Berta Sándor

12 év börtön a CA egykori vezérigazgatójának

A Computer Associates (CA) cég egykori vezérigazgatója 1999-ben és 2000-ben összesen 2,2 milliárd dolláros plusz forgalmat tüntetett fel a vállalat könyvelésében és ezzel meghamisította azt. Emellett hazudott a nyomozóhatóságoknak és a CA több alkalmazottját is hamis tanúzásra vett rá.

A sri lankai származású szakembert többek között a pénzügyi jelentések meghamisításáért és a nyomozás akadályozásáért ítélték letöltendõ börtönre, ezenkívül nyolcmillió dollár pénzbüntetést is be kell fizetnie. A CA 2004-ben kényszerült arra, hogy megváljon a vezetõitõl, miután egy szúrópróbaszerû könyvelési vizsgálaton szabálytalanságokat talált az adóhatóság. Sanjay Kumar idén februárban még ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban. Azóta viszont nagyot fordult a világ.

Az ügyészség szerint a férfi 400 millió dolláros kárt okozott, emellett a CA-nak további 225 millió dollár büntetést is be kellett fizetnie. "A mostani döntés is bizonyítja, hogy a csalás nagyon komoly bűncselekmény. A hatóság munkájának akadályozása pedig nem hogy segítene, de még árt is a gyanúsítottnak" - nyilatkozta Roslynn R. Mauskopf ügyész a Richard I. Leo Glasser New York-i kerületi bíró által kihirdetett ítélet után. Sanjay Kumarnak 2007. február 27-én kell börtönbe vonulnia, addig a bíró még megszabja az általa fizetendõ kártérítés összegét is. A de.internet.com német hírportál információi szerint a szakembert a börtönbüntetés letöltése után további 3 éven át meg fogják figyelni a hatóságok. Kumar egyébként viszonylag olcsón megúszta az ügyet, hiszen a szakértõk korábban 10 és 30 év közötti börtönbüntetést ítéltek neki, a törvény által kiszabható maximális börtönbüntetés pedig akár 90 év is lehetett volna.

"Tisztelt Bíróság! Azért állok most Önök elõtt, mert a teljes felelõsség engem terhel. Hibáztam és nincs mentség az általam elkövetett dolgokra" - nyilatkozta a CA egykori vezérigazgatója, aki bevándorlóként megvalósíthatta az amerikai álmot. Arról, hogy nem ilyen véget kellett volna érnie az álomnak, egyedül õ tehet. De ezen ráér majd töprengeni a rácsok mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sonicXX #7
    Az ahová megy, nem börtön lesz, ilyen embert nem rácsok mögé csuknak, azt a helyet ahová ilyenek raknak kb. kényszerhotelnek lehetne mondani. Jó magaviselettel úgyis kiengedik 6 év múlva.
    Hogy idehaza mi megy, az megint más tészta. De ha nem tetszik a csatorna, lehet áltani másikra - ki is lehet menni. Aki meg nem megy, az szvsz ne pampogjon. Mormogás helyett például sokkal praktikusabb cselekedni, vagy aki nem is cselekszik, az ne is mormogjon. Kis fantáziával és némi kitartással meg lehet valósítani dolgokat úgy, hogy nagyrészt törvényes is legyen, és éhen se kelljen dögleni mellette. Oké hogy nehéz, de ki mondta hogy az élet könnyű?
  • Indigo #6
    Ráférne az minden pártra...
  • Visor #5
    Jah!
    Tényleg rájuk férne!
  • ffxi #4
    Csinálni kéne szúrópróbás ellenőrzés az mszp-re
  • Kisévi #3
    Hát ez az. És ő még el sem cse..te, és csak egy vállalat igazgatója volt, nem pedig egy országé. De ott közelebb állnak a demokráciához.
  • atlagember #2
    Hazudtunk. Nem kicsit, nagyon.
    De mi magyarországon élünk.
    Itt ez természetes.
  • DjDano #1
    barom...