Berta Sándor

Youtube: ezúttal a Német Futball Liga támad

Úgy tűnik, végéhez közeledik az az idő, amikor egy-egy futballmérkőzés legfontosabb jeleneteit bemutató videókat meg lehetett tekinteni vagy le lehetett tölteni egyes portálokon. A Német Futball Liga (DFL) ugyanis bejelentette: minden eszközzel harcolni fog a szerzői és a kiadói jogsértések ellen.

Németországban a futballmérkőzésekről készült felvételek szerzői és kiadói jogai a DFL tulajdonában vannak. Éppen ezért a különböző mozgóképes anyagok megjelentetésével a videoportálok megsértik a DFL jogait. A német szervezet ellencsapásra készül, azonban egyelőre még csak erőt gyűjt. "Már más nemzetekbeli szervezetekkel is felvettük a kapcsolatot. A célunk egy nemzetközi szövetség kialakítása. Amennyiben ez létrejön, együttesen léphetünk fel ezen oldalak ellen" - mondta Tom Bender, a DFL szóvivője.

"Már a jövő héttől minden lehetséges fórumot meg fogunk figyelni. Néha egészen elképesztő dolgokat fedezünk fel ugyanis. Volt, hogy valakik az interneten élőben nézhető mérkőzésekről készült felvételeket pénzért árultak a világhálón. Nem fogjuk végignézni, hogy valakik megsértik a jogainkat és hasznot húznak a videókból" - tette hozzá Bender.

A legnagyobb veszélynek a korábbi esetekhez hasonlóan is a YouTube van kitéve, de más portálok, így például a Clipfish is megkeresésre számíthat. Tom Bender kijelentette: már meg is bízták a NetResult céget a szerzői jogsértések felderítésével és dokumentálásával.

A nyomásgyakorlásnak azonnal látható eredménye van, a YouTuberól többszáz vitatott videó már most eltűnt. Ám ez még csak kezdet, hiszen a DFL az ügyben már felvette a kapcsolatot a Német Labdarúgó-szövetséggel (DFB), az UEFA-val és a FIFA-val, valamint számos másik európai bajnokság, köztük a Premier League vezetőivel is. A tét nem kicsi, hisz a DFL csak a mostani szezonban 400 millió eurós bevételre számíthat a televíziós társaságok által befizetett exkluzív közvetítési jogdíjakból.

A helyzet előre látható volt, hisz korábban a HDNet társalapítója és a Dallas Mavericks NBA-kosárcsapat tulajdonosa, Mark Cuban nyilatkozta azt, hogy szerinte a YouTube a szerzői jogok megsértése miatt előbb vagy utóbb perhadjáratok martalékává válik. Szintén hasonlóképpen vélekedett a kérdésről Doug Morris, az Universal Music vezérigazgatója is, aki elmondta, hogy a népszerű YouTube és MySpace oldalak megsértik a szerzői jogi törvényt azzal, hogy közzéteszik a kiadó művészeinek videoklipjeit. A YouTubenak pont néhány nappal ezelőtt kellett törölnie a JASRAC nevű japán szerzői jogvédő társaság felszólítására 29 549 darab anyagot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #7
    behalok :) van még bármi, amit ki lehet tenni youtube-ra? ;)
  • izb #6
    és így fog szépen lassan tönkremenni a google......
  • juzosch #5
    Szép lassan elérik, hogy a saját kis tv-adójuk nézőin kívül soha senki nem fog tudni ezekről a dolgokról.
    Pedig a youtube-on kedvet lehet kapni pár dologhoz. Ez inkább ingyenreklám. Látok 1-1 jófajta gólösszefoglalót a német ligából, és máris kedvet kapok, hogy bekapcsoljam a tv-t.
  • Cleawer #4
    Már kezdem unni ezt a sok dilettáns barmot...Azt tudom hogy vannak hülyék ,de hogy legtöbbször vezetői székben....?
  • juzosch #3
    Jó akkor senki se nézze őket. De akkor ne csodálkozzanak, ha senki nem ismeri majd a játékosaikat, csapataikat.
  • AgentKis #2
    "Volt, hogy valakik az interneten élőben nézhető mérkőzésekről készült felvételeket pénzért árultak a világhálón."

    Szerintem az a hülye aki ilyenért fizet... megérdemli.
  • HJPOWER #1
    Kapják be ezek is!