Berta Sándor

Mohamed-karikatúrák: bezártak egy svéd weboldalt

Egy svéd internetszolgáltató (ISP) bezáratta egy helyi jobboldali párt weboldalát, mert az nyilvánosságra hozta az elmúlt napokban sokat támadott Mohamed-karikatúrákat.

Kiszivárgott információk szerint a döntést megelőzően a svéd titkosszolgálat és a külügyminisztérium képviselői is beszéltek az internetszolgáltató vezetőivel. A Sverigedemokrater (SD) vagyis a Svéd Demokrata Párt arra szólította fel a felhasználókat, hogy küldjenek be további, Mohamed prófétát gúnyoló karikatúrákat. Az akció azonban nem a várt sikert hozta, ugyanis egy helyi ISP bezáratta a portált.

A Levonline cég tagadta, hogy a svéd kormány, akár a titkosszolgálat, akár a külügyminisztérium útján nyomást gyakorolt volna rájuk. Érdekes módon azonban az intézkedés egybeesett Laila Freivalds svéd külügyminiszter beszédével, aki azon aggodalmának adott hangot, hogy Svédország is ugyanúgy magára haragíthatja a muszlim világot, mint Dánia. A Svéd Demokrata Párt erősen jobboldalinak számít és többek között tiltakozik a külföldiek bármilyen betelepülése ellen, legyen szó munkavállalásról vagy letelepedésről. A párt egyaránt megjelentetett régebbi dániai és teljesen új Mohamed-karikatúrákat is.

Svédországban ez volt az egyetlen ilyen eset, mivel kivétel nélkül minden helyi és országos írott sajtóorgánum elutasította a karikatúrák megjelentetését. Mint ismeretes, a Mohamed prófétát kigúnyoló karikatúrák néhány nappal ezelőtt jelentek meg egy dán lapban és azóta számos ország újságjai átvették őket. Magyarországon két napilap is közölte a rajzokat. A karikatúrák miatt muszlimok milliói háborodtak fel és azóta a világszerte megtartott tüntetéseknek és tiltakozó akcióknak már több halálos áldozata is van.

Később Anna Larsson, a Levonline internetszolgáltató cég alelnöke elismerte, hogy igenis sor került beszélgetésre a svéd külügyminisztérium és a svéd titkosszolgálat, a Säpo képviselőivel, azonban egyik szervezet sem gyakorolt közvetve vagy közvetlenül nyomást rájuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MacrosTheBlack #57
    Naja, lebukott az iszlám provokátor, kiderült hogy ő csinálta a karkatúrák felét, pont azokat amiért balhéznak.
  • Mike #56
    nem én találtam ki, hanem Ali Mazaheri irta a Keresztes háborúk arab szemmel (vagy vmi hasonló) c. könyvében
  • irkab1rka #55
    Az nem szólásszabadság szerintem, hogy 'a kurv@ @nyádat'.
    Az sem szólásszabadság, hogy olyant teszek, ami kifejezetten sért téged. De ha valaki megsért téged, és én kiállok a sértés mellé, akkor te bunkónak tartassz.

    Namost ez megy itt nagyban, érdekből.

    Amúgy Mike megjegyzéseivel nagyjából egyetértek, kivéve az utolsóval. A feltüzelt parasztokat nem érdekli, hogy a középkorban vezettek bármiféle ranglistát. Ők most szarul élnek, fortyog a lábas, és a vezetőik meg úgy engedik ki a gőzt, hogy közben terelik valamerre, amerre nekik célszerű. Most gondold el, ha sok arab rájön, hogy folyamatosan átbasszák őket, és fellázadnak. Egy perc alatt kitörne a kommunizmus, 3 hét múlva meg már ott is demokrácia lenne, és kb 3 évre rá jönnének, hogy Kínával mégse jó haverozni, belépnének az EU-ba :D
  • katarzis #54
    a háborúk mindig gazdasági/terültet/hatalom szerzés céljából indultak és ezt sokszor burkolták vallással.mint a keresztes hadjáratokat is például,mert háborúkra mindig kell indok és erre jo a vallás is.szóval a háborúk soha sem vallások miatt indultak/nak csak adnak neki vallási töltet ,mert igy a tömegeket sokkal könyebben tudja a saját érdekeinek megfelelöen irányítani.
  • Mike #53
    így van
    az arab világ mai napig nem tudja feldolgozni a keresztes háborúkat, illetve azt, hogy elvesztették vezető szerepüket, ami a középkor elején még megvolt
  • Mike #52
    "az arabok ott ünnepeltek az utcán."

    és ez mi, ha nem arcpirító
    és akkor még van képük háborogni pár kép láttán?

    egyébként tudomásom szerint a dán molla (mert ilyen is van ám) kavarta a szart
    aa karikatúra is tavaly őszi. miért csak most hörögnek, x hónap után?
  • Mike #51
    egy nem mohamedán országban úgy pocskondiázom a vallást, ahogy nekem tetszik, igaz, más meg kifejtheti, hogy ez neki nem tetszik, ennyi
    de ahhoz nincs joga, hogy engem elhallgattatson, vagy megöljön, a házamat felgyújtsa
    Nálunk a keresztény világban Istent, Jézust is ki lehet gúnyolni, nem jár érte máglya se kézlevágás. A muszlimoknál még jár, mi már ezen túlléptünk, és ez az ami frusztrálja őket, mert azt elvárnák, hogy a jogaikat ne korlátozzuk, de cserében ők bizopny korlátoznák a jogainkat, és ha lehetne kalifátus lenne itt is, települgetnek is befelé, ahogy a törökök Budára
  • Mike #50
    Irán
  • Inquisitor #49
    A válasz engem is érdekelne:
    Valki(k)nek érdekében állt egy kis műbalhé, és felhasznált pár ferde értelmezésű fanatikus vallási vezetőt, majd bedobta a közösbe, hogy voltak ezek a karrikatúrák.

    Na de ki? :)
    Arabok? Amcsik? Mindkettő? Oroszok? Más?
    Bár erős a gyanúm, hogy internacionális volt, és az egész az árfolyamokról szól, nem pedig a vallásról.
  • Inquisitor #48
    "Emlékszem mikor a 11.-ei terrortámadás napján mikor az emberek végső kétségbeesésükben ugráltak ki a többtizedikekről, az arabok ott ünnepeltek az utcán."
    Rosszul emlékszel. Úgy látszik a kamuvideóra mindenki emlékszik, a cáfolatára nem. (A video az első Iraki háború környékén készült.)