogatja azt siman lecsuknam 10 evre azt gondolkozzon el rajta mit csinalt rosszul.
  • cabzedo #5
    Elárulok neked valamit, de csakis neked és ne feledd ez egy hétpecsétes titok: az internetszolgáltatónk már most tárolja az adatokat ha nem 6 de 2 hónapig biztos.
  • teddybear #4
    Ijesztő, ahogy sokan összekeverernek mindent. A cikk írója azt érezteti, hogy ezentúl mindenkit lehallgatnak, megfigyelnek. Pedig " Az illetékes osztrák minisztérium elképzelései szerint Ausztriában hat hónapon keresztül tárolnák az internetszolgáltatók a mobil, illetve vezetékes távközlési cégek a felhasználók telekommunikációs forgalmi adatait." , azaz szó sincs a beszélgetések rögzítéséről. "Csak" azt rögzítik kit hívsz, vagy ki hív, mikor, meddig beszéltetek telefonon. Ehhez talán még a mobilnál rögzítik a körülbelüli tartózkodási helyedet is. Persze, ez is eléggé irritáló, de ez még nem lehallgatás.
  • Razgon #3
    Lószaft a gessükbe!
  • Razgon #2
    Szánalmas. Ráadásul pofátlan módon mindent a megfigyeltekkel fizettetnek majd meg.