Gyurkity Péter

Apple - az iPhone miatt csúszik a Leopard

Igaznak bizonyultak a Mac OS X legújabb változatának csúszásáról szóló pletykák, egyedül az ok nem stimmelt. Az operációs rendszer az iPhone szoftvere miatt csúszik októberre, a következményekről még megoszlanak a vélemények.

Az Apple saját oldalán, egy rövid bejelentés keretében adta hírül, hogy valóban elhalasztják a Leopard kódnéven fejlesztés alatt álló verzió megjelenését, mégpedig egészen októberig. Erről már a jól értesültek korábban beszámoltak, ám az ok akkor a Vista-kompatibilitás volt. Ez végül nem bizonyult igaznak, ám a cég elismerte, hogy az iPhone körüli munkálatok miatt fontos erőforrásokat csoportosítottak át, amely közvetlenül eredményezte a komoly csúszást.

"Az iPhone szoftvere a legösszetettebb, legkifinomultabb, ami mobil eszközökön valaha helyet kapott, a fejlesztés időben történő befejezése emiatt komoly következményekkel járt. Egyéb részlegektől kellett átcsoportosítanunk értékes munkaerőt és egyéb erőforrásokat" - áll a bejelentésben. Korábban még arról szólt a fáma, hogy az operációs rendszer legújabb változata még júniusban, a cég fejlesztői konferenciája előtt elkészül, ám ehelyett most októberre várható a Mac OS X Leopard. Nem kis csúszást jelent ez az eredeti tervekhez képest, hiszen sokan arra számítottak, hogy még 2006 végén, a Vista előtt sikerül piacra dobni a fejlesztést.

Arról egyelőre megoszlanak a vélemények, hogy mindez milyen következményeket von maga után. Egyes elemzők szerint némileg visszaesik majd a kereslet az új Macintoshok iránt, mások viszont arra hivatkoznak, hogy a fanatikusokat ez nem befolyásolja majd, ezért a hatás elenyésző lesz. Ráadásul az iPhone megjelenése - amely júniusban esedékes - komoly bevételi forrás lehet, különösképpen az észak-amerikai kontinensen, ahol a mintegy 70 százalékos iPod-uralom alapján nem kis bázisra építhetnek.

"Úgy gondoljuk, hogy mindez megéri majd a várakozást. Az életben sok esetben kompromisszumokra van szükség, és úgy véljük, hogy ezúttal nagyon is helyesen döntöttünk" - áll az indoklás a cég közleményében. Ennek érvényességét majd a bevételi mutatók eldöntik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Troll #14
  Csak a szolgáltatóktól lehet majd kapni, csillió éves szerződéssel.
 • A1274815 #13
  Az Aero Glass hasznos tud lenni: live thumbain, síma ALT+TAB, és igazából proci kímélőbb.
 • Penge4 #12
  Szerintem az Aero Glassnak és a Media Centernek se sok, valószínűleg ha váltásra kényszerülök, akkor azt is klasszikus Windows felülettel fogom majd használni egy rakás felesleges cuccot kikapcsolva. De nem is ezen volt a hangsúly, hanem hogy mekkora gép kell ahhoz, hogy minden funkcióját kihasználd.
 • Cactus #11
  Szerintetek iPhone-t lehet majd kapni szolgáltatóktól is, vagy pedig csak az apple boltokban?
 • asysoft #10
  Nem tudom, mennyit lehetett belőlük "normálisan kihasználni", de szerintem az automounttal párosított dmg hiba kifejezetten veszélyes. Persze lehet, hogy már foltozva vannak, de a Windowsos férgek is javított sérülékenységeket szoktak kihasználni...
  Flip3D szerintem inkább csak "erőfitogtatás" miatt van benne, valóban haszontalan dolog.
 • csorfab #9
  Fuh hát a Flip3d a legértelmetlenebb fícsör amit valaha is láttam :D
  És ezt nem divatfikázásból, hanem komolyan mondom. Használtam a Vistát, és egész jól sikerült szvsz, de a F3d-nek SEMMI értelme nincs :)
 • Penge4 #8
  Használhatóság relatív, erősebb gép csak akkor kell, ha ki akarod használni minden funkcióját, pl Aero Glass, Media Center, 3D Flip...stb De akkor sokkal erősebb...
 • csorfab #7
  A MOAB egy szánalmas próbálkozás volt, volt benne kb 2 hiba, amit tényleg normálisan ki lehetett használni, és ezeket már javította is az Apple (3 héten belül)...
 • asysoft #6
  Ahogy mondták, Vista késett egypár évet (emlékeim szerint 2003-ban akarták megjelentetni először), és megfelelő hardwaren gyorsabb, mint az XP (főleg memória kell neki). Apple-nek annyival egyszerűbb a dolga, hogy ő maga állítja össze a gépeket is, így alaposan tesztelni tudja az adott HW-SW párost (a biztonságossága szerintem főleg relatív, lásd pl MoAB (persze itt is volt egypár 3rd party program, de ezeket nem számolva is érdekes a helyzet) ).
 • kerek1224 #5
  ez mekkora hülyeség. Szerinted a vista határidőre jelent meg? Csúszott vagy 2 évet.
  Amúgy meg nem kell hozzá sokkal brutálisabb konfig, mint az XP-hez, használhatósága meg jobb, dirverellátottsága valóban gyenge egyenlőre.