Berta Sándor

Válasz a HD-DVD és a Blu-ray feltörésére

Az AACS másolásvédelem mögött álló Advanced Access Content System License Administrator (AACS LA) nevű konzorcium némi késéssel ugyan, de lépett a HD-DVD és a Blu-ray lemezeknél is alkalmazott védelem feltörésének ügyében.

Mint ismeretes, már január közepén elérhetők voltak az első HD-DVD filmek kalózmásolatai, néhány nap múlva pedig már a Blu-ray digitális másolásvédelmének (DRM) feltöréséről számoltunk be. Február végén a SlySoft szép csendben piacra dobta az AnyDVD legújabb változatát, amely immár a HD-DVD korongokkal is megbirkózik, megkerülve az AACS másolásvédelmet és a HDCP-vel kapcsolatos követelményeket. Majd március elején kiderült, hogy az AnyDVD-nek már a Blu-ray korongoknál alkalmazott DRM sem jelent akadályt.

Az AACS LA nem tudott lépést tartani az eseményekkel és csupán most, hónapokkal az események után adta ki javítását, amely deaktiválja a használt kulcsokat, így a szoftveres lejátszóprogramokkal lehetetlenné válik az újabb filmek megtekintése. A konzorcium sietett leszögezni, hogy nem az AACS-t törték fel, hanem csakk a lejátszáshoz használt szoftvereket (például a WinDVD-t és a Cyberlink PowerDVD 7.x változatait), amelyek így képesek voltak azokat a kulcsokat kiolvasni, amelyeket korábban más programokhoz adtak ki.

Az AACS LA azt szerette volna elérni, hogy ezeket a kódokat nyilvánítsák érvénytelennek, ez most meg is történt. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben egy lejátszóprogramba behelyez valaki egy új lemezt, amely még a régi kulcsok egyikét tartalmazza, akkor az alkalmazás nem fogja lejátszani nemcsak azt, de még a régebbi filmeket sem. Az új szabályozásnak köszönhetően a szoftvereknek ugyanis tartalmazniuk kell az érvénytelen kódokat is.

A WinDVD-t kiadó InterVideo már meg is jelentette a biztonsági frissítést, ami megoldást jelent a problémára és amely már számos új AACS-kulcsot tartalmaz. A Cyberlink ugyanakkor még nem tett elérhetővé hasonló javítást. Ezzel a lépéssel a WinDVD és a Cyberlink PowerDVD 7.x régi verziói feketelistára kerültek, a további használatuk gyakorlatilag megkérdőjeleződik és értelmetlenné válik.

Kérdés persze, hogy a BackupHDDVD megalkotójaként elhíresült, muslix64 nevű hacker annyiban hagyja-e dolgot, vagy ő, netán mások ismét munkába lendülnek és ismét hallatnak magukról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BlueGold #25
  Úgy bezony + amikor 13-15e Ft-ért lehetett venni DVD-írókat és 100-200 Ft-ért írható lemezeket. Amig nem adják "emberi" áron az írókat + az írható lemezeket, addig max. a Sznobok fogják venni.
 • Librarian #24
  ÉS szóla Murphy: Ami feltörhető, azt fel is fogják törni! :D
 • stain #23
  Én határozottan arra emlékszem, hogy akkor futott fel a dvd, amikor elkezdték másolni.
 • dez #22
  Ez jól hangzik, de az a helyzet, hogy ha nem is mindenki, de épp elég sokan keresik a HD-s tartalmakat. Túl sokan ahhoz, hogy ilyen sztrájkra lehetne fogni őket. :)
 • strogg #21
  Szerintem meg annyiban kéne hagyni a dolgot. :) Nem kell feltörni. erőlködjenek csak az eladhatatlan, és hülyére védettlemezeikkel. Aztán rájönnek, hogy a kutyának sem kell, és kiadják másolásvédelem nélkül is. Ennyi. (lsd: drm mentes mp3-as zeneboltok)
 • dez #20
  Naná. De fel sem kell törni, elég, ha nem telepíted a frissítést. :)
  Na jó, viccet félre téve, akkor nem mennek majd az új lemezek, a teljesen új kulcsókkal, ha jól értem.
  Mindegy, tényleg csak rövid idő kérdése egy jó crackernek egy player-védelem feltörése.
  Akkor lenne gond, ha teljesen letiltanák a PC-s playereket (se kulcs, se posztó), de azt nem hiszem.
 • vax #19
  hát igen eddig mindent vitt. :)
 • sathinel #18
  Ja de ahogy lenni szokott amit fel lehet törni, azt fel is törik. A jó védelem is csak idő. Aztán szopnak megint. Addig legalább lessz sok anyag ilyen minőségben.
 • dez #17
  Az a helyzet, hogy valójában ezt a védelmet sem törték fel, mert akkor annyi kulcsot csinálhatnának, amennyit akarnak. Csak 1-2 lejátszóprogramból sikerült kiszedni az éppen lejátszott film kulcsát, mert nem is voltak különösebben védve ez ellen. Muris, hogy most kiadtak hozzájuk egy "biztonsági frissítést", hogy már ne lehessen ezt megtenni. :D De azt nem értem, ez az AACS LA plusz még mit is akar kavarni.
 • Praetor #16
  Szerintem kössünk fogadást, hogy a következő törésig mennyi idő fog eltelni...