Kruza Richárd

Megjelent a Canon EOS-1D MARK III

Megjelent a Canon idén húsz éves és méltán népszerű EOS sorozatának legújabb tagja, az EOS-1D MARK III digitális gépváz.

A sajtóbejelentés szerint a Canon az EOS-1D Mark III bemutatásával új alapokra helyezte a professzionális fényképezést. Az új EOS a világ leggyorsabb DSLR fénylépezőgépe: másodpercenként 10 kép sebességgel, 10,1 megapixeles felbontásban összesen 110 nagyméretű JPEG-kép (RAW-formátumban 30) elkészítését teszi lehetővé. Ezzel EOS-1D Mark III átveszi az EOS-1D Mark II N-készülék helyét. Az új fényképezőgép nagy sebessége az új Dual DIGIC III processzoroknak köszönhető.

A gépben 3 collos, 230 000 pixeles felbontású LCD kijelző van élőképpel(!), integrált tisztítási rendszer, új autofókuszrendszer 19 keresztező típusú érzékelővel és a 63 zónás fénymérési funkció. A fényképezőgép APS-H-méretű (28,1 x 18,7 mm) CMOS-érzékelője a megszokottnál szélesebb, 100 - 3200 ISO érzékenységi tartományt tesz lehetővé.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"Az EOS-1D Mark III magában hordozza mindannak az újraértékelését, amit a Canon az EOS kifejlesztésének több mint 20 évében megtanult" - jelentette ki Tsunemasa Ohara, a Canon fényképezőgép-fejlesztési központjának vezérigazgatója. "E fényképezőgép kifejlesztését újra tiszta lappal kezdtük. A fényképkészítés folyamatának minden egyes lépését továbbfejlesztettük, a tervekre vonatkozó minden döntést újra értékeltük, így eljutottunk egy olyan fényképezőgéphez, amely az ismert EOS-ergonómiát jelentősen javított műszaki jellemzőkkel egyesíti."



A gyártó közleménye szerint a bekapcsolástól számított 0,2 másodpercen belül elkészíthető az első felvétel, és az EOS-1D Mark III több mint 100 megapixelnyi képadatot képes rögzíteni és feldolgozni másodpercenként. A képek feldolgozása 14 biten történik, így a teljes színmélység akár 16 384 árnyalat is lehet képpontonként, ami hatalmas előrelépés a 12 bites képek 4096 árnyalatához képest. A harmadik generációs CMOS-érzékelő olyan újfajta képpont-elrendezést alkalmaz, amely együttműködik a képfeldolgozó processzorba integrált zajcsökkentő áramkörrel, így állítólag ISO 3200 beállítás esetén is remek képminőséget biztosít. A H:6400-ra bővítés opcióját hír- és sporteseményeken dolgozó szakemberek hasznosítják majd olyan helyszíneken, ahol a vaku használata nem megengedett, vagy nem kívánatos.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Canon fejlesztőmérnökei újratervezték az autofókusz-rendszert és a beépített 19 keresztező típusú érzékelőt is, ennek köszönhető, hogy például az f/2,8-as érzékenységgel, az AF-terület középpontján kívül eső témái jobban feldolgozhatók, ráadásul a fényképezőgép további 26 AF-segédpontot használ az AF-keresés javítása és a nagyobb pontosság érdekében. A hivatásos fotósok kérésének megfelelően a fényképezőgép hátoldalán elhelyezett speciális AF-gomb lehetővé teszi, hogy a felhasználó egy mozdulattal be- vagy kikapcsolja az autofókusz módot anélkül, hogy a keresőről elvenné tekintetét. A kereső világosabb lett, és nagyobb látószöget biztosít.

Az EOS-1D Mark III menürendszere is változott: a nagyméretű LCD-t kihasználva könnyebben olvashatók és használhatók a menüpontok. Az 57 beállítható egyéni funkció a felhasználónak még több lehetőséget ad a fényképezőgép testreszabására. A zár tartóssága 50%-kal javult, így 300 000 ciklusig biztonsággal használható. A burkolatot por- és páravédő tömítésekkel ellátott magnéziumötvözet védi. Az EOS integrált szenzor-tisztítási rendszere véd az érzékelőbe jutó portól, ezzel minimalizálva a tisztítás szükségességét. A rögzített képek meghibásodásának elkerülése érdekében az LCD-kijelzőn figyelmeztetés jelenik meg (amelyet egy figyelmeztető hang is megerősít), ha a memóriakártya ajtaja nyitva van, miközben a rendszer még képeket ír. A készüléken videó-kimenet (NTSC és PAL-formátumban való megjelenítéshez) és USB 2.0 kapcsolat található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szilArt #41
    http://gameserver.gylcomp.hu/gepteszt/Canon_eos-1d_mark_III/
  • Blasta #40
    Gihi, mivolt itt?! :)
  • BiG G #39
    a márkahűség itt már átcsap valami súlyosabba :))) kicsit már mókás is a dolog ^^
  • G_ArchAngel #38
    simán jó egy 16 mpixeles 1Ds mark II és egy TS 24/3.5L objektív...
    nem kell idióta túlzásokba esni...
    van aki csodálatos épületfotókat csinál 5D-vel és egy jó printerrel A/2-ben kiteheti a falra...
  • G_ArchAngel #34
    de igen, műteremben sokkal jobb...
    ellenben riportra használhatatlan:)
  • endrúdí #33
    Nem vagyok egy nagy fényképész de nem a hasselblad a jó? :D
  • G_ArchAngel #32
    Mindig is a Canon-é volt a pro-kategória, Nikon most érte el az 1D mkII N szintjét, de a Canon megint ellépett:)
  • Grizzly87 #31
    Hááát nem semmi a szerkezet! Bár én sem használnám ki a képességeit.
    Beérném egy Nikon D200-al is :) Egyébként kiváncsi leszek, más gyártók részéről a rekciókra.Kié lesz az új zászlós hajó??? :)
  • G_ArchAngel #30
    az L-es azért 1.4 mellett is jó, nem kell belőle mk II...

    mondjuk én elvagyok a 16-35-tel, ami 20mm a vázon...
  • Bigbiggie #29
    24 mk2