Kruza Richárd

Canon Digital IXUS 850IS ismertető

Klikk ide! Felbontás: 7,1 megapixel (3072*2304)
Optikai zoom: 3,8x (28-105 mm)
Videorögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 207 000 pixel
Memóriakártya: SD/MMC
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 100 000 Ft
A Canon Digital IXUS sorozata 2000-ben látott napvilágot. Azóta 27 különböző modell jelent meg ebben a méltán elismert sorozatban. A legújabb típus rendelkezik néhány hasznos újdonsággal is.

Kívülről

A Digital IXUS 850IS szép, igényes külső megjelenésével követi elődeinek hagyományait. Nagyon népszerű fényképezőgépek lévén a gyártó nyilván úgy érzi, hogy a dizájn "bejött", ezért nem sokat változtattak rajta. A gépet lekerekített, egybefolyó vonalaival majdnem össze lehet keverni elődjével, a Digital IXUS 800-al. Bár a mai trend kicsit kezd visszatérni a klasszikus formatervezéshez és emiatt formája nem a legkorszerűbb, mégis biztos sokaknak tetszeni fog a 850IS kinézete. Nagyon finom a gép tapintása és szép a színe. Fogása kényelmes, a kezelőszervek mind kézreesnek. Az ultrakompakt kategóriában nem a legkisebb méretű gépek közé tartozik, például ingzsebben igazából nem észrevehetetlen.

A kisgép háza és kezelőszervei majdnem egyöntetűen jó minőségről árulkodnak. A gép háza szinte teljesen fémből van, a néhány műanyag alkatrész így kicsit rontja az összképet. Az alapvetően jóminőségű géphez nem illik az alul található akkumulátor/memóriakártya ajtó, mivel olyan krómozott műanyag hatását kelti, mint amiről tipikusan le szokott pattogni a bevonat, ami nagyon el tudja rontani az összhatást. Az apró ajtóba ráadásul nem építettek rugót amitől kipattanna, és kicsit lötyög is, olyan mintha nem is ehhez a fényképezőgéphez tartozna, mint ahogy a videócsatlakozást lefedő ajtóról is süt az olcsóság.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Kezelőszervek

A bekapcsoló gomb a gép tetején található, és formáját tekintve teljesen belesimul a formavilágba - olyannyira, hogy tapintással nem is lehet megtalálni a kapcsolót. Ez így nem valami jó, hiszen sötétben vagy olyan helyzetben, amikor gyorsan szeretnénk fotózni és bekapcsoláshoz a gépet nézve keresgélni kell a kapcsolót... elég idegesítő. A módtárcsát nem a gép tetején, hanem éppen a hüvelykujjunk alatt találjuk, és annak fel-le mozgatásával kapcsolhatjuk. Elhelyezése ugyan tökéletes, de ez a művelet mégis kicsit nehézkes, mivel koncentrálni kell arra, hogy ne ugorjon túl a kívánt funkción a kapcsoló. Ez a negatívumlista hosszúnak tűnik, de szerencsére apróságokról van szó: a többi gomb, kapcsoló hibátlanul működik és jól is van elhelyezve, mondhatni kifogástalan.

Kijelző

A 207 000 pixeles 2,5 collos kijelző minősége jó, minden szögből olvasható. Átnézeti keresőt is találtunk a gépen, nyilván sokak örömére, hiszen ebben a kategóriában ez ma már ritka.

Áramellátás és memóriakártya

Az áramot egy lítium-ion akkumulátor biztosítja, mely egyetlen feltöltéssel 270 kép készítéséhez biztosít elegendő energiát - ez elég jó teljesítmény. A géphez gyárilag egy 16 MB-os SD kártya jár, ami éppen hogy a gép kipróbálásához elegendő. Memóriamártya vásárlásakor választhatunk SDHC kártyát is, ugyanis a gép ezzel is kompatibilis.

Menürendszer

Alapvetően gyorsan és könnyen lehet a Digital IXUS 850IS-t kezelni, de csak miután az ember valamennyire hozzászokott a menühöz és a kezelőszervekhez. A gép ebből a szempontból kicsit eltér a piacon kapható tipikusnak mondható hasonló kategóriájú gépektől. Ez egyébként nem is igazán hátrány, hiszen az ember nem cserélgeti fényképezőgépét hetente.

Képminőség, működés

Ebben a tekintetben nem sok rosszat lehet mondani, hiszen a 850IS átlag felett teljesít. A 3,8-szoros zoom objektív (28 - 105mm ekv.) fényereje f/2.8 - f/5.8, tehát nagylátószögben nagyon jó, tele állásban még megfelelő teljesítményt nyújt. A gépben egy 7,1 millió pixellel telezsúfolt 1/2.5 " méretű CCD szenzor dolgozik, mely maximálisan 3072 x 2304 képpont felbontású fotókat készít 4:3 vagy 3:2 képarányban.

A képek színvilága valósághű, de nem túlságosan intenzív, ami jól látszik a tesztfotókon. A felvételek szinte kivétel nélkül élesek és részletgazdagok. A képek szélén - aki keres az talál alapon - a normális kereteken belül marad az aberráció, de inkább úgy kellene fogalmazni, hogy ebben a kategóriában bőven vannak sokkal rosszabb objektívek is, ennél jobb viszont ritkán akad. A gépben 9 pontos TTL autofókusz üzemel. Ez - a Canon gépekre jellemzően - gyors és pontos, kevés fényben is ritkán téved, élvezet vele fotózni.

Külön említést érdemel az arcfelismeréses autofókusz. A gép képes egyszerre akár három emberi arcot meglátni és kezelni. A képernyőn látszik, ahogy az arcokat felismeri a gép, mivel bekeretezi és mozgás közben folyamatosan követi azokat. Exponáláskor a fókuszt és az expozíciót az arcokhoz igazítja, ezért a gép a portrézás szabályainak megfelelően állítja be a fókuszt, az arcon a bőr színe pedig lágy és természetes lesz. Az átlagnál észrevehetően élesebb és természetes kinézetű portékat készít a gép beltéri fotózáskor is. (Ebben egyébként nagy szerepe van a jól működő fehéregyensúly állításnak is.) A beltéri portrézással kapcsolatban az egyetlen megoldatlan probléma a vörösszem effektus marad.

Az exponálási idő 15 és 1/1600 másodperc között állítható, de nincs lehetőség a manuális módosításra. Az 1 másodpercnél hoszabb exponálási idő elérése csak akkor lehetséges, ha hosszú exponálás módra állítjuk a gépet. A fénymérés kiértékelés, középre súlyozott és spot módban képes működni, és 1/3-ad lépésenként +/- 2 EV expozíció kompenzálásra van lehetőség. Az ISO érzékenység 80 és 1600 között állítható. A fehéregyensúly esetében az automata állás mellett rendelkezésünkre állnak a szokásos előre belállított értékek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Zajteszt

Képzaj tekintetében a helyzet a kiskompakt gépek között szinte már szokásosnak mondható: ISO 1600-at ha lehet próbáljunk meg kerülni, ilyenkor ugyanis az eredmény már kevéssé hasonlít az eredeti látványra. A képek mosottak, és a színek is eltérnek az eredetitől. Ha egy mód van rá, ISO 400 fölé ne menjünk, ugyanis ekkor a képzaj ugyan már látható, de még "elmegy", e fölé csak kényszerhelyzetben állítsuk az érzékenységet.

Az optikai képstabilizátor előnyeit nem kell külön ecsetelni. A Canon a gépbe az EF és videó-lencséikbe kifejlesztett képstabilizátorok kicsinyített verzióját építi be. Használatakor a különféle digitális képstabilizáló rendszerekkel szemben itt semmilyen képminőség romlás nem tapasztalható. Az egyetlen észrevehető dolog az, hogy használatakor hamarabb kimerül az akkumlátor.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Vaku

A belső vaku 4 méterig szépen működik. Lehetőség van a külső vaku használatára is, ami nyilván lényegesen megnöveli a vakuteljesítményt. A gépen van auto, manuális be/ki, vörösszem-hatás csökkentés és lassú szinkron vakubeállítási lehetőség.

Klikk ide! Klikk ide!
Vaku nélkül és vakuval készült felvételek

Összesen tízféle programmódot találunk a gépben: portré, éjszakai pillanatfelvétel, gyerekek és háziállatok, beltéri, levélzet/lombok, hó, strand, tűzijáték, akvárium és víz alatti. Hasznos dolog, hogy az exponálás késleltetés idejét manuálisan is lehet programozni.

Videofelvétel

Kétféle módban lehet videót rögzíteni: alapállásban 640 x 480 pixel méretben 30 kép/másodperc sebességgel maximum 1 óra hosszan, valamint 320 x 240 pixel méretben maximum 1 perces klipeket, 60 kép/másodperc sebességgel. Utóbbi különféle mozgások, mozdulatok, például egy góllövés felvételére és lassított visszajátszására ad lehetőséget.

Makró

A Digital IXUS 850IS makróteljesítménye - más Canon gépekhez hasonlóan - nagyon jó, átlag feletti. A lencsétől 3 cm-re lévő tárgyakról éles, részletgazdag fotókat lehet készíteni.

Összegzés

Kellemes fogású, szép és igényes kisgép a Canon Digital IXUS 850IS. A mindennapi használatban sok örömet fog nyújtani tulajdonosának jó képminősége és átgondolt, hasznos és használható funkciói miatt. Az optikai képstabilizálás és arcfelismeréses autofókusz mindenképpen jó pont. Ha az ember képes megszokni a kissé szokatlan menüt és a nem teljesen tökéletes módgombot, a fényképezőgép jó választásnak ígérkezik. Árát tekintve nem számít éppen olcsó gépnek, kategóriájában mégis a legjobbak között van.

Előnyök, hátrányok
+ jó képminőség
+ szép, minőségi külső
+ változatos videó felvétel lehetőség
+ optikai képstabilizálás
+ arcfelismeréses autofókusz
+ átnézeti kereső
- olcsónak tűnő műanyag alkatrészek
- magas vételár
- ki-be kapcsoló nehezen kitapintható

A fényképezőgépet az FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • huuu #4
    Ez egy tuti gép!!!
  • fade2black #3
    amikor elérjük, hogy az elöző generáció képminősége jobb mint az újé.
    A610/620 vs A630/640
  • BiG G #2
    Jók ezek a kis IXUS-ok, de megapixelben itt is túllőtek a célon. Csecsebecse, átlagfelhasználásra tökéletes szvsz.
  • sekta #1
    Nekem 6 éve van ixus_v de biztos a következő is ixus lesz ha mostani tönkre menne.