Specker Balázs

Lemásolták az iPhone kezelőfelületét

Az Apple máris pereskedéssel fenyegeti azt az ausztrál csoportot, akik egy iPhone-szerű felhasználói felületet tettek ingyenesen elérhetővé a Windows Mobile felhasználók számára.


Az iPhone felülete Win alatt
A Sydney Morning Herald Tribune hírül adta, hogy pár Apple-rajongó mivel nem bírta kivárni míg iPhone-hoz jut, ezért egy - a telefonéhoz megszólalásig hasonlító - felhasználói felületet fejlesztett ki hordozható windowsos eszközökre. Az iPhone felület a legtöbb Windows Mobile és Palm operációs rendszerre épülő okostelefonnal együttműködik. Az újítás elsősorban a szemnek szól, mivel új funkciókkal nem gazdagították az operációs rendszereket.

Nem sokkal azután, hogy a skinek felkerültek a Brigthandre és Xda-ra szakosodott fejlesztők üzenőfalára, az Apple rögtön levélben kérte azok eltávolítását, valamint elmarasztalta az amatőr tervezőket, mert állítólag nem volt joguk közzétenni fejlesztésük eredményét. A MoDaCo mobilos honlapot üzemeltető Paul O'Brien is kapott egy felszólítást az O'Melveny & Myers jogi cégtől, amiért a weboldalára felrakott egy képet az új felületről.

Az Apple "azt követeli Öntől, hogy távolítsa el ezt a képet a weboldaláról, és zárkózzon el az Apple szerzői joggal védett anyagainak terjesztésétől azzal, hogy eltávolítja a http://forum.xda-developers.com-ra mutató linket, ahol a szóban forgó ikonokat és képeket terjesztik" - áll a felszólításban.

Nem ez az első eset, hogy az Apple jogi csapata blogokat és weboldal-tulajdonos magánszemélyeket vesz célba. 2004-ben három blogírót vádolt meg a cég azt állítva, hogy "kereskedelmi titkokat" hoztak nyilvánosságra egy még meg nem jelent Apple-termékről. A kereset benyújtásával az Apple bízott abban, hogy fény derül a bizalmas információkat kiszivárogtató alkalmazott személyére is. Először a bíróság az Apple javára ítélt, ám a bloggerereket képviselő Electronic Frontier Foundation fellebbezést nyújtott be. Az ügyben eljáró Franklin Elia bíró végül visszautasította az Apple érvelését, mely arról szólt, hogy a blogírók nem igazi újságírók, és ezért az Első Kiegészítés nem védi őket forrásaik titokban tartásával kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #37
    Nem egészen világos számomra, hogy a mostani magyar kormány hogy tud felelős lenni az MS a '80-as évek óta tartó sikeréhez.
  • TeFigyeljHaver #36
    Köszi a hozzászólásodat, habár a "fair use" csalit nem veszem be.

    Ugyancsak köszönöm az SG Moderátort, hogy nem törölte a #34-st.

    Habár 30+ éve vagyok idekint, mert nem tetszett a havi 90-Ft "ösztöndij", de manapság úgy látom, hogy az akkor luxus volt. Akkor legalább mindenki tudta, hogy kik kezében van a fegyver...láthatólag.

    De most, manapság hogy müködik a rendszer ? Ide dugok egy 20-ast, oda egy 40-st. és máris müködik a "demokrácia".

    Magyarország elvesztette a becsületét.

    És ezt látva, "a könnyem kicsordul"

    Sándor
  • Tyberius #35
    Kérdés: Neked mi bajod?
    Válasz: Nem tudom, de nem is érdekel. Ha Neked az Apple a "jó", a Microsoft meg a "gonosz", és mindehhez még a magyar kormánynak is van valami köze, akkor az már nem olyasmi, amivel itt a fórumon meg tudunk küzdeni. Kérd agyturkász segítségét. De tényleg.

    Amiről a cikkben szó van, az egy egyszerű téma. Minden oprendszerhez, okosabb telefonhoz, PDA-hoz, sőt egyes mp3-lejátszókhoz is lehet letölteni témákat. Ezeket általában magánszemélyek készítik, önszorgalomból, és tök ingyen terjesztik. A neten százával találhatsz ingyenes website-okat, ahol letölthetsz ilyen-olyan témákat, amiktől mondjuk úgy néz ki a telefonod, mint egy számítógép-kijelző a Star Trekben. Csak éppen a Paramount ezért senkit nem fenyeget perrel. Az ilyesmit a jogtulajdonosok általában a "fair use" kategóriába sorolják, és békén hagyják. Az Apple nem. Ez a felháborodás alapja.
  • TeFigyeljHaver #34
    Kérdés:

    Miért mindig másolják az Apple-t ?

    Miért nem találják ki a dolgokat maguktól ?

    Válasz:

    Mert egyszerüen nincs rá eszük.

    Az úgynevezett "népmüvelet" manapság, már okosságra nem tanít. Inkább csak az, hogy "tiszteljük a törvényt" ha árt, ha nem...tiszteljük a kormányt, ha árt, ha nem, fogadjuk el a saját magunk megalázását, ha tetszik ha nem; építsék a kormány erödöt, adják el a meglévö épületeket 1milliád Euróért, és röhögve lopják el mind azt a pénzt, rátok szarva...És ti erre szavaztok. Megérdemlitek. Most igyátok a levét.

    Ez a külömbség az Apple és a Microsoft között.

    Az Apple nem akar uralkodni.

    A Microsoft igen.

  • Su0my #33
    nehogy azt hidd, hogy csak ez készül így...
  • Tyberius #32
    Én azért az Apple-t nem marháznám le. Annak idején sok mikroszámítógép-fejlesztő vágott bele a bizniszbe saját platformmal, saját oprendszerrel, mára az IBM-kompatibilis PC-k már mindent és mindenkit lemostak ebben a szegmensben, az egy Apple-t kivéve. Szerintem ez önmagában eredmény, és állítom, hogy ez nem kis részben annak köszönhető, hogy a Macintosh kialakított magának egy, a PC felhasználói bázisához képest szűk, de állandó rajongói tábort, vevőkört, imázst, nevezzük ahogy tetszik.

    Az OSX szabad felhasználása bármilyen PC-n lehet, hogy rosszat tenne ennek a képnek, lehet, hogy nem. Gyanítom, hogy Jobsnak van elég esze, hogy ezt el tudja dönteni. Mindig is ő volt az Apple sikerének a kulcsa: jellemző, hogy miután otthagyta a céget, az dögrovásra került, mikor visszatért, fellendült. Kíváncsi vagyok, hol tartana most az Apple, ha Jobs mindvégig ott marad.
  • Athlon64 #31
    Teljesen egyetértek veled!
    És az XP SP2-vel szerintem is nagyon stabil rendszer és nem nagyon van olyan, hogy nem megy egy XP-re csatlakoztatott HW, hiszen a mai napig az WinXP az alapértelmezett oprendszer a PC-ken.

    De az olyan kezdeményezések mint az Ubuntu Linux vagy a Suse Linux, amik kitűzték célul, hogy folyamatos előre kitűzött célok alapján központi irányítással feljesztenek és a felhasználó barátság az egyik legfontosabb céljuk, szóval ezeknek is van jövőjük.
    Az Apple meg annak ellenére, hogy főként szoftver fejlesztő, elég nagy marha, hogy nem terjeszti ki az oprendszerét a teljes PC körre, de megjegyezné, hogy csak saját felelőségre telepítse az ember nem Mac gépre. Ezzel szembe hivatalosan tiltja az ilyet.


    És hogy a Mac nem fagy. Szegény Szalu gyerek a fix.tv-n már nem előszőr nem tudja bemutatni OSx-re az éppen aktuális játékot, mert pont akkor nem akart elindúlni valami miatt és legutóbb meg még úgy le is fagyott az OSX hogy a nagy OSX-es gyerek mondta neki , hogy nyomj egy "harver reszetet".
    Na ilyet XP-n talán még sosem kellet csinálnom
    :D
  • Tyberius #30
    A Microsoft nem lopta a DOS-t, hanem vette.
    A GUI-t meg az egeret mindketten a Xeroxtól lopták... habár inkább kukázták, ugyanis a Xerox csak ült a mérnökein, nem láttak fantáziát egyik újításban sem, így aztán nem csoda, hogy Palo Altóból idővel szétrajzottak a mérnökök, és hol kötöttek ki? Bizony, Gates és Jobs ölelő karjaiban. Többek között.
    A Microsoft hosszú utat tett meg, szerintem az XP-nek már egészen oprendszer formája van... persze sok Linux és Mac fanboy még mindig a win95 és 98 hibáit rója fel a Microsoftnak. Nekem amióta XP-m és rendes, többé-kevésbé minőségi (olcsóság is szempont azért) alkatrészekből összerakott gépem van, azóta nem láttam fagyást/kékhalált, nem kell buherálni (de ha akarom, akkor lehet), barátságos és jó teljesítményt ad. Ki kívánhatna ennél többet egy számítógéptől?

    Mellesleg a Microsoft, bár nem vallja be, de a piaci sikerét éppen azzal alapozta meg, hogy hagyta, hogy az emberek ellopják a programjait, és mindenféle szutyok gépekre is feltelepítsék, hiszen így mindenki az ő termékeiket ismeri meg, míg az Apple erősen lekorlátozta a szoftverei terjeszthetőségét azzal, hogy a hardverrel egy egységbe foglalta. Így még ha sokak szerint jobbak is az Apple szoftverei, akkor is a Microsoft kerül ki győztesen piaci elterjedtség szempontjából. Amit én nem is bánok. Így mennek a dolgok a kapitalizmusban...
  • Athlon64 #29
    Na látom még megy a fortyogás! :)

    Hát egy kicsit, hozzáteszek. :)

    Aki egyik oldalra se akar oprenszer terén tejelni az szerintem már elkezdett a Linux felé nézelődni.
    És ha valaki nem akar értetlen arcal a monitor előtt űlni, annak az Ubuntu 6.10-et ajánlom.
    A Suse 10.2 -se rosz KDE-vel, de szerintem sokkal jobb, egyszerűbb használni az Ubuntu-t! És Live módban is elég jó, telepítve meg kifejezetten jó!
  • hungo #28
    "Ezt viccnek szántad? A Microfos az, ami az olyannyira kedvelt PC-t szar kínai és kóreai alkatrészekből rakja össze és gyakori a hardverütközés és kékhalál ezek miatt. Míg az OSX tökéletesen együttműködik a Macintosh-sal..."

    Szerintem neked elgurult a gyógyszered... a Microsoft mióta rak össze alkatrészekből gépeket???