Berta Sándor

A HD-DVD után a Blu-rayt is feltörték

A BackupHDDVD megalkotója ismét hallatott magától és mindez azt jelenti, hogy a filmiparnak nem árt kicsit komolyabban vennie a muslix64 nevű hackert.

Mint ismeretes, muslix64 tavaly decemberben - közvetlenül az ünnepek előtt - törte fel sikeresen a HD-DVD másolásvédelmét. A hackernek sikerült megkerülni a következő generációs optikai formátum által használt AACS-technológiát. A sikeres manővert a Doom9 fórumra elküldött bejegyzésben részletezte. Állítása szerint rábukkant a HD DVD lemez által használt titkosító kulcsra, amely nagy valószínűséggel a lejátszószoftver jóvoltából lepleződött le. A kulcs birtokában már lehetővé vált a lemezen lévő film átmásolása a merevlemezre, a nagy felbontású tartalom szabad, korlátlan használata.

Időközben - a BackupHDDVD névre keresztelt alkalmazás segítségével - immár négy alkotásról, a HD-DVD korongokon is kiadott Pitch Black - 22 évente sötétség, a The Chronicles of Riddick vagyis a Pitch Black 2: A Sötétség Krónikája, a Batman Begins - Batman: Kezdődik!, valamint a Serenity című filmekről készültek kalózkópiák.

A filmipar azonban elkövetett egy hibát, ugyanis a Blu-ray korongokon ugyanazt az Advanced Access Content System (AACS) másolásvédelmet alkalmazzák, mint a HD-DVD-ken, így muslix64-nek elegendő volt csupán néhány nap arra, hogy átírhassa a szoftverét és elkészítse a stílusosan BackupBluRay névre keresztelt programját.

Az új szoftver azonban még közel sem tökéletes, számos hibája van, de már egyre többen próbálkoznak a használatával ki több, ki kevesebb sikerrel. Mindenesetre a filmiparnak komolyan el kell gondolkoznia, hogy mit fog lépni, illetve, hogy kitart-e a másolásvédelmek, ezen belül is az AACS alkalmazása mellett, hiszen annak feltörése és a megjelent két szoftver nem igazán vet jó fényt a filmstúdiókra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gErEth #30
    én kb. 25 hd_dvd "kópiáról" tudok... gyorsan megy
  • Csatti #29
    Legalább jobban megérted az angolszászokat, akikre az SI-vel holmi métert, kilogrammot meg hasonlókat akarnak ráerőltetni, pedig olyan jó lábban, yardban meg gallonban számolni. :)
  • NeoMaN #28
    LOL!
    :DDDDDDDD
  • Bendy #27
    Jóval több film van már "feltörve", le van maradva a cikkíró XD
  • bakagaijin #26
    Aha, sirály, franciául meg akkor lesz Mio (mioktet, ők ugyanis a byte-ot mint olyan a sátán művének tartják és nem használják), ami németül meg tök véletlenül ez a millió rövidítése. S még lehetne keverni a dolgokat, pl a K használatával a k helyett, stb-stb. Lehet már én is öreg vagyok, én az adatmennyiséget kB/MB/GB/TB-ban mérem, ami 2 alapú...
  • bakagaijin #25
    Nem egészen a hack az egy "nagy varázslat", valami amire aszondod, ejha, ez már valami. Ötlet, ami nem jut(ott) eszébe másnak. Legalábbis, az eredeti RMS-féle '60-as definícióban.

    Ez később módosult mindenfélére, pl. a gányolás/patkolás/heggesztés -hez hasonló dologra, vagy az újságírók által használt "betőrő" szinonímáig.
  • dez #24
    (..amikor bináris mennyiségről van szó.)
  • dez #23
    Én már több Wines programban is láttam, legalábbis opcionálisan. Myugati sulikban már tanítják az új formákat. Az összes telekommunikációs, és vinyógyártó cég 10-es alapúban használja a régieket. Mint írtad, a DVD-gyártók is. (Az tényleg muris, hogy a CD még a régit használja, de amikor kifejlesztették, még nem volt ez az új módi. Utólag meg érdekes lenne átírni.) Szóval lett volna idő megszokni. A nagy cégek közül hamarosan csak a MS lesz az, amelyik nem hajlandó átállni az új szabályok alkalmazására, azaz kiírni azt az "i"-t.
  • sathinel #22
    Hát igen crack feltörni progikat, hack betör feltör rendzsereket, adathalászat stb. Kevin Mithnic is hacker volt.
  • dez #21
    "A különbség az hogy a hacker a "nép"-nek hasznos dolgokat csinál(nézőpont kérdése), ellentétben a cracker rossz dolgokat, bankszámla feltörés satöbbi..."

    Hülyeség, a játék- és egyéb programokat is crackerek törik fel! Aki kitalálta ezt, hogy netes betörő = cracker, az egy ismert hacker volt, aki tisztára akarta mosni a hacker szót, így minden rosszat a crackerekre fogott.