Berta Sándor

Apple iPhone: még meg sem jelent, már másolják

Miközben az amerikai vállalat még az iPhone piacra dobási ütemtervének betartása miatt aggódik, Kínában már megjelentek az első vitatható minőségű termékkópiák.

Az Apple iPhone piacra dobását korábban is számos pletyka és spekuláció előzte meg. Az új készülék bemutatását követően némileg megnyugodtak a kedélyek, azonban ezt a szinte idilli időszakot megzavarták azok a hírek, amelyek kínai másolatok megjelenéséről szólnak. A hamis iPhone-ok már nemcsak a tervezőasztalon léteznek, hanem kézzel fogható termékek, amelyeket gyakorlatilag bárki megvehet a kínai piacokon. Ezt csak tetézi, hogy az Apple kénytelen volt a MacOS X következő, Leopard kódnevű változatának fejlesztését kitolni, mert az iPhone nem megfelelő szoftverének hibáit helyre kellett hozni és ehhez az operációs rendszer fejlesztőcsapatából vontak el szakembereket.

Így sem biztos, hogy a billentyűzetet és a képernyőt magába foglaló óriás érintőképernyővel ellátott, kamerás, internetezésre, zenehallgatásra és filmnézésre egyaránt alkalmas telefon június elején a boltokba kerül, mert a legfrisseb pletykák szerint a tesztek során általában túl hamar lemerül az akkumulátor. S amíg a vállalatot lefoglalja ezeknek a problémáknak a megoldása, a kínai hamisító cégek vígan élik világukat és a kereskedők, mint például a Fuijan Huamin Import and Export Company segítségével már értékesítik a látványos dizájnon alapuló termékeiket. Az új eszközökre már az Apple ügyvédjei is felfigyeltek és igyekeznek fellépni a jelenséggel szemben - hol több, hol kevesebb sikerrel.


A márkanév ereje: az Apple logó másolása nélkül jóval kevesebbet lehetne eladni belőle

Dél-koreai mobiltelefon-gyártók információi szerint a kínai másolócégek egy új termék megjelenését követően 20-40 mérnökből és programozóból álló csapatokat állítanak munkába, hogy mielőbb elkészülhessen az eredetire megtévesztésig hasonlító másolat, amit azonnal piacra is dobnak. Ezeket a termékkópiákat gyakran olyan gyorsan értékesítik, hogy a legtöbb vállalat észre sem veszi a csalást, vagy ha észleli is, legfeljebb egy vagy két mintapéldányt tud lefoglaltatni, de a hamisítóknak nem akad a nyomára.

A másolatok egyik jeles képviselője a 100 euróba kerülő Hua Long IP2000, amely ugyan nagyon hasonlít az iPhonera, de árulkodó jel a hagyományos billentyűzet az érintőképernyő alatt, valamint a készülék hátoldalán lévő nagy méretű Apple-logó. Korábban az Apple már perrel fenyegetett egy ausztrál csoportot is, mivel azok egy iPhone-szerű felhasználói felületet tettek ingyenesen elérhetővé a Windows Mobile felhasználók számára.

A telefonhamisítók időközben akkorra tapasztalatra tettek szert, hogy időnként elengedik fantáziájukat, és rögtön továbbfejlesztik a még meg sem jelent modellt. Nemrégiben például E-Smart névvel elektromotorral működő telefon bukkant fel, a Sony legnagyobb meglepetésére pedig megjelent a PlayStation játékkonzolt és mobiltelefont keresztező PSP Phone nevű szerkezet, amelyhez hasonlót még csak nem is terveznek a japán óriásvállalatnál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PíszLávJuniti #20
    Gondolom fordítva működik, azaz, "ujjbegyes" képernyőt simán lehet használni stylussal ha arra van szükség. De pl menüben lapozgatáshoz, meg egykét funkcióhoz kár elővenni...
  • marositech #19
    Hőőőhhh! Ekkora lama céget!

    "Előbb mutogatja a képet,
    majd 1 év múlva a gépet."

    Faszául rímel. Ne haragudjatok, éééén egy lófukarnyi időt sem adnék a másolóknak. Miért nem lehet olyat csinálni, hogy bemutató előtt 1 hónappal villogni az új termék képét. Majd utána forgalmazni? Sebaj ez Apple!
  • Madve #18
    LG Prada... Akkor ennyi erővel minden érintőképernyős vékony mobil iphone koppincs...

    http://mobilarena.hu/hirek/2007-02-08/lg_prada_video.html
  • Gerygrey #17
    Made-In-China mi? :)

    mar megint ugyan azok az emberek fikazzak ugyan azt a ceget huszadszorrra is. Boooring.
    Légyszi idézd vissza az üzenetemből azt a részt ahol fikázom a céget. Fakultatív programként az előző 19-et is előkeríthetnéd, ha már ennyire azt gondolod... Köszi :) (én nem fikázom az Apple-t, csak egynek tartom a sok közül, nekem csak azzal van problémám hogy a legjobbnak állítják be magukat egyfolytában - igen, ez booooring...)
  • rajenk #16
    Nekem P910i-van, es biztos le fogom cserelni az iPhone-ra! Kínai másolatokról meg jobb ha nem beszélünk, mivel köztudott, hogy mennyire ratyi, silány minőségűek. De érdekesség képpen itt egy link, mire képes a kínai másolóipar:

    Made-In-China

    El lehet gondolkodni, mi volt előbb a tyúk (eredeti) vagy a tojás (kínai)...
  • GregSB #15
    Igen. Es mar megint ugyan azok az emberek fikazzak ugyan azt a ceget huszadszorrra is. Boooring.
  • grebber #14
    Csinálhatnak ezzel bármit számomra nem megfizethető kategoria!
  • Carbine #13
    még hogy szabad piac
  • NEXUS6 #12
    Hát ha olyan szuperforradalmi újdonsággal jönnek ki, akkor az úgy fog viszonyulni a hamisítványhoz, mint a Playstation a Polystationhoz.;)))
    És akkor nem kell hogy isgassa őket a dolog.

    Én viszont azt látom, hogy a Ifon meg a klónjai között lehet hogy nincs is nagyságrendi minőségi különbség!;)
  • Gerygrey #11
    Nekem pont azért tetszik jobban, mert stylussal lehet használni az iPhone-al ellentétben, halál lenne ha ujbeggyel kéne gépelnem egy amúgy nem túl nagy képernyőn levő virtuális billentyűzettel. A stylussal sokkal precízebben lehet dolgozni, de legalábbis gépelni egészen biztosan - a SE P910-en én fórumozok, e-mailezek, kommenteket firkálgatok az SG-re minden további nélkül, az iPhone-al nem hiszem hogy ilyen jól menne.

    Jah, biztos téged se zavarna, ha lenne egy jól menő céged
    És ide a pontot a mondat végére. Ha lenne egy cégem, ami tényleg jól megy, leszarnám magasról a többieket. Ha a nép megveszi a szaromat, nem érdekelne hogy mások ugyanolyan szart csinálnak kicsit gagyibb kivitelezésben. Mondjuk nekem használhatóbbnak tűnik ez az iPhone klón mint az eredeti, leszámítva a gombokat amik nem sikerültek túlzottan esztétikusra, de azért most van mitől félnie az Apple-nek.