Berta Sándor

DVD-Jon már képes az iPod védelmének szimulálására

Jon Lech Johansen egy olyan technológiát fejlesztett ki, amelynek a segítségével más tartalomszolgáltatók másolásvédett zenei anyagait is le lehet játszani az Apple iPod készülékein.

A norvég fiatalember sosem ül a babérjain, legutóbb például azt jelentette be, hogy pénzt csinálna az Apple másolásvédelmének feltöréséből. Ezt szerinte a cég sem fogja megakadályozni, mert mindez az iPod lejátszók malmára hajtja a vizet. A bejelentés óta három hét telt el, ennyi időre volt szüksége a DVD-Jonnak a másolásvédelem feltörésére. Az ezt lehetővé tévő szoftvert most a hacker eredeti terve szerint pénzért kínálja a különböző zeneletöltő portáloknak, illetve az ilyen szolgáltatásokat kínáló cégeknek. Erről Monique Farantzos, a DoubleTwist cég társalapítója tájékoztatta a sajtó munkatársait.

"Teljesen átvizsgálta az Apple által az iPodnál alkalmazott FairPlay digitális másolásvédelmi rendszert, majd kifejlesztett egy olyan programot, ami képes a FairPlay szimulálására, így gyakorlatilag bármilyen zenei tartalom lejátszhatóvá válik a készülékeken" - nyilatkozta Monique Farantzos. A DoubleTwist társalapítója elmondta azt is, hogy az Apple egyik nagy konkurense máris jelezte érdeklődését az új szoftver iránt, konkrét cégnevet azonban Farantzos nem akart elárulni.

Jon Lech Johansen technológiájának segítségével végre megtörhetővé válhat az Apple monopóliumhelyzete a zenei piacon. Az amerikai vállalat az iPod, az iTunes és az iTunes Music Store hármas termék- és szolgáltatáscsaláddal a helyi piac háromnegyedét uralja. Kérdés persze, hogy valóban sikerült-e DVD-Jonnak az áttörés és ha igen, akkor mit lép erre az Apple.

"Számítunk arra, hogy a cég ügyvédjei hamarosan támadásba lendülnek, ám a saját ügyvédeink biztosítottak bennünket arról, hogy teljesen legálisan területen mozgunk" - mondta Monique Farantzos. Fred von Lohmann, az Electronic Frontier Foundation (EFF) nevű civil szervezet jogásza szerint azonban Johansen ugyan elővigyázatosabb volt mint korábban, ám ez még egyáltalán nem biztos hogy megmenti őt egy Apple-pertől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ecology #6
    Az Ipod egy kiválló termék! Viszont brutálisan drága még a legkisebb változat is! Ha legalább 30-40%-al mérsékelnék az áraikat abszolút favorit lenne de így csak a tehetősebbek engedhetik meg maguknak!
  • Sanyix #5
    Az a jobb, ami jobb és olcsóbb. Márpedig se a zune, se az ipod nem tartozik ide...
  • kev #4
    Ez a figura még szabadlábon van ?
    :)
  • abzu #3
    egyszer az apple oldalára máskor meg teljesen tönkre akarja tenni?
    Zune jobb?
  • erb #2
    ideje volt.
  • bertino #1
    iPodot kibelezték